PWS liftkracht vliegtuigvleugel • Wat is de relatientussen de liftkracht van een vliegtuigvleugel en de hoek waaronder de luchtstroom de vliegtuigvleugel raakt?


 • PWS TU Delft Team

  Beste @berke64,

  De liftkracht van een vliegtuigvleugel hangt af van een aantal factoren: de oppervlakte, de dichtheid van de lucht, de snelheid van de lucht en de lift coefficient. In het plaatje hieronder zijn deze factoren opgenomen in de bekende liftformule.
  alt text

  Zoals je op het plaatje kunt zien hangt de lift coefficient af van onder andere de "angle of attack". Dit is de hoek tussen de "chord line" van de vleugel en de luchtstroom zoals op het plaatje hieronder te zien is.
  alt text

  Zolang de angle of attack kleiner is dan de "ciritical angle of attack" geldt hoe groter de "angle of attack" hoe groter je lift coefficient en hoe meer lift je vleugel zal produceren. De critical angle of attack is de hoek waaronder de vleugel de grootste lift coefficient heeft. Daarna is je vleugel overtrokken en zal het vergroten van de angle of attack alleen maar leiden tot minder lift. Hieronder een plaatje waar dit principe in een grafiekje is weergegeven.
  ![alt text](0_1504869796869_upload-41660c93-a890-4d6c-981f-a275d2808c59 image url)

  Groetjes,

  Juul


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.