PWS magneetzweeftrein Jelle en Lowe • Wij houden ons PWS over de magneetzweeftrein en willen graag ook zelf een modelmagneetzweeftreintje bouwen. Wij vroegen ons af wat het best toe te passen ontwerp is. We hebben momenteel 2 ontwerpen in gedachten. namelijk:

  • De magneetbaan met een korte voortstuwing aan het begin.
   Voor dit ontwerp gebruikt men aan het begin van de baan een elektromagneet om de trein een kinetische energie mee te geven. De trein verliest weinig energie omdat er geen rolwrijving plaatsvindt. Hierdoor komt de trein een aanzienlijk stuk vooruit. Dit ontwerp is voor een modelbaan goed toepasbaar vanwege de korte afstanden die de trein aflegt. Op grote schaal is dit ontwerp alleen toepasbaar door om de zoveel meter de trein nieuwe kinetische energie te geven of door de trein in een volledige vacuüm te stoppen waardoor de trein helemaal geen energie verliest. De trein maakt hierbij alleen gebruik van levitatie en wordt op zijn plaats gehouden door magneten die tegen de zijkant van de trein kracht uitoefenen.
  • Permanente magneetbaan met een zwevende supergeleider.
   Dan heb je nog de inductie baan waarbij je supergeleider onder de trein monteert en op de baan spoelen die zorgen voor de levitatie en voortstuwing. De spoelen op de baan worden in fase aangezet, hierdoor volgt de supergeleider de spoel die aanstaat en beweegt voort over de baan.(zie figuur ). Maar een supergeleider is ook superduur, daarnaast heb je enorm veel vloeibare stikstof nodig om de supergeleider koud genoeg te houden om supergeleiding op te laten treden.

  Graag horen we van u welke van deze twee ontwerpen u het best toepasbaar lijkt. Misschien heeft u ook nog enkele tips voor de materialen die we kunnen gebruiken. (magneten, supergeleiders e.d.)

  Bij voorbaat dank,
  Jelle Tromp en Lowe Blom.


 • PWS TU Delft Team

  Ha Jelle en Lowe,

  Ten eerste sorry voor mijn late reactie, er waren wat problemen bij het migreren naar de nieuwe site.
  Zouden jullie mij van de banen (in ieder geval het eerste ontwerp) een figuur kunnen laten zien, zodat ik het wat beter kan visualiseren.
  Ik denk dat van de 3 ontwerpen die je noemt (magneetbaan korte voortstuwing, permanente magneten supergeleider en spoelen supergeleider) degene met de spoelen het minst haalbaar is. Een magneet baan met een supergeleider vind ik zelf cooler :).
  Ik kan jullie wel vertellen dat een baan van magneten maken sowieso wat geld kost, maar als het goed is heeft jullie school daar een budget voor. Hebben jullie al een beetje onderzoek gedaan naar websites waar je magneten etc. kan kopen?

  Groetjes,

  Thom


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.