PWS Esters • Hallo,
  hetgeen waar ik mijn PWS dus over wil doen is esters, maar ik weet nog niet echt precies in welke richting ik op moet met de deelvragen. Als hoofdvraag heb ik: "Welk verband hebben de structuurformule en de geur van een ester met elkaar?". Hiermee kan ik dan ook goed de theorie gebruiken die op het internet te vinden is over hoe we dingen ruiken. Deelvragen die ik kan gebruiken zijn bijvoorbeeld: "Wat zijn Esters en hoe zitten ze in elkaar?", "Hoe bepaalt de neus van een organisme wat voor geur het ruikt?", "Welk verband hebben esters met andere stoffen die ook een geur hebben?" en "Hoe werkt de synthese van esters in het lichaam?".

  Ik zou graag van jullie willen weten of dit er een beetje goed uit zien of dat er nog wat verbeterd kan worden, en zo ja dan hoor ik het graag.


 • PWS TU Delft admin

  @JustinRademakers
  Beste Justin,

  Je hoofdvraag is erg goed en ook een hele leuke om uit te zoeken. Heb je hier al een hypothese voor op gesteld? Als ik zou moeten gokken denk ik dat het komt door hoe de moleculen binden aan de reukcellen / hoe ze reukcellen activeren. Je deelvragen zijn goed en ik denk dat het er ook meer dan genoeg zijn omdat ze wel uitgebreid zullen zijn.

  De (2de) vraag over het bepalen wat voor geur je ruikt zou ik anders stellen, omdat je er nu vanuit gaat dat de neus de geur bepaald. Ik denk dat de neus alleen een geur kan vaststellen en de hersenen bepalen wat je ruikt. Je moet ook eerst alle geuren leren. Je ziet een aardbei en ruikt een geur. Vanaf dan associëren je hersenen als het goed is elke keer die geur aan aardbeien. Eigenlijk net zoals we aangeleerd krijgen dat de kleur rood rood is. Wellicht kun je die deelvraag beter opsplitsen in twee vragen:

  • Hoe werkt het reukorgaan?
  • Wat bepaald wel geur we ruiken?

  Als je nog hulp nodig hebt met het vinden van informatie moet je het maar even aangeven. Wellicht kan ik daar ook mee helpen.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.