PWS: Reizen in het heelal, Eigen ruimtevaartschip onterwpen, Enquete over dat we de aarde weg zullen moeten laten of niet en waarom • (Ik wil het nu, al tevoren toegeven dat dit de eerste keer is dat ik op een forum schrijf, dus vergeef me als ik iets niet op het juiste manier schrijf)

  Hallo allemaal.

  Ik ben Dávid en zit in de vierde klas van havo op OSG Hugo de Groot. Jullie weten

  het vast wel dat leerlingen in de vierde klas een PWS moeten maken.

  Mijn pws gaat over reizen in het heelal, maar daarvoor zal de mensheid

  eerst weg moeten gaan.

  Daarover heb ik een enquête. Ik vraag jullie graag om het te delen. Hoe meer mensen het invullen, des te beter het doel gaat bereiken.

  Ik wil ook een eigen ruimtevaartschip ontwerpen.

  Daarover heb ik vragen zoals deze:

  Wat voor (speciale)stoffen en legeringen kunnen in de toekomst komen die de eigenschappen

  hebben van metalen?

  Daaronder valt:

  Wat zijn de verwachtingen van dichtheid, kleur, buigbaarheid ezv..

  Welke materialen kunnen tegen bepaalde stralingen in de heelal

  Zijn er materialen die in de heelal gegoten kunnen worden maar daarna

  steviger zijn dan materialen op de aarde?

  Alvast bedankt voor de antwoorden.

  Groeten

  Dávid


 • PWS TU Delft Team

  Hoi David, @ihasz0212

  Cool dat je je eigen raket wil gaan maken! Ik heb je enquete alleen niet helemaal kunnen vinden. Heb je het in een chat bericht gestuurd?

  Maandag zal ik je antwoord geven op je vraag over materialen!

  Vriendelijke groet,

  Juul • Beste Juul

  Bedankt dat je gereageerd hebt.

  Blijkbaar heeft mijn computer het niet gekopieerd.

  Hier is de link:

  http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=306743

  Ik was in de afgelopen 4 dagen langer dan 28 uur en 40 minuten bezig met het terugzoeken van programma's van Discovery Science en noteren van informatie.

  Ik moet m’n eerste versie op 10 maart inleveren. De definitieve pa op de 31ste.

  Trouwens ik heb al een materiaal kunnen vinden die zich kan herstellen tegen micrometeorieten, namelijk: nano-polymeer plastic.

  Ik heb ook al twee motor soorten:

  1 Waterstofplasma motor (Vladimir heet die geloof ik), Kan je misschien kijken dat iets over kan vinden waar hij dat waterstof vandaan haalt, of dat je het zelf mee moet nemen?

  2 Ruimte motor met behulp van de formule van Alcubierre (ik snap de werking maar ik kon nog niet vinden hoe de buble ontstaat of met behulp van wat kunnen we het laten ontstaan)

  Ik mis nog een andere handige informatie

  Ik heb ooit op tv op Discovery Science of op Spektrum gezien dat er een wezen is (micrometer klein) die zijn DNA zich kan herstellen na een beschadiging door straling.

  Kan je misschien achter gaan wat dat wezen was en als het kan welk gen het ervoor zorgt?

  Trouwens mijn PWS gaat over reizen in het heelal. Dat ik een ruimtevaartschip wil maken is maar een deel daarvan, het gaat hoofdzakelijk over Project New Home ( half verzonnen naam). We moeten een andere planeet vinden waar we naartoe gaan, want (in zo ver ik het weet) er komt ooit een einde aan de aarde. Dan zullen we door moeten gaan. De redenen waarom we verder zullen moeten gaan (of juist niet) staan in m’n enquête.

  Ik heb de volgende planeten:

  Mars (alleen om te onderzoeken, en verschillende materialen uit te halen die op de aarde misschien niet in zitten, want tijdens de groei van zon zal de mars zeker in de zon brokkelen )

  Venusz (zelfde reden)

  Mercury (zelfde, daar wil ik niet eens naar toe want dat ligt het dichts bij de zon.

