PWS windmolenpark gegevens
-
Hallo,
Wij hebben binnen ons profielwerkstuk metingen gedaan aan de invloed van windmolens op elkaar in een windtunnel. Deze gegevens willen we kunnen vergelijken met die van een echt windmolenpark. Is het mogelijk de data (de opbrengst van de verschillende windmolens in een park) van windmolenparken te vinden of op te vragen bij een bedrijf zoals NUON?
groeten,
Alma, Floor en Daan. -
Beste Alma, Floor en Daan,
Cool onderwerp! Wat onderzoeken jullie precies? Onderzoeksvraag, deelvragen? Wat kwam er uit jullie resultaten? Dan kan ik iets concreter vragen bij ons wind department of er een dergelijk onderzoek beschikbaar is.
Grt. Wouter
-
Hoi Wouter,
bedankt voor de reactie. Het onderzoek zit als volgt in elkaar:
Hoofdvraag:
Hoe ziet het windmolenpark er uit met de de beste ratio tussen kosten en energieopbrengst? Op welke wijze zorgt men dus voor een zo efficiënt mogelijk windmolen park in zijn geheel?Deelvragen:
Wat is de invloed van de afstand tussen verschillende turbines op het opgewekte vermogen van deze turbines?
Wat is de invloed van de omgeving (obstakels: bomen, bergen, bebouwen) op het vermogen van de turbine
Wat is het effect op het opgewekte vermogen van twee wind turbines wanneer deze schuin ten opzichte van elkaar staan?
Wat is het verschil in het opgewekte vermogen van een windturbine bij 2, 3 of 4 wieken?
Wat is de invloed van de windsnelheid op het opgewekte vermogen van een turbine?
Is het financieel rendabel om in een normaal Arnhems huishouden een windmolen op het dak te zetten?
Wat zijn de theoretische aspecten van een windturbine?Om deze vragen te beantwoorden hebben we een windtunnel gemaakt en schaalmodellen van windmolentjes gebouwd. Deze hebben we in verschillende opstellingen getest.
We hebben onder andere twee molentjes achter elkaar getest. Hier hebben we gemeten dat de afstand waarop de achterste turbine achter de voorste turbine moet staan om geen last meer te hebben van de vertraging van de wind 230 cm is.
Onze molentjes zijn circa 15 cm hoog dus dat is zeker een verdeling van 15:1Nu waren wij benieuwd of er data is van een windmolenpark hierover.
Dus hoe ver staan de turbines van elkaar af.(wat is de verhouding tussen de hoogte en de afstand) En wat is het geleverde vermogen van turbines voor aan het park en dat van turbines die achteraan staan.alvast bedankt,
Daan, Floor en Alma
-
Beste Alma, Floor en Daan,
Dat ziet eruit als een interessant en veelomvattend project! Bij de optimalisatie van windparken komen heel veel factoren kijken, zoals de topologie van het landschap (vlak of heuvelachtig) en het jaarlijkse weerpatroon op die locatie. Deze factoren bepalen voor een groot deel de opstelling, die geoptimaliseerd kan worden door de efficiëntie te maximaliseren en 'zogeffecten' (waarbij de draaiende bladen van de ene turbine de hoeveelheid energie in de wind die beschikbaar is voor de volgende turbine verminderen) te minimaliseren. Hier zijn computermodellen voor ontwikkelt, die met algoritmes berekenen wat de beste opstelling op die ene locatie is.
Hoe zo'n computermodel dat doet en hoe deze algoritmes werken zouden jullie moeten uitzoeken voor je project. Daarmee beantwoordt je je hoofdvraag. Ik heb drie artikelen gevonden waarin dergelijke algoritmes (in het Engels) worden beschreven, maar die zijn niet beschikbaar voor jullie. Als je een mailtje stuurt naar info [at] scholierenlab.nl, kan ik je die opsturen.
Ik vond trouwens een verslag van de optimalisatie van het windturbinepark in Reimerswaal. Misschien dat jullie daar wat aan hebben. Verder is het misschien handig om contact op te nemen met bijvoorbeeld ECN. Wellicht dat jullie iemand kunnen interviewen die er professioneel mee bezig is.
Succes! En als je verder vragen hebt, laat maar weten.
Grt. Wouter