PWS: Vet-, Eiwit-, en Koolhydraatgehalte bepaling • Wij, drie 6-VWO studenten van het Heerenlanden College uit Leerdam moeten voor de afronding van het eindexamenjaar een profielwerkstuk naar keuze maken. Onze onderwerpskeuze hiervoor is Entomofagie, ofwel het consumeren van insecten als voedsel. Het hoofddoel van het profielwerkstuk is het onderzoeken van de gezondheidsvoordelen voor de mens als individu en de milieuvoordelen van het consumeren van insecten voor de samenleving. Om een conclusie te kunnen trekken in het onderzoek, willen wij de samenstelling van insecten bepalen.

  Hoofdvraag van het profielwerkstuk
  Are insects suitable protein replacements?

  Deelvragen van het onderzoek

  1. What is the difference in fat quantity and protein quantity and quality between grasshoppers and cow meat?
  2. How is the food to protein, fat and energy ratio for insects in comparison to that of a cow.
  3. Are insects affordable and environment-friendly to keep and harvest in comparison with the animals we’re having today.
  4. Is there a distinct difference between the taste of cow meat and grasshoppers?
  5. What is the general opinion on eating insects.

  De deelvraag die van toepassing is bij onze vraag is deelvraag 2: How is the food to protein, fat and energy ratio for insects in comparison to that of a cow.

  Het doel van het onderzoek is het bepalen van het vet-, eiwit- en koolhydraatgehalte/aantallen in een insect. Bij het experiment van het vetgehalte willen we met name onderzoeken wat de verdeling tussen verzadigde en onverzadigde vetten is. Bij de eiwitten willen we de focus leggen op de hoeveelheid dierlijke eiwitten, die essentieel zijn voor de menselijke voeding.

  Voor dit experiment hopen wij de faciliteiten van een scheikundige georiënteerde Universiteit te kunnen benutten bij het onderzoek. Ter voorbereiding van het experiment hebben wij onderzoek gedaan naar de verschillende methoden om de samenstelling van insecten te bepalen, alvorens het contact opnemen. Echter, wij zijn tegen het probleem aangelopen dat er ontzettend veel verschillende methoden zijn om de samenstelling van insecten te bepalen, waar veel verschillende soorten apparatuur gebruikt voor kunnen worden.

  Onze vraag aan u is, indien het mogelijk is om gebruik te mogen maken van de faciliteiten op de Universiteit, welke apparatuur ter beschikking gesteld zou kunnen worden ter ondersteuning van ons onderzoek. Met het antwoord op deze vraag kunnen wij verder onderzoek doen naar de methode die we willen gebruiken voor het onderzoek en in het vervolg een plan van aanpak sturen naar u of een doorverwezen contactpersoon in de hoop dat ons plan goed gekeurd kan worden voor uitvoering.

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet, • Om het bericht nog eens kort samen te vatten: Voor het scheikundige gedeelte van het onderzoek hebben we de faciliteiten nodig van een universiteit aangezien het onderzoek niet plaats kan vinden op onze middelbare school.

  Het scheikundige deel van ons onderzoek bestaat uit:
  · Het extraheren van insecten en vlees (waar we een methode voor gevonden hebben zodat het op onze middelbare school kan plaatsvinden – soxhlet methode) en het analyseren van die geëxtraheerde vetten. (het voorstel wat wij gekregen hebben is door middel van gaschromatografie)
  · Het uitvoeren van eiwit purificatie, of een dergelijke eiwit separatie methode, en het analyseren hiervan. (hier hebben we verschillende manieren voor gevonden op internet, echter het resultaat waar wij op uitkwamen is de ionenwisselaars-chromatografie / dumas methode, in hoe verre zou dat mogelijk kunnen zijn op TUDelft?)
  · Het scheiden van koolhydraten uit insecten en het analyseren hiervan.

  Wij hebben hulp nodig bij de analyses van de vetten, eiwitten en koolhydraten. Ook weten wij niet hoe wij exact de meest beschikbare methode om koolhydraten te kunnen scheiden van een heel insect.

  Wat wij verwachten van de PWS-middag is om vragen op deze antwoorden te kunnen krijgen, of een richting waar wij naartoe kunnen werken. Ook zou het fijn zijn om met jou in discussie te kunnen gaan over de verschillende methoden die we voorgesteld hebben (wat de positieve en negatieve aspecten ervan zijn)

  De verdere uitvoering van de experimenten zal op een andere datum plaats moeten vinden.

  We hopen je hierbij voor nu genoeg ingelicht over onze PWS.


 • PWS TU Delft admin

  @Noortje
  Beste Noortje,

  Ik kan jullie helaas niet helpen met een praktische opdracht hier op de universiteit. Het onderzoek dat jullie willen doen is heel intensief, ingewikkeld en daarnaast is de analyse apparatuur die hiervoor nodig is aan de dure kant. Daarnaast is er geen lopend onderzoek hier in delft naar voedingsstoffen in insecten. Wellicht kan de universiteit van Leiden of Wageningen jullie helpen.

  Als jullie theoretische vragen hebben of hulp nodig met het vinden van informatie dan kan ik jullie wel helpen.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.