Supergeleiding practicum • Hoii,

  Ik ben van plan om mijn pws over supergeleiding te doen en ik wilde graag weten wat er bij jullie mogelijk is qua practica en metingen.

  De hoofdvraag en deelvragen moet ik nog verder uitwerken. Als hoofdvraag heb ik nu: Heeft rode wijn invloed op de kritische temperatuur van supergeleiders?

  De deelvragen die ik tot nu toe heb zijn als volgt:

  • Wat is supergeleiding en wat is het Meissner effect?
  • Welke invloed heeft rode wijn op de kritische temperatuur van de supergeleider?
  • Welke stof en/of reactie is verantwoordelijk voor deze invloed?

  Het leek mij erg leuk om bij de eerste deelvraag het Meissner effect aan te tonen, ik dacht te hebben gelezen dat dit bij jullie kan? En als dat kan, kan ik dan ook de kritische temperatuur meten?

  Voor mijn tweede deelvraag wilde ik een supergeleider 24 uur in rode wijn weken op 70 graden. Ik had hier op het forum gelezen dat het weken in de wijn op 70 graden niet bij jullie kon, klopt dat? Anders heb ik op school misschien de mogelijkheid​ om dit te doen. Na het weken in de wijn wil ik dezelfde proef uitvoeren en weer het Meissner effect aantonen en daarbij de kritische temperatuur meten. Deze resultaten wil ik vergelijken met de resultaten van de supergeleider zonder rode wijn.

  Als laatste ben ik van plan om met massaspectronomie de verschillen in de rode wijn voor en na aan te tonen. Hiervoor weet ik dat ik ergens anders terecht kan.

  Mijn vraag voor jullie is dus of ik twee keer een meting kan doen naar de kritische temperatuur. Een keer zonder en een keer met een supergeleider geweekt in rode wijn. Is dit mogelijk als ik zelf de supergeleider die geweekt heeft in rode wijn regel en deze meeneem?

  Met vriendelijke groet,
  Lieke Graafmans


 • PWS TU Delft Team

  Hey Lieke,

  Super cool onderwerp. Had hier inderdaad eerder een vraag over gehad, toen kon ik niet helpen. Als jij het weekproces zelf kan doen is dat natuurlijk al erg fijn. Wat betreft de metingen, het Meissner-effect aantonen kan sowieso bij ons. Wat betreft de kritische temperatuur meting, dit is bij ons op het Science center niet mogelijk omdat we geen thermokoppel hebben. Gezien ik deze vraag vaker krijg, ga ik met de supervisor van onze groep praten over het aanschaffen van zo een thermokoppel.
  Ik neem aan dat je het idee van supergeleiders in rode wijn weken hebt gelezen in een of ander artikel. Zou je deze naar me kunnen sturen.
  Maar even samenvattend, het Meissner effect aantonen kan WEL, kritische temperatuurmeting kan (nog) NIET (maar misschien kan dit op een andere faculteit van de TU wel, dat moet ik uitzoeken).

  Groetjes,

  Thom • Heel erg bedankt voor de reactie! Excuses dat ik pas zo laat reageer.

  Ik hoor graag of het mogelijk is om alsnog de kritische temperatuur te kunnen meten met een thermokoppel (of deze dus wordt aangeschaft).

  Ik ga zo snel mogelijk het artikel opzoeken om door te kunnen sturen!


 • PWS TU Delft Team

  Hallo @Lieke-Graafmans,

  We hebben nog geen thermokoppel en ik ben bang dat deze ook niet voor de zomer aangeschaft zal worden. Dus dat is een beetje een probleem, misschien heeft jouw school wel een thermokoppel. Dat zou je even na moeten vragen..
  Kan jij me alsnog dat artikel doorsturen, ik wil dit graag even bekijken.
  Ik hoor van je.

  Groetjes,

  Thom • Het lukte mij niet om het artikel als bestand toe te voegen als bijlage, het artikel heb ik zelf via de volgende link kunnen downloaden:
  https://arxiv.org/abs/1203.4503

  In het artikel staat dat er een bepaald soort supergeleider is gebruikt, namelijk een van de stof FeTeS. Ik heb een beetje op het internet gezocht om een supergeleider te kunnen kopen, maar het een FeTeS supergeleider nergens kunnen vinden. In het artikel staat beschreven hoe ze deze zelf hebben gemaakt, maar dit is niet haalbaar voor mij. Nu las ik ergens anders dat iemand het met een andere supergeleider heeft gedaan en daar ook resultaat mee had, ik weet helaas niet meer precies waar ik dit gelezen heb.

  Ik heb op het internet wel andere supergeleiders gevonden vanaf 40 euro per stuk. Ik vroeg me af of jullie misschien nog een plek hebben waar goedkoop supergeleiders gekocht kunnen worden aangezien ik het zelf moet gaan betalen.

  Op school hebben wij helaas geen thermokoppel die geschikt is voor deze lage temperaturen. Ik moet dus nog verder gaan zoeken naar een thermokoppel die ik ergens kan lenen.
  Voor het hele onderzoek moet ik dus alleen nog een thermokoppel regelen en ik moet nog voor het deel van de massaspectrometrie wat regelen, maar dat staat los van de andere delen van het practicum.

