Genetisch groente zoeter laten smaken • Beste Meneer/ Mevrouw,

  Wij zijn 2 leerlingen van 5 havo en we zitten met een probleem. Wij willen ons profielwerkstuk doen over het genetisch modificeren van spruiten. Met name de smaak ervan te veranderen. Ons probleem luidt dat we niet weten wat het gen is dat een zoete smaakt geeft aan groente en fruit. Kun u ons hiermee helpen?

  Met Vriendelijke Groeten,
  Niels Groothuis en Bo Krijnen


 • PWS TU Delft admin

  @Niels-Groothuis

  Hallo Niels en Bo,

  Jaa ik kan jullie waarschijnlijk wel helpen.

  Om te beginnen kunnen we even kijken naar de basis van jullie pws, zoals hoofd- en deelvragen. Daarna kunnen we dan samen kijken hoe we dat verder uitwerken. Hebben jullie al een beetje een idee wat jullie willen onderzoeken? Dan kunnen we samen naar de onderzoeksvragen kijken.

  Groetjes,
  Sanne • Hallo Sanne,

  onze hoofd- en deelvragen zijn:
  Hoofdvraag:
  Zullen mensen zoete spruiten lekkerder vinden dan de originele bittere smaak van spruiten en wat vinden ze ervan dat het genetisch gemodificeerd is?

  Deelvraag:
  Wat weten mensen van genetische modificatie en wat vinden ze ervan?

  Wat is genetische modificatie?
  Wat houdt genetische modificatie in?
  Wat zijn de voor- en nadelen van genetische modificatie?

  Wat vinden mensen zo vies aan spruiten?
  Wat zorgt ervoor dat spruiten zo bitter smaken?

  we zouden graag willen onderzoeken of we spruiten zoeter kunnen laten smaken (bijv. door een gen toe te voegen dat net zoals bij bijvoorbeeld druiven fructose aanmaakt) maar dat de gezonde stoffen niet verloren gaan.

  Met Vriendelijke Groeten,
  Niels en Bo


 • PWS TU Delft admin

  @Niels-Groothuis
  Hallo Niels en Bo,

  Het is een tijdje sinds jullie je vraag hebben gesteld. Excusses voor mijn late reactie. Hieronder staan wat opmerkingen/ideeën die ik had bij het lezen van jullie hoofd- en deelvragen. Ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen.

  • Hoe jullie momenteel de hoofdvraag hebben geformuleerd is het eigenlijk twee vragen aan elkaar geplakt. Dit zou je misschien kunnen combineren. Eigenlijk is de essentie van beide vragen: wat vinden mensen ervan. Dit slaat op de smaak van 'nieuwe spruiten' en dat ze GM zijn. Een voorbeeld zou kunnen zijn: Hoe staan mensen tegenover genetisch gemodificeerde spruiten?

  • De deelvragen zien er heel goed uit. Je kunt nog na de vragen over de smaak een deelvraag doen of mensen de GM spruiten lekkerder vinden.

  Dan voor het onderzoek naar zoeter laten smaken kunnen jullie het best via Google scholar wetenschappelijke artikelen zoeken hierover. Een gen voor fructose kan een goede oplossing hiervoor zijn.

  Misschien een idee voor een praktisch onderzoek: Je kunt een praktisch onderzoek doen naar hoeveel zoeter je de spruiten moet maken om de bittere smaak te compenseren. Het is natuurlijk erg moeilijk om de spruiten genetisch te gaan aanpassen, maar jullie kunnen het principe wel nabootsen door spruiten op verschillende manier te bereiden. Tijdens dit onderzoek zouden jullie kunnen kijken naar hoeveel suiker/fructose moet worden toegevoegd.
  Jullie zouden dit kunnen baseren op literatuur onderzoek waarin te vinden hoeveel van de stof, die de bittere smaak veroorzaakt, er in de spruiten zit.

  Hopelijk kunnen jullie hier wat mee.

  Groeten,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.