PWS - Een vleugel in een windtunnel • Beste lezer,

  Wij zijn Gijs Mescher en Toon Hegeman en we zitten in 5 vwo. We willen graag een PWS over de aerodynamica van vleugels doen. We gaan hierbij eerst onderzoek doen naar de aerodynamica van de vleugels. We zijn al een beetje op onderzoek uit gegaan en hebben gezien dat dit best pittige stof is. Misschien kunt U ons doorverwijzen naar betrouwbare bronnen, zodat wij zeker weten dat we het goede gaan onderzoeken. Voor het praktische deel willen we graag een vleugel met een windtunnel maken. Met deze Windtunnel zouden we dan onderzoek willen gaan doen naar de liftkracht en als het mogelijk is ook naar de weerstandskracht van een vleugel onder bepaalde hoeken bij een variërende snelheid. Wij vragen ons nu af of deze windtunnel zelf te bouwen valt. Wij zijn bang dat we niet genoeg snelheid kunnen creëren in de windtunnel, door een te lage snelheid zal de lift kracht dus zo minimaal zijn dat dit niet te meten valt met de apparatuur waarover onze school beschikt. Klopt het dat je deze snelheid niet groot genoeg kunt maken met bijvoorbeeld de hulp van een ventilator? Zo ja, zou U ons dan misschien een tip kunnen geven over hoe wij dit zelf op kunnen lossen. Is het maken van deze windtunnel niet mogelijk, dan zouden we graag willen weten hoe wij in aanmerking kunnen komen met de Windtunnel waarover Uw technische universiteit beschikt. Alvast bedankt!

  Groeten,

  Gijs Mescher en Toon Hegeman


 • PWS TU Delft Team

  Beste Gijs en Toon, @Toon-Hegeman
  Wat leuk dat jullie je voor de aerodynamica van vleugelprofielen interesseren.

  Jullie kunnen zeker zelf een windtunnel bouwen. Zowel op dit forum als op het internet kun je hier informatie over vinden. Check bijvoorbeeld eens deze site. Het effect van hoekverschil op lift en drag kan je al bij lage windsnelheden zien dus ik denk niet dat dat een probleem zal zijn. Mochten jullie toch liever met de apparatuur op de TU willen werken dan kan dat ook. De workshop zal waarschijnlijk ergens in oktober plaatsvinden. Op een PWS-middag kunnen jullie ook langskomen als ik er ben om een profiel in onze zelfgebouwde windtunnel te testen.

  Wat betreft betrouwbare bronnen: Er zijn tal van betrouwbare bronnen te vinden op het internet. Ik raad aan te zoeken op "google scholar", maar in principe zijn artikelen/websites op google ook betrouwbaar. De layout en de auteur kan je al heel veel over de betrouwbaarheid vertellen.

  Vriendelijke groet,

  Juul • Hallo Juul,

  We hebben veel gehad aan je advies, we zijn gaan nadenken over het bouwen van een windtunnel. We hebben het ook aan onze begeleider voorgesteld, maar zij zegt dat het meten ervan niet mogelijk zal zijn met de apparatuur waarover onze school beschikt. We hebben dus een beetje rondgekeken naar een windtunnel die we kunnen gebruiken. We kwamen toen op de site van TU Delft uit bij het kopje PWS Middag. We lazen stukjes over het gebruiken van een windtunnel. We zijn naar jullie site gegaan om ons aan te melden, maar er stond nergens dat we gebruik konden maken van deze windtunnel. Komen hier nog mogelijkheden voor, en zo ja wanneer?

  Daarnaast leek het ons interessant om een vleugel in een programma te ontwerpen en m.b.v. dat programma de liftkracht en drag te berekenen. Deze berekeningen wilden we dan vergelijken met de metingen uit de windtunnel. Beschikken jullie over zo'n programma die we hierbij zouden kunnen gebruiken?
  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Gijs Mescher en Toon Hegeman


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Toon en Gijs, @Toon-Hegeman

  Goed te horen dat jullie er veel aan gehad hebben! Hier op de TU hebben we een kleine zelfgebouwde windtunnel beschikbaar gesteld speciaal voor scholieren. Zowel op een PWS-middag als tijdens de workshop kan deze gebruikt worden. De PWS-middag is op 12 oktober en de Workshop op de 21 oktober. Voor beide dagen zal je een zelfgemaakt profiel moeten meenemen volgens de bouwhandleiding die binnenkort op onze site te vinden zal zijn.

  Wat betreft de software waar jullie om vroegen: Check deze site eens!

  Groetjes,

  Juul


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.