Bot implantaten
-
Hallo,
Ik wil mijn pws over implantaten doen die botten kunnen vervangen in bijvoorbeeld armen en benen.
Ik wil hier graag een proefje of experiment mee doen om zo'n implantaat echt te ontwikkelen en te testen.
Zou dat op de tu Delft mogelijk zijn onder begeleiding?Met vriendelijke groet,
Ilse Klinkhamer -
Hey Ilse,
In ons team hebben we een Werktuigbouwkundige (Midas) die hier veel meer vanaf weet dan ik, jammer genoeg is hij net op vakantie en zal hij pas op 22 Augustus terug zijn om je verder te kunnen helpen. Ik weet niet zeker of je alles onder begeleiding van de TU Delft kan doen maar er moet vast iets te regelen zijn.
Je hoort nog van ons!
Jip -
Hallo Jip,
Bedankt voor je reactie.
Ik hoef het proefje pas na de vakantie uit te voeren dus dat is geen probleem.
Is er misschien een manier om in contact te komen met iemand die er meer van weet of het proefje ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden en hoe dat in zijn werking zou gaan?
Want ik moet dat wel zeker weten voor de vakantie.Met vriendelijke groet,
Ilse Klinkhamer -
Hey @ilse_ik
Oeh dat is lastig, ik zal kijken of ik Midas persoonlijk zal kunnen bereiken of iemand anders van die faculteit.
Ik denk dat proefjes met implantaten sowieso moet kunnen lukken maar misschien dat ontwikkelen van zo'n implantaat wel lastig wordt. Als je meer informatie hebt over je proefje, bijvoorbeeld een methode of de benodigde materialen helpt dat mij alleen maar om te kijken of het kan.
Ik denk dat als je kunst implantaten een vet onderwerp vindt je sowieso je PWS erover moet doen. Er zijn heel veel verschillende manieren om daar invulling aan te geven. Dat gaat idd het liefst (en het leukst) met een proefje, maar stel je voor dat dat niet kan (of dat ik het niet op tijd voor je vind) kun je denk ik prima je PWS invullen met onderzoek en eventueel een interview met iemand die met implantaten werkt, omdat zoiets sowieso kan. Dan is eventueel een proefje erbij ook heel nice.
Maarja, dat gezegd hebbende, ik ga er in ieder geval voor je achteraan!
Jip -
Hey @ilse_ik ,
Wat een tof onderwerp! Ik zou je graag helpen met je proef. Voordat ik dat kan beloven moet ik wel eerst weten of ik je kan helpen. Zou jij een beschrijving of tekening kunnen sturen van je proefje?
groetjes,
Midas -
@Midas-Becker heel erg bedankt voor je reactie.
Sorry voor mij late reactie.
Ik zou heel graag alsnog mijn experiment bij de tu Delft doen als dat zou kunnen.
Ik zal mijn methode sturen als ik thuis ben.Met vriendelijke groet,
Ilse Klinkhamer -
-
Materials
Polyester/polymer
Initiator
lime (CaCO3)
3 x wooden mold
Vaseline
pair of scales
lukewarm water
3 x stirrer
In this experiment 5 different artificial bones with different chemical compositions are made. Each bone will have a different composition rate of polymer and lime. With this experiment will be determined which composition is the most suitable to function as a real bone.
Experimental method
Make three wooden molds of 10 x 3 x 2 centimeters.
Coat the inside of the wooden molds with a layer of vaseline.
Inside the fume-cupboard, make three mixtures of 30 grams of the polymer with the appropriate amount of initiator into three cups.
Stir the mixtures well with the stirrers
Pour the mixtures into the three wooden molds
Let the mixture harden for 20 minutes inside the fume-cupboard
Take the artificial bone out of the mold
Repeat steps 3 till 7 for a mixture of 20 grams of polymer and 10 grams of lime, 15 grams of polymer with 15 grams of lime, 10 grams of polymer with 20 grams of lime and a mixture of 30 grams of lime.
Test the 5 x 3 bones on their mechenical propertiesUse of results
The artificial bones will be tested on their mechanical properties. The results of the tests on mechenical properties will be put into a table and graph and will be used to answer the research question and main question and to see which artificial bone is the most like an actual bone. -
Dit is de methode die ik heb. Als dit experiment op de TU Delft uitgevoerd zou kunnen worden zou dat super zijn. Als dat niet kan hoop ik dat ik in ieder geval de gemaakte botten zou kunnen testen op mechanische eigenschappen zoals breekbaarheid, buigbaarheid en ´uitrekbaarheid´. Hebben jullie op de TU Delft daar misschien mogelijkheden voor?
-
Hee @ilse_ik ,
Leuke proef! Het klinkt alsof je dat zelf kunt uitvoeren. Het is niet alsof wij elk experiment of proef ergens hebben klaar staan. Het hier uitