Het verschalen van golven • Hallo,

  wij zijn momenteel bezig met ons PWS en doen hierbij onderzoek naar het verband tussen de stabiliteit van een drijvende woning en de positie van zijn zwaartepunt. Om dit te onderzoeken hebben wij contact met een instantie die een watergoot heeft waar wij een schaalmodel van een woning in kunnen laten drijven en er dan een golf op kunnen laten sturen. Wij zitten nu met de uitdaging om een goede verschaling van de golven te vinden. We kunnen uiteraard niet dezelfde golflengte, golfhoogte, frequentie etc. overnemen, maar is hier een bepaalde regel voor hoe wij een golf op de juiste manier kunnen verschalen?

  Ons schaalmodel is op een schaal van 1:24 gemaakt en wij kunnen uiteraard de hoogte van de golf met dezelfde schaal overnemen, maar hoe zit het dan met de frequentie en de golflengte? En de snelheid van de golf zal uiteraard ook anders zijn omdat de snelheid van een golf afhangt van de diepte van het water.

  Zoals u merkt hebben wij nog niet echt een idee in welke richting wij het moeten zoeken. Wellicht iemand die ons kan helpen?

  Alvast bedankt.
  Bram en Tijs


 • PWS TU Delft Team

  @bramtijs Beste Bram en Tijs,

  Allereerst excuses voor de late reactie, ik heb het erg druk gehad afgelopen week.

  Wat een leuk onderzoek doen jullie. Er zijn dit jaar 2 meisjes geweest die hetzelfde onderwerp hadden, je zou even op het forum kunnen kijken of zij nog tips voor jullie hebben.
  Met betrekking tot jullie vraag: dit is wel erg ingewikkeld hoor! Allereerst vraag ik me af waar jullie de golven gaan simuleren? Een golfsimulator is geen goedkoop apparaat, dus waarschijnlijk zal de instantie waar jullie dit gaan doen er dus wel meer van af weten.
  Via het Reynoldsgetal kan je golven schalen. Als het Reynoldsgetal constant is bij de echte en de gesimuleerde golf, dan is het effect van de turbulentie 1 op 1. Nogmaals, dit zijn geen gemakkelijke berekeningen. Als ik jullie was zou ik het jezelf iets makkelijker maken!

  Ik hoor graag van jullie hoe ver jullie nu zijn sinds jullie bericht, wellicht kan ik jullie verder helpen.

  Groetjes Pauline


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.