  Manen van de Jupiter:

  Io (verbrokkeld door de aantrekkingskracht van de Jupiter maar er is geen water )

  Ganimedes (ligt in de straling kring van Jupiter)

  Dus ik heb nog de Callisto (er zitten hoogstwaarschijnlijk ijsbergen op de callisto, )

  Ik heb ook nog de Titan, een maan van de Saturnus (die heeft een dichte atmosfeer en er bevindt zich methaan in de vorm van meeren)

  Ik heb ook nog andere informatie over materialen en problemen waar we tegenaan zullen lopen bij deze planeten, maar ik heb ook al oplossing voor. Ik dacht dat het niet zo veel nut heeft om alles van top tot teen zeggen qua informatie wat ik heb, want volgens mij is dit al heel veel voor een comment.

  Alvast bedankt voor de hulp

  Groeten

  Dávid.


 • PWS TU Delft Team

  Beste David @ihasz0212,
  Het is duidelijk dat je veel passie hebt voor dit onderwerp! Ik denk wel dat je nog wat structuur moet aanbrengen en voor jezelf een wat minder alles omvattende vraag moet stellen wil je dit PWS op tijd en volledig in kunnen leveren. Desalniettemin vind ik het ontzettend leuk dat je zo enthousast al begonnen bent!

  Stap 1 is bedenken of je wil onderzoeken of ontwerpen. Met het onderwerp "Project New Home" en jouw ambitie denk ik dat "onderzoeken" beter past. Nu is het belangrijk dat je jezelf 1 open hoofdvraag stelt. Wat zou je graag willen weten over het leven op een andere planeet? Een paar voorbeelden op basis van wat ik nu heb gelezen: Welke materialen zijn geschikt om mee naar de ruimte te reizen? Hoe verschillen de waterstofplasma motor en de ruimte motor en wat betekent dat voor hun gebruik? Waarom zou de mensheid de Aarde verlaten? etc

  Ik weet helaas niks over het micro wezentje met DNA dat zich herstelt na beschadiging door straling. Als dit relevant is voor je PWS zal je daar dus zelf achteraan moeten gaan.

  Misschien is het ook een idee om even met je docent te overleggen over geschikte hoofd- en deelvragen.

  Groetjes,

  Juul • Beste Juul.

  Mijn begeleider vindt het zo wel goed.
  Over de structuur. Weet ik, ik doe ook m'n best o dat beter te doen.
  Van mijn gevoel kan ik het we binnen de datum gaan halen.
  Ik zal er over denken dat ik m'n hoofdvraag zal moeten aanpassen

  Weetje misschien iets over de werking van een ruimte motor volgens Alcubierre. Voornamelijk waardoor de bubbel ontstaat.

  Dan ga ik dat wezentje maar zo noemen in m'n pws.
  Bedankt voor de hulp.

  Groeten
  Dávid


 • PWS TU Delft Team

  Beste David @ihasz0212,

  Om het idee achter Alcubierre's ruimtemotor te snappen moet je goed weten wat "ruimtetijd" precies inhoudt. Iedere gebeurtenis wordt gekenmerkt door een tijdstip en een locatie. Deze gebeurtenissen kunnen dus in het verleden heden of in de toekomst plaatsvinden op iedere mogelijke locatie; anders gezegd, een gebeurtenis bestaat uit 4 dimensies. Zwaartekracht is in staat ruimtetijd te vervormen; als je een reizende gebeurtenis zou volgen in tijd zal er in het verleden "iets" gebeurd zijn en in de toekomst nog "niets".
  Stel nu dat je een object hebt zonder massa. Dan zal er ook geen zwaartekracht op werken. Als je ervan uitgaat dat licht geen massa heeft zal licht de ruimtetijd dus ook niet vervormen en zal er als het ware met tijd niets gebeurd zijn. Hiermee wordt veronderstelt dat je niet sneller kan reizen dan met de snelheid van het licht, want er kan niet minder gebeuren dan niets.

  Stel nou dat je op een manier een veld kan creëren met een negatieve massa. Dan heb je dus iets wat nog minder is dan licht (terwijl licht al niets was) en wat dus ook sneller zal gaan dan het licht. Dit is het idee van Meneer Alcubierre waarbij de warp-bubble het veld is met de negatieve massa.

