Stompe/scherpe neus papieren vliegtuig • Hallo,

  Wij doen ons PWS over papieren vliegtuigjes. Wij vroegen ons nu af hoe het eigenlijk komt dat een papieren vliegtuig met een stompe neus zelfde/ beter vliegt dan een vliegtuigje met een scherpe neus.
  Want een vliegtuigje met een scherpe neus is toch aerodynamischer en zou dan toch verder moeten komen?
  Kunnen jullie misschien uitleggen, waarom dit toch niet zo is.


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Wouter,

  wat leuk papieren vliegtuigjes!
  Een object kan op verschillende manieren weerstand ervaren. Een ervan is inderdaad hoe lomp of gestroomlijnd het object is. Een scherpe neus is inderdaad gestroomlijnder dan een stompe neus. Echter ervaart een object ook weerstand door turbulentie ten gevolge van lucht wat niet mooi het profiel volgt. In principe komt de wind recht van voor, maar daar het vliegtuigje erg licht is en langzaam gaat kan deze wind enigszins schuin van voor aankomen. Bij een gepunte neus zal het stagnatiepunt naar een van de zijkanten verplaatsen wat voor turbulentie zal zorgen. Bij een stompere neus zal het stagnatiepunt nog steeds aan de voorkant zitten.

  Het makkelijkste is denk ik als jullie even deze situatie voor een stompe en scherpe neus tekenen!

  Groetjes,
  Juul • Hoi Juul,

  Bedankt voor de reactie! Zo hadden we er nog niet naar gekeken.
  Nu hebben we alleen nog een vraag, want hoe komt het eigenlijk dat een papieren vliegtuigje soms verder komt als je met een lagere kracht dan wanneer je het met een grotere kracht gooit?
  Heeft dit te maken met bepaalde luchtstromen die zo een papieren vliegtuigje ondervindt?


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Wouter,

  Dat is wel gek inderdaad en ik zou er eigenlijk zo 123 niet een verklaring voor hebben. Op deze site kun je veel info vinden over de aerodynamica van papieren vliegtuigjes en vermelden ze ook dat ze ze juist zo hard mogelijk weggooien. Kan het zijn dat jullie misschien het vliegtuigje per ongeluk wat later of naar beneden loslaten als jullie harder proberen te gooien?

  Groetjes,

  Juul


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.