Bedenken van uitvoerbare proef • Hallo,
  Wij houden ons PWS over het zuiveren van de oceanen door het plastic eruit te halen. Wij vroegen ons af of jullie ons zouden kunnen helpen met het verzinnen van een uitvoerbare proef?

  Met vriendelijke groet,
  Stéphen-Luc van Waveren en Bruno Zorge


 • PWS TU Delft admin

  @Stéphen-Luc
  Hoi Stéphen-Luc en Bruno,

  Ik kan jullie zeker helpen met een proef over het zuiveren van plastic uit de oceanen, maar dan zou ik graag eerst wat meer weten van jullie onderzoek. Hebben jullie je al een beetje ingelezen en een idee waar jullie op willen focussen? Hebben jullie daarnaast ook al hoofd- en deelvragen opgesteld? Ik kan hier ook altijd bij helpen.

  Groetjes,
  Sanne • Beste Sanne,
  Wij waarderen dat u ons wil helpen. Wij hebben ons onderwerp lichtelijk verandert. Het gaat nu namelijk over ‘normaal’ plastic tegenover bio-afbreekbare plastic in de oceanen die zich degraderen tot microplastics. Als hoofdvraag hebben wij hierbij ‘ Hoe degradeert normaal plastic tegenover bio-afbreekbare plastic onder invloed van zeewater, UV-licht en zeegolven?’ De deelvragen hebben wij nog niet opgesteld. Hopelijk kunt u ons helpen met het opstellen van deelvragen en het uitvoeren van een proef. Zelf hadden we al een idee om beide plastics onder invloed van bovengenoemde factoren bloot te stellen en om ze vervolgens met elkaar te vergelijken.

  Met vriendelijke groet,
  Stéphen-Luc van Waveren en Bruno Zorge


 • PWS TU Delft admin

  @Stéphen-Luc
  Hallo jongens,

  Omdat jullie je onderwerp hebben verandert ben ik even gaan zoeken naar hoe bio-afbreekbaar plastic kan worden afgebroken. De eerste website hebben jullie waarschijnlijk gelezen, als ik naar jullie onderwerp kijk. Een belangrijk punt hier is dat voor biologisch afbreekbaar plastic bacteriën en schimmels nodig zijn voor de afbraak. Wat ik mij hierbij dan heel erg afvraag is of er uberhaupt genoeg bacteriën aanwezig zijn om het plastic af te breken. Als dit het geval is dan zal er niet veel verschil zitten tussen de twee soorten plastic.
  Hebben jullie al een beetje onderzoek gedaan naar hoe bio-plastic wordt afgebroken? Ik zou niet willen dat jullie eigenlijk met één deelvraag al de volledige hoofdvraag kunnen beantwoorden. Als het bio-afbreekbaar plastic dus alleen kan worden afgebroken met behulp van bacteriën.

  Natuurlijk kunnen jullie dit eerst even onderzoeken en stel dat dit snel beantwoord is dan kunnen jullie misschien blijven dooronderzoeken. Ik zag namelijk ook gelijk een artikel over bioplatic vs bio-afbreekbaar plastic waar ze schrijven over dat bio-afbreekbaar plastic zo specifiek moet worden vernietigd dat het helemaal niet zo gunstig is.
  Dan zouden jullie je onderzoek kunnen focussen op het onderwerp: is bioplastic of bio-afbreekbaar plastic wel gunstiger voor de natuur? Een of meerdere deelvragen kunnen natuurlijk dan worden gefocust op plastic in zee en water, omdat dit een groot deel is van het probleem. Daarnaast kijk je natuurlijk ook gewoon naar plastic verwerking op het land. Zo hebben jullie een beetje van alles en weet je zeker dat je genoeg kan onderzoeken.

  Voor een praktisch deel: in dit geval zou je kunnen kijken of jullie zelf bio-afbreekbaar plastic kunnen afbreken zoals ze in een industriële fabriek zouden doen. In de industrie duurt dit 49 dagen dus misschien is dit ook een onderzoek waar jullie significant verschil kunnen zien.

  Ik hoop dat mijn stukje niet te lang was ;). Kijk gewoon even hoe jullie het willen doen en dan kan ik jullie vanaf daar weer verder helpen.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.