invloed vorm van een ruimtecapsule op het opstijgen & landen
-
hallo, ik heb een vraag voor een O&O project waar ik momenteel mee bezig ben. O&O is een vak dat mijn school, het Gerrit rietveld college, aanbiedt, bij dit vak krijg je een probleem voorgelegd en vervolgens moet je met je team hiervoor een oplossing bedenken en ontwerpen. Ik doe met mijn team onderzoek naar de invloed van de vorm van ruimtecapsules op het landen op een planetoïde, hier is echter heel weinig informatie over te vinden. Zijn er bepaalde eisen waar de vorm van een ruimtecapsule aan moet voldoen om veilig te kunnen landen? welke vorm is het meest geschikt
voor het landen op een planetoïde? Gaan bepaalde vormen samen met de specifieke eigenschappen van een ruimtecapsule?
ik heb al naar verschillende ruimtecapsules gekeken als voorbeeld maar ik zie geen direct verband tussen de vormen. Zou iemand mij met deze vragen kunnen helpen?
vriendelijke groet,
Lucia Kessels -
Hoi Lucia, @lucia
Zoals je misschien wel weet wordt er voordat je iets gaat ontwerpen altijd naar de eisen en wensen gekeken. Voor een ruimtecapsule hangen deze eisen heel erg af van de missie en die kan heel verschillend zijn! Een onbemande ruimtecapsule zal er heel anders uit zien dan een bemande.
Wel is het zo dat alle capsules vanaf de Aarde moeten worden "weggeschoten" en soms ook weer terug moeten komen. Op snelheden waarmee de ruimtecapsule de Aarde verlaat en terugkomt gedraagt de lucht zich anders dan je misschien in eerste instantie zou denken. In dit artikel bespreken ze hoe en waarom de vorm van de ruimtecapsule door de jaren heen is veranderd. Het is een lang artikel dus ik raad je aan "control F" te gebruiken op het woord "shape". Mochten jullie moeite hebben met het engels of iets niet helemaal begrijpen mogen jullie mij natuurlijk altijd via het forum contacten.
Verder moeten jullie misschien ook al nadenken over welke vorm gemakkelijk te fabriceren is. Als het te veel wordt om dit ook nog mee te nemen is het altijd goed om te noemen dat jullie dit in jullie onderzoek buiten beschouwing laten.
Succes,
Juul