PWS FERROFLUIDE • Beste,

  Wij, Florien en Daphne, zijn leerlingen van het Sint-janslyceum in 's-Hertogenbosch. Voor ons profielwerkstuk willen wij de invloed van materialen op het magnetisch veld van een ferrofluid onderzoeken. Hierbij hebben we de volgende deelvragen opgesteld:

  • Wat is een ferrofluid? (benodigdheden, werking etc.)
  • Hoe onstaan de 'spikes'? Dit willen wij mede zichtbaar maken d.m.v glow in het mengsel
   -Wat is de invloed van kleur op de samenstelling van een ferrofluid.
   -Is het mogelijk om een ferrofluid te bevriezen? (vriespunt, druk etc)
   Wij hadden daarom de vraag of het mogelijk is om een deel van ons PWS op jullie universiteit te kunnen uitvoeren , omdat onze school niet beschikt over de juiste materialen.

  met vriendelijke groet,
  Daphne van Noorden en Florien Scholten


 • PWS TU Delft admin

  Beste Scholier,

  Ik ben de aankomende dagen afwezig. Ik zal begin volgende week een antwoord op je vraag hebben.

  Alvast bedankt voor het begrip.
  Groetjes,
  Sanne • Beste Sanne,

  Dankjewel voor de reactie!
  Wij horen van u !


 • PWS TU Delft admin

  @daphnevnoorden
  Beste Daphne en Florien,

  Helaas kan ik je hier op de TU Delft niet helpen met je proef, maar wellicht kan ik wel helpen met het opstellen van een praktische opdracht die jullie wel kunnen uitvoeren op school.
  Ik zou jullie wel eerst graag helpen met de basis van jullie PWS. Ik zie dat jullie twee deelvragen ongeveer hebben opgesteld. Als eerst is het ook belangrijk om een hoofdvraag op te stellen. Hebben jullie al een hoofdvraag? Als ik die weet kan ik ook helpen met het opstellen van meer deelvragen.

  Groetjes,
  Sanne • Beste Sanne,

  Dankjewel voor de reactie! Wij zouden graag willen weten hoe wij op school een ferrofluid kunnen nabootsen met materialen die wij tot onze beschikking zouden kunnen hebben. Wij hebben de volgende opzet gemaakt voor ons verslag.
  Hoofdvraag: Welke invloed hebben materialen op een ferrofluid?
  Deelvragen:

  1. Wat is een ferrofluid? (toepassing, hoe te maken)
  2. Wat is de invloed van metaal op een ferrofluid?
  3. Wat is de invloed van kleur op een ferrofluid?
  4. Is het mogelijk een ferrofluid te laten bevriezen?
  5. Is het mogelijk een ferrofluid te verbranden?

 • PWS TU Delft admin

  @daphnevnoorden
  Hoi Daphne,

  Jullie onderzoeksvragen zien er goed uit. Ik zou nog wel graag een suggestie maken voor wat extra invulling. Ik weet niet helemaal of jullie laatste vraag van toe passing is. Het ligt heel erg aan de basisstoffen van je ferrofluid. Misschien brand het niet, misschien verdampt een deel bij een bepaalde temperatuur of misschien gaan de nanodeeltjes kapot op een bepaalde temperatuur.
  Jullie zouden dus ook als laatste deelvraag kunnen nemen: Wat gebeurt er met ferrofluids op hoge temperatuur? Zijn ferrofluids vlambaar?

  wikipedia zegt:"Een belangrijk voordeel van ferrofluïda is dat ze niet degraderen. De deeltjes blijven jaren in suspensie." Kan temperatuur of een vlam hier wel invloed op hebben? En waarom zijn deze nanodeeltjes zo stabiel? Als je naar dit laatste kijkt kun je ook verklaren waarom sommige dingen invloed kunnen hebben. Als jullie nog een extra deelvraag maken of in vraag 1 verwerken: wat zijn de grondstoffen voor ferrofluids en hun fysische en chemische eigenschappen?

  Ik hoop dat ik jullie hiermee een beetje heb kunnen helpen. Graag hoor ik wat jullie ervan vinden.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.