PWS: Ontwerp van auto/windtunnel meting aerodynamica van auto • Beste scholierenlab,

  Wij zijn leerlingen van het Grotiuscollege Juniusstraat, VWO 6. Wij willen een verzoek indienen waarbij wij om begeleiding vragen bij het maken van ons PWS en vragen om toestemming voor het gebruik van jullie PMB en windtunnel, wanneer daar gelegenheid toe is.

  Voor ons PWS ontwerpen wij een auto die in esthetisch en aerodynamisch opzicht zo goed mogelijk is. Om de aerodynamica van onze wagen te berekenen willen wij via het programma Blender ons ontwerp in het PMB downloaden en een fysiek model van onze wagen in de windtunnel plaatsen of eventueel een digitale simulatie gebruiken om vervolgens de aerodynamica ervan te berekenen.

  Met vriendelijke groet, in afwachting van een spoedig antwoord,

  Niels Huang en Julian Evalle, Delft • Beste Wouter,

  Om te beginnen zullen we maar de vragen te beantwoorden. Onze hoofdvraag luidt als volgt: "Hoe ontwerp je een land voertuig, met de focus op aerodynamica en esthetische als een secundair onderwerp" en onze deadline is op maandag, 15 Februari 2016.

  Wij hebben ons bezig gehouden met een klantgericht onderzoek, met als uitkomst dat we een auto hebben gemaakt dat in de smaak valt bij de door ons gekozen klant, het aantrekkelijk is, en dat we het aerodynamisch/natuurkundig kunnen analyseren. Wij gaan niet verder dan het uiterlijk van de wagen.

  Nadat we klaar zijn met het ontwerpen, hadden we zoals verteld het idee om het een vaste vorm te geven en het te plaatsen in een windtunnel. Tot onze spijt is dit niet mogelijk, dus we zoeken naar een alternatief in de vorm van een digitale simulatie. We waarderen het idee om een eigen windtunnel te bouwen, maar dat zal waarschijnlijk te veel tijd kosten. Een 3D-model printen klinkt interessant, en terwijl het niet meer het einddoel is, (de drag coëfficient berekenen) kunnen we er nog wel wat mee.

  Dan hebben we nog een paar vragen. We hebben gekeken naar de mogelijkheden voor windtunnelsimulaties. Hierbij zijn we uitgekomen op Altair Hyperworks Virtual; Windtunnel. Weet je misschien nog meer/betere programma’s voor de simulatie? Hiernaast zijn we bewust dat sommige faculteiten van de TU gebruik maken van het programma 'Solid Works' en waren benieuwd of we dit van de TUD naast Blender zouden kunnen gebruiken, en of dit nog voordelen heeft tegenover Blender, gezien Altair Hyperworks Solidworks wel noteert als een compatibel programma, maar Blender niet.

  Met vriendelijke groet,

  Niels en Julian • Beste Niels en Julian,

  Het antwoord liet even op zich wachten. Dank voor jullie geduld. Mooi onderwerp hebben jullie gekozen. Hoe zit jullie onderzoek precies in elkaar? Wat is jullie hoofdvraag of probleemdefinitie? Wanneer is jullie deadline?

  Het PMB is alleen beschikbaar voor studenten die hier tevens uitgebreide instructie voor hebben gehad. Dat gaat dus niet lukken. Echter hebben wij op het Science Centre ook een mooie werkplaats waar je onder begeleiding gebruik kunt maken van onder andere een 3D printer (ik neem aan dat jullie deze nodig hebben, omdat je zegt dat je je ontwerp in Blender wil laden). Op deze pagina staat een agenda wanneer we in de werkplaats aanwezig zijn. Hier kun je je aanmelden en dat bespreken we een en ander verder.

  Helaas heb ik nog geen opstelling tot mijn beschikking voor het testen van model auto's in de windtunnel. Heb hier wel een mooi verslag voor jullie van iemand die zelf een windtunnel gebouwd heeft voor het testen van zijn model auto's.

  Laat maar weten als jullie verdere vragen hebben.

  Grt. Wouter • Beste Niels en Julian,

  Wouter is onze student Lucht- en Ruimtevaart en beschikt over de meeste kennis met betrekking tot dit onderwerp. Op dit moment zit Wouter echter in Mexico en kan hij niet naar jullie vraag kijken. Volgende week is hij terug, dan zullen jullie van hem horen.

  Excuses voor het ongemak.

  Groet,
  Noor • Beste Niels en Julian,

  Coole opzet van jullie project! Ik zou je hoofdvraag aanpassen door het woordje 'onderwerp' te vervangen voor 'aspect'. De door jullie gevonden software voor windtunnels ken ik niet. Ik vond wel nog deze software:

  MicroCFD

  Deze laadt .STL files in. Ik neem aan dat je vanuit Blender wel naar .STL kan uitvoeren? Dat zal uiteindelijk ook het bestandstype moeten zijn als je wilt 3D printen namelijk.

  Grt. Wouter • Hallo jongens,

  Ik heb jullie vraag gezien maar ben momenteel erg druk. Zal hem aanstaande dinsdag beantwoorden.

  Grt. Wouter


 • PWS TU Delft Team

  Hoi Niels en Julian,

  Ik hoorde dat jullie 11 feb naar de pws middag wilde komen, om jullie model van een auto te printen.
  Op dit moment ben ik aan het verifiëren of dit mogelijk is, maar ik wil nog even controleren of jullie model binnen de randvoorwaarden blijft van onze printer. Kunnen jullie mij de afmetingen vertellen?

  Groetjes,

  Joris • Beste Joris,

  De afmetingen van onze wagens in cm zijn: L:B:H = 17,00 : 5.86 : 4.10 & 15.5 : 7.25 : 4.85.
  Wij hadden aan Wouter gevraagd of het printen naar 11-februari verplaatst kon worden, dus we hopen dat dit bericht niet te laat is.

  Groet Niels Huang en Julian Evalle


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.