  Hoe creeer je dit veld? Hierboven noemde ik al dat er in de normale ruimtetijd niet minder dan niets kan laten gebeuren. Op z'n best kan er niets gebeuren en dan heb je met licht te maken. Daarom zal je de ruimtetijd op een bepaalde manier moeten vervormen. Stel je voor dat je achter je ruimteschip meer "niets" kan maken dan voor je ruimteschip. Dan is als het ware de toekomst achter je beweginsrichting en ga je dus sneller dan als er niets voor en achter je zou zitten (=de snelheid van het licht). Dit extra "niets" wordt gecreerd door de ruimte te vergroten. Hoe ze dit precies doen weet ik niet precies, maar dat zou je kunnen uitzoeken mbv Google Scolar.

  Ik kan me voorstellen dat dit erg lastig voor te stellen is. Deze website legt vrij simpel nog een keer uit wat het idee is achter Alcubierre aandrijving.

  Groetjes,

  Juul • Beste Juul.

  Ik zal ten eerste beginnen dat ik waarschijnlijk verkeerd heb uitgelegd wat mij bedoeling was met het ontwerpen van mijn ruimevaartschip. Werkelijkheid gaat mij pws over een onderzoek. Het ruimtevaartschip waou maar een sub-deelonderwerp zijn. En wat ik practisch wou zal doen is maar een klein maketjte (met een lengte van 15-20 cm buis die aan de zijkant geopend kan worden) die gemaakt is van papier, hout of plastic (ik denk dat plastic het beste zal zijn, wat denk jij?) Ik heb nagedacht en gepsroken met een vrien van mijn die mij adviseered om het zwaartekracht zo te maken dat hij langzamer hand steeds kleiner wordt zo dat mensen die naar een andere planeet gaan reizen niet eerst een lange training van meerdere jaren nodig hebben en dat ze dan met een ruimtevaartschip gaan reizen die de zwaartekracht heeft van de aarde en wanneer ze bij het planeet ankomen krijgen ze weer op de werking van hun lichaam de zwaartekracht van datgene planeet(ik hoop dat het duidelijk is), maar plaats daarvan ga ik een buis ontwerpen die zijn diameter kan aanpassen (want mijn begeleider heeft gezegd, natuurkunde docent, dat je de zwaartekant de versnelling a kan berekenen door de diameter van de buis te verkleinen of juist te vergroten. ) Hierbij heb ik nog een vraag aan je: denk je dat het mogelijk is om een buis zo te maken dat hij groter kan worden of juit kleiner door in elkaar passende delen?.

  Ten tweede over de ruimtemotor. Bedankt voor de informatie. Ik heb doorgenomen en heb/ ga nog dit:http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20110015936.pdf , proberen te begrijpen. Ik weet dat met de ruimtetijd we niet zo snel kunnen reizen als de licht, want dat is onmogelijk, door E=mc2, weet ik door Michio Kaku die naar de universiteit van Harward gnig bij Scifi-Science . Ik weet ook dat de ruimtemotor (nog) alleen maar theoritisch is, maar wil ik toch gebruiken, want mij pws is (ook) een toekomst beeld. Ik weet ook dat om de Alcubiere -drive te erkenne moet je het ook erkennen dat er anti-stof bestaat. (Mijn vriend zei dat anti-stof volgens Stephen Hawking iets is wat al bij de bing bang is ontstaat: er bij elk stof hoort een anti-stof). Van Michio Kaku hoorde ik (bij een aflevering van Scifi-science) dat anti-stof heeft de tegeovergesteld eigenschappen als stof. Bijvoorvbeeld door anti-stof vallen dingen niet naar beneden, maar juist omhoog. Dat is wat bij de Alcubere-drive voor de warp-bubble zorgt of beter gezegd dit is waardoor(als ik het goed begrijp)achter de warp-buuble de ruimte tijd omhoog wodt ''geduwd'' en voor de warp-bubble door de stof naar beneden. (Mijn vrien heeft ook gezegd als we dus de anti-stof theorie gaan erkennen moeten we ook erkennen dat er schaduwdimensie bestaan, volgens Hawking.) Wat vdenk jij zelf: Bestaat anti-stof? En dan schaduwdimensies? Over dat we buiten de buuble niet kunnen comuniceren wist ik niet en dat we dan ook in de tijd riezen wist ik ook niet, dus dat was dan weer iets nieuws, nog eens bedankt daarvoor.

  Over mijn enquette heb ik nog een vraag. Kan jij mischien proberen om ook tussen docenten te proberen te verpreiden. (ik heb al 127 respondenten, waarvan 112 leerling en 13 student is, maar ik heb nog steeds geen docenten :( )

  Ik weet dat het weet een lange ''verhaal'' . Sorry daarvoor.

  Alvast bedankt voor je hulp en voor de hulp en tijd die je al heb besteden om mij te helpen.

  Groeten.
  Dávid • Beste Juul

  Oh... Nog iets...
  Weet je waardoor cement vloeibaar wordt en dan verstijfd (door welke stof of door welke hydraat? )
  En denk je dat het mogelijk is om uit/bij een metaal/ metalmengsel een hydraat toe te voegen om gietbaar te maken?
  Wat vind jij van de yogenaamde EmDrive?
  Alvast bedankt voor je antwoordt.

  Groeten
  Dávid


 • PWS TU Delft Team

  Beste Dávid, @ihasz0212

  Ik begrijp dat je dus zowel wil onderzoeken als ontwerpen maar dat de nadruk ligt op onderzoeken. Wat is precies het doel van het ontwerpen van je ruimtevaartschip? Zoals ik het nu begrijp is het puur en alleen voor de show, zodat mensen een heel grof beeld hebben bij het ruimtevaartschip waarover je schrijft. Klopt dit?

  Het kost relatief veel moeite om hout te bewerken en het is relatief duur. Ik zou of voor dik (gekleurd) papier kiezen of voor plastic. Als je ruimteschip alleen uit een buis bestaat is het natuurlijk heel makkelijk om gewoon bij de GAMMA een dunne pvc buis te kopen en die op maat te knippen/zagen.

  Over kunstmatige zwaartekracht het volgende: Ik denk dat je natuurkunde docent doelde op een centrifugaal kracht die door de passagiers ervaren worden als zwaartekracht. Let erop dat je dit dus geen zwaartekracht noemt!! Zwaartekracht werkt op een massa met de valversnelling op Aarde (9.81 m/s^2)

  Hier een korte uitleg over die centrifugaalkracht: Heb je wel eens door de ruit van een wasmachine gekeken? Alle kleren worden door het ronddraaien naar de buitenkanten geslingerd. De kracht waardoor de kleren naar buiten geslingerd worden noemen we de centrifugaalkracht of de middelpuntzoekende kracht. In formulevorm: Fmpz = m omega^2 r waarin m de massa in kg is, omega de hoeksnelheid voorstelt en r de straal in meter. Hieruit volgt inderdaad dat een kleinere straal zal zorgen voor een kleinere middelpuntzoekende kracht.

  Als je de passagiers een "zwaartekracht" wil laten ervaren zou dit kunnen door je ruimteschip om z'n eigen as te laten spinnen en op deze manier een middelpuntzoekende kracht op te wekken. Deze kracht kan afnemen door minder snel rond te draaien of door de straal te verkleinen. Ik denk dat het makkelijker is om het ruimtevaartschip steeds langzamer te laten draaien. Kleine kanttekening: Dit houdt wel in dat je dus afreist naar een planeet waar de zwaartekracht kleiner is dan die van de Aarde. Het zou natuurlijk ook kunnen dat je juist naar een planeet reist waar de zwaartekracht veel groter is. In dat geval zou je ruimtevaartschip dus steeds sneller moeten draaien.

  Ik denk dat anti-materie bestaat; ten eerste is de theorie uit 1920 voor mij in 2010 een deel bewezen toen ze 100rden anti-materie deeltjes hadden "gevangen". Ten tweede is er is tot nu toe nog geen toepasbare wetenschappelijke wet die het tegenspreekt. Het kan weliswaar nog niet alles verklaren, maar dat betekent niet dat het niet waar is. Wat betreft een schaduwwereld weet ik niet zo goed of ik het wel of niet geloof. Ik heb me er ook niet goed in verdiept, maar alles kan natuurlijk.

  Als laatste denk ik dat het slim is om je enquete uit te printen en aan het einde van iedere les even aan de desbetreffende docent te vragen of hij/zij jouw enquete wilt invullen. Als je een specefieke professor in gedachte had zou je ook altijd nog kunnen proberen een mailtje te sturen met je verzoek. Alle e-mail adressen zijn te vinden op de website van de TU Delft.

  Groetjes! • Beste Juul

  Ja, de bedoeling is alleen dat ik een beeld creëer in de werkelijke leven hoe hij ongeveer uit zal zien. (Trouwens, ik heb voor een opdracht voor CKV ook hetzelfde idee, dus een maket maken en de gebruikte materialen te benoemen, dus kan ik hetzelfde maket gebruiken )

  Ik wil een buis maar wel op en manier maken zoals een poppen huis of een buis en apart een maket over de binnenkant van de ruimtevaarschip. Ik twijfel, wat denk jij dat het beter/handiger is?

  Ja hij bedoelde de middelpuntzoekende kracht.

  Heb je misschien een link over de anti stof ''opvang''?

  Over de enquête, toen ik een mail schreef naar de "contact" van TU Delft en ik zei dat ik een afspraak wil maken met een van de docenten die gespecialiseerd is in mijn thema.

  Hier is mijn bericht:

  Geachte meneer/mevrouw

  Ik ben Dávid en zit in de vierde klas van havo op OSG Hugo de Groot. U weet
  het vast wel dat leerlingen in de vierde klas een PWS moeten maken.
  Mijn pws gaat over reizen in het heelal, maar daarvoor zal de mensheid
  eerst weg moeten gaan.

  Ik wil ook een eigen ruimtevaartschip ontwerpen.

  In betrekking daarop wil ik een afspraak maken met een van de docenten die
  zijn gespecialiseerd op vragen zoals deze:

  Wat voor stoffen kunnen in de toekomst komen die de eigenschappen
  hebben van metalen?
  Daaronder valt:
  Wat zijn de verwachtingen van dichtheid, kleur, buigbaar heid.

  Welke materialen kunnen tegen bepaalde stralingen in de heelal

  Zij er materialen die in de heelal gegoten kunnen worden maar daarna
  steviger zijn dan materialen op de aarde?

  Is er een docent met wie ik daarover kan interviewen en als ja zal u
  dan een contactmogelijkheidm kunnen geven.

  Ik moet de eerste versie van mijn pws op 10 maart inleveren.
  Het liefst wil ik daarvoor de interview houden, maar ik kan me
  aanpassen als de docent/docente alleen maar later een afpraak met mij
  kan maken.

  Zal u voor mij ook nog deze enquete willen doorsturen naar leerlingen
  en leeraren.
  Het gaat over de reden waarom we de aarde zullen moeten verlaten. (Of
  juist niet)

  http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=306743

  Alvast bedankt voor u antwoord.

  Aangenaam

  En hier is het antwoord daarop:

  Goedemiddag David,

  Je bent erg goed bezig, ga vooral zo door!
  Echter kan ik jou helaas niet helpen. Voor profielwerkstukken hebben wij een aparte website waar je vragen kunt stellen: www.pws.tudelft.nl

  Groeten,

  Mark
  Team Online Service
  TU Delft

  TU Delft Online Service Team

  Dus ik werd met alle twee vragen van mijn hier verwezen.

  Kan je een site sturen waar de namen van de docenten /professoren of dergelijken staat, misschien nog een contact mogelijkheid?

  En nog twee dingen over het ruimtevaartschip:

  1. Heb je al van EmDrive gehoord en wat vind je van
  2. Zal het mogelijk zijn om energie op te wekken door de draaiing van het ruimtevaartschip om de nodige energie daarmee te voltooien.

  Alvast bedankt voor de antwoorden.

  Groeten
  Dávid


 • PWS TU Delft Team

  Beste Dávid, @ihasz0212

  Mijn excuses voor de late reactie. Hoever ben je inmiddels met je verslag, proef en maquette?
  Ik denk dat het duidelijker is als je 2 maquettes maakt. De eerste ter ondersteuning van je rapport; Alles wat je bespreekt in je verslag gaat immers over de buitenkant van het ruimtevaartschip. De tweede maquette zou je inderdaad kunnen maken "als een poppenhuis". Dit kun je dan gebruiken om mensen een voorstelling te laten maken hoe de raket die ze naar een andere planeet zou kunnen brengen er vanbinnen uit zou zien.

  Over de gevraagde link over de "opvang van antistof" het volgende: Ik denk dat je beter in het engels kan zoeken. Als je "how to store antimatter" intikt bij Google krijg je heel veel hits. Dit youtube filmpje legt het nog een keer uit.

  Ik denk dat het inderdaad niet gaat lukken om een afspraak te maken met een professor voor een interview. Wel zou je iets kunnen sturen in de trend van het volgende:

  "Geachte Meneer/Mevrouw,
  voor mijn profielwerkstuk van de middelbare school heb ik een hele korte online enquete gemaakt over het voortbestaan van de mensheid op Aarde. Ik wil graag te weten komen hoe mensen tegenover ruimtevaart voor maatschappelijke doeleinden staan. Daar ik weinig contacten heb die hier enige kennis over hebben wend ik mij tot de TU Delft. Ik heb een hele korte enquete gemaakt die in 2 minuutjes is ingevuld. Zou u aan deze online enquete willen deelnemen? Ik zou hier ontzettend mee geholpen zijn!
  http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=306743
  Bij voorbaat dank,
  David"

  Via deze link kun je e-mail adressen van hoogleraren vinden. Reken niet op een hoge response, want de professors zijn vaak erg druk. Een andere optie is om je enquete met deze facebook-groep te delen.

  Dan vroeg je nog wat ik vind van de EmDrive: Veelbelovend! Als je er vragen over hebt laat het me weten.

  Als laatste denk ik inderdaad dat je energie kan opwekken door de draaiing van een ruimtevaartschip te gebruiken. Ik weet niet zo goed met welke achterliggende gedachte je dit vraagt, maar ik denk wel dat het goed is om jezelf af te vragen waarom een ruimtevaartschip draait en hoe deze draaiing tot stand komt. Als laatste moet je natuurlijk ook aan de passagiers denken. Hoe zullen zij draaiing ervaren in de ruimte?

  Veel succes,

  Juul • Beste Juul

  Als je je emailadres (voornamelijk als je gmail heb )
  kan ik het gmaildocument met je delen, zodat je het zelf kan bekijken, want ik vind het heel lastig om alles te beschrijven wat ik tot zover heb.

  Met de maquetten ben ik nog niet echt ergens. (ik ben nog bezig te ontwerpen)

  Over mijn proef heb ik nog niks in mijn PWS geschreven, echter ben ik zogenaamd bezig met turven.

  Alvast bedankt.

  Groeten Dávid


 • PWS TU Delft Team

  Beste Dávid @ihasz0212

  Ik wil je graag helpen maar grondig doorlezen en echt goede feedback geven op wat je tot nu toe hebt is iets wat je docent moet doen. Desalniettemin wil ik er best even naar kijken om je een paar pointers te geven. Rechts boven op deze pagina kan je een "chat bericht" met me starten, daar kan je een linkje naar je PWS of gewoon het document in sturen.
  Nog een vraag wat betreft de inleverdatum: Wanneer moet je je PWS inleveren? Ik meende te lezen dat je 31 maart de definitieve versie moest inleveren.

  Groetjes,

  Juul • Beste Juul

  Sorry voor de late reactie

  Ik heb vergeten te zeggen: de deadline van de eindversie is 8 mei geworden.
  Weet niet of ik een google document zomaar kan struren (want hij is in gmail document toestand)


 • PWS TU Delft Team

  Beste Dávid, @ihasz0212

  Geen probleem ik heb het ontvangen. Ik ga er dit weekend even naar kijken.

  Groetjes,

  Juul • Is goed.
  Bedankt • Beste Juul.

  Ik ben klaar met mijn maquette, ik stuur straks foto's.
  Daarnaast is de pws weer uitgesteld to een/twee weken lang, omdat mijn begeleider geen feedback heeft gekregen.

  Groeten

  Dávid


 • PWS TU Delft Team

  Beste Dávid, @ihasz0212

  Wat goed! Ik ben erg beniewd.

  Ik heb mijn feedback op je pws in ons chatbericht gezet.

  Groetjes,

  Juul


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.