Vuurwerk
-
Hallo,
Ik en mijn partner hebben het onderwerp vuurwerk gekozen voor ons PWS en daarbij kregen we de uitdaging om practica erbij te bedenken en we zijn op het volgende gekomen:Onze practica:
Hoe ontstaat rook in vuurwerk?
Hoe ontstaan effecten in vuurwerk?
Zelf vuurwerk makenHoe ontstaat rook bij vuurwerk?
Vuurwerk komt voor in allerlei soorten en maten. De een knalt hard en de anders staat bijna gelijk aan een rookbom. Wij vroegen ons af wat rook veroorzaakt in vuurwerk.Materiaallijst:
Lucifers
Buskruit (Kaliumnitraat, Koolstof en zwavel, verhouding: 75-15-10)
Zink (poeder)
Kaliumperchloraat
Houten stok (roerstokje)
Een stuk steen (baksteen of iets dergelijks)
Camera
(Eventueel een mixer)Plan
Veiligheidsbrillen op en labjassen aan. Voor nog een paar practica hebben we buskruit nodig en gaan dus eerst buskruit maken. Dit bestaat uit kaliumnitraat, koolstof en zwavel in de verhouding 75:15:10. Het ligt eraan hoe fijn de stof is die op aanwezig is is of we een mixer / stamper gaan gebruiken. Zo ja, dan zullen we alles apart mixen/stampen en op het laatst aan elkaar toevoegen en goed mengen met een houten stok. We willen x gram aan buskruit maken. Na x gram van dit mengsel te hebben gepakt zullen we dit mixen met x gram zinkpoeder en 2x gram kaliumperchloraat. Dit willen wij op een stuk steen (zodat niet heel het lab vies wordt) of desnoods buiten leggen. We gaan een hoopje normaal buskruit neerleggen en een hoopje van buskruit gemixt met zink en kaliumperchloraat. Dit gaan we allebei afsteken en en filmen en we gaan kijken of bij het mengsel met zink meer rook ontstaat dan bij gewoon buskruit.Hoe ontstaan effecten in vuurwerk?
Dit practicum heeft als doel ons onderzoek te onderbouwen bij wat we hebben gevonden tijdens ons onderzoek om een conclusie te geven over hoe de effecten ontstaan.Materiaallijst:
Kaliumnitraat
Natriumcarbonaat
Buskruit (Kaliumnitraat, Koolstof en zwavel, verhouding: 75-15-10)
Houten stok (roerstokje)
Lucifer
Een stuk steen (baksteen of iets dergelijks)
Camera
LucifersPlan
We doen natuurlijk onze labjassen aan en veiligheidsbrillen op. We pakken x gram van het buskruit wat we al eerder hebben gemaakt. Hiervan nemen we ⅓ voor het mengsel met kaliumnitraat en ⅓ voor het mengsel met natriumcarbonaat. Het laatste gedeelte voegen we niks aan toe. We voegen deze stoffen toe door het eventueel poeder te maken en het te mengen met een houten stok met het buskruit. Dit zullen binnen op een steen of buiten afsteken om te kijken wat voor effecten het geeft als er (extra) kaliumnitraat of natriumcarbonaat wordt toegevoegd aan buskruit. We zullen onze waarnemingen noteren en we zullen dit ook filmen.Zelf vuurwerk maken
Wij willen zelf een fontein gaan maken. We kwamen op dat idee omdat fonteinen het hele jaar door legaal zijn en omdat ze niet zo ingewikkeld (qua benodigdheden) zijn om te maken. Daarbij is het een interessant proces en leuk om te zien (als het werkt).Materiaallijst:
Visco lont (om het aan te steken)
Buskruit (Kaliumnitraat, Koolstof en zwavel, verhouding: 75-15-10)
Houten stok (roerstokje)
Ontsmettingsalcohol
Bindmiddel (dextrine of tapiocameel)
Klei
Karton
Koker
Hamer
Crêpepapier
Iets om mee aan te drukken in de koker (van hout of plastic)
Lijmpistool (veiliger) / plakband
Papier
Handschoenen
Camera
Kleur: koperoxide met kaliumperchloraatPlan
Tijdens het hele practicum hebben we labjassen en handschoenen aan en veiligheidsbrillen op.
Op de eerste pws dag zullen we vuurwerk sterren maken. Dit zijn kleine balletjes. We nemen x gram buskruit en mengen dat met x gram dextrine met een houten stok. Hierna doen we ontsmettingsalcohol erbij en gaan we het kneden net zolang tot het lijkt op klei of fondant. Dit rollen we vlak uit tot 0.5 cm dik en snijden het verder in blokjes van 0.5 bij 0.5 cm. Deze leggen we op papier en laten we een week drogen.
We gaan 3 fonteinen maken: een voor overdag, een voor in de avond en een voor als er iets mislukt. We zullen de koker op de eerste dag alvast klaar maken. De koker lijmen we vast op een stuk karton. We stoppen op de bodem klei en drukken dit aan.
Op de volgende pws dag maken we een gaatje in de koker iets boven het klei en steken de lont hierin, we willen graag een lange lont. Dan mengen buskruit met een kleur (koperoxide met kaliumperchloraat) en stoppen dit erin. Vervolgens stoppen we bovenop 3 sterren. We plakken 2 lagen crêpepapier op de bovenkant en plakken dit goed dicht. En nu is de fontein klaar.
De fontein zullen we afsteken en zullen we van een afstand filmen.We hopen dat iemand ons kan helpen om deze practica uit te voeren. We snappen dat "x" onduidelijk is maar we gaan absoluut geen groot vuurwerk maken. Sowieso niet groter dan categorie 1 vuurwerk.
-
@Evelien-Blokdijk
Hallo Evelien,Je hebt een hele goede uitwerking gemaakt voor je project, maar deze praktische opdracht neemt heel veel veiligheidsrisico's mee. Naar mijn mening is dit dan ook iets waar je echt een expert voor nodig hebt. Iemand die hier alle kennis van heeft en deze expertise ligt niet bij de universiteit.
Wellicht kun je beter iets zoeken bij de brandweer, explosiedienst of een vuurwerk(test) specialist.
Sorry, maar het zal niet verstandig zijn als wij bij dit project helpen. Ik hoop dat je dat begrijpt.
Met vriendelijke groeten,
Sanne