  Ik heb dus samengevat het volgende:
  Ik ga zelf een supergeleider aanschaffen. Hiermee wil ik (als het nog kan natuurlijk) bij jullie dan graag het Meissner effect aantonen en daarvan de kritische temperatuur meten met een thermokoppel die ik zelf ergens anders regel.
  Hierna ga ik dezelfde supergeleider bij mij op school voor 24 uur op 70 graden in rode wijn weken. Met deze geweekte supergeleider wil ik dan graag opnieuw het Meissner effect bij jullie aantonen en weer de kritische temperatuur meten, opnieuw met een thermokoppel die ik zelf regel.
  Hierna ga ik dus nog met een massaspectrometrie de verschillen in de wijn aantonen van voor het weken en na het weken, dit doe ik dan bij een andere universiteit.

  Is dit mogelijk?


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lieke-Graafmans,

  Wij hebben stikstof en magneten daarmee kunnen we het Meissner-effect zeker aantonen.
  Ik denk dat de meest betaalbare/verkrijgbare supergeleider die je kan kopen een YBCO supergeleider is.
  Volgens mij, ik weet dit niet 100% zeker en zal dit even nagaan bij mijn teamleider, moet je school een bepaald budget hebben voor de PWS. Dus voordat je de supergeleider zelf aanschaft, zal ik je dat laten weten.
  Welke sites heb jij nu gevonden waar je de geleiders kunt kopen?

  Je hoort van me.

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  Wij hebben geen budget voor pws dus alles wat ik moet aanschaffen moet ik zelf kopen.
  Ik heb op de volgende site aardig goedkoop YBCO supergeleiders gevonden:
  http://shop.can-superconductors.com/index.php?id_product=8&controller=product
  Hier is een supergeleider al vanaf 40 euro verkrijgbaar. Deze is wel erg zwak en is eigenlijk alleen geschikt om het Meissner effect aan te tonen. Een supergeleider met een kracht van 20 N is te koop voor 80 euro. Ik heb zelf het idee dat ik genoeg heb aan de zwakkere supergeleider aangezien ik niet meer van plan ben dan het Meissner effect aantonen.
  Het bedrijf zit in Tsjechië waardoor er geen verzendkosten zijn.


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lieke-Graafmans,

  Als die zwakkere supergeleiders simpel het Meissner effect aantonen met kleine magneetjes en als je de supergeleider niet over een magneetbaan wilt laten zweven, dan moet dat helemaal prima zijn! Die site ziet er goed uit trouwens!

  Groetjes,

  Thom • @Thom

  In mijn zoektocht naar een thermokoppel heb ik een tip gekregen van iemand van een andere universiteit. Voor het meten van de kritische temperatuur gebruiken zij namelijk een PT 100 (platina) weerstand. Deze kan worden aangesloten aan een multimeter en daarmee kan de temperatuur worden afgelezen.

  Is deze toevallig wel beschikbaar bij jullie?


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lieke-Graafmans,

  Ik heb daar zelf nog nooit van gehoord, maar ik geloof best dat dat zou kunnen. Ik ga nog even na of wij dat misschien ergens hebben liggen. Maar een thermokoppel heb je nog niet gevonden?

  Groet,

  Thom • @Thom Ik heb tot nu toe niemand gevonden die een thermokoppel wil uitlenen. Ik zou er een zelf kunnen kopen voor niet al te veel geld, maar dan moet ik die ook nog in elkaar zetten. Ik denk dat ik dan in tijdnood kom doordat ik te veel wil doen.
  Ik hoor graag of er een PT 100 aanwezig is!


 • PWS TU Delft Team

  @Lieke-Graafmans even een update, ik heb nog geen PT 100 gevonden. Ik weet nog wel iemand waar ik het kan na vragen. Je hoort spoedig van me..

  Groetjes,

  Thom


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Lieke-Graafmans,

  Mijn excuses voor het late antwoord.
  Ik heb jammer genoeg niet een PT100 weerstand thermometer kunnen vinden...
  Heb je in de tussen tijd zelf iets geregeld of loop je nog vast? Ik denk dat een thermokoppel aanschaffen de beste optie is, deze zijn niet duur en volgens mij hoef je ze alleen in de multimeter te stoppen (het kan ook zijn dat je ze in elkaar moet zetten maar dat moet volgens mij niet al te veel werk zijn). Wilde je nog langskomen om het Meissner-effect aan te tonen?
  Nogmaals mijn excuses en ik hoor graag van je hoe het ervoor staat..!

  Groetjes,

  Thom • Sorry dat ik een tijdje niet gereageerd heb! Ik heb ondertussen alles geregeld. Ik heb contact gekregen met de Universiteit van Groningen en zij hebben mij kunnen helpen. Ik heb het eerste practicum al uitgevoerd en ga aankomende woensdag de rest doen.

  Alsnog heel erg bedankt voor het meedenken en het zoeken naar oplossingen! Als je het leuk vind kan ik je nog laten weten of ik een meetbaar verschil heb gevonden met en zonder de wijn.


 • PWS TU Delft Team

  @Lieke-Graafmans

  Wat gaaf! Het lijkt me erg leuk als je me nog laat weten wat er uit je onderzoek komt!
  Heel veel succes met het onderzoek!

  Groetjes,

  Thom


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.