PWS elektrisch vliegen • Hallo.

  Ik doe mijn PWS over elektrisch vliegen. Hierbij komt ook de liftkracht aan de orde. Ik heb informatie op internet gevonden over de wet van Bernoulli. Mijn begeleider zegt ook dat ik die wet moet gebruiken, maar ik vind ook informatie over het coanda-effect. Sommige mensen beweren dat de wet van Bernoulli onjuist is en dat een vliegtuig vliegt volgens het coanda-effect.
  Kunnen jullie mij daar meer over vertellen?

  Alvast bedankt!
  Sam van Doorn
  St. Bonifatius College Utrecht.


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Sam,

  Elektrisch vliegen, wat een interessant onderwerp! Er zijn 2 manieren waarmee we het fenomeen lift kunnen verklaren. De eerste is mbv Bernoulli's theorie samen met het Venturi effect en de tweede is mbv de 3e wet van Newton. Zowel met Bernoulli als "actie=-reactie" kun je niet alle verschijnselen van lift verklaren (zie Wikipedia voor meer uitleg). Vooralsnog zijn geen van deze theorieen afgewezen om lift te verklaren.

  Bernoulli's theorie zegt dat dynamische druk en statische druk samen constant zijn. Als boven de gekromde vleugel de dynamisch druk ten gevolge van het venturi effect omhoog gaat, zal de statische druk dalen boven de vleugel dalen. Boven en onder de vleugel ontstaat een drukverschil. Nu vertelt Bernoulli je niet waarom de lucht uberhaupt die vleugel vorm volgt. Hier komt het Coanda effect om de hoek kijken:
  Het Coanda effect beschrijft het verschijnsel dat een luchtstroom een gekromd object volgt en lucht van de omgeving als het ware aanzuigt waardoor daar lokaal een lagere druk ontstaat.

  Vriendelijke groet,
  Juul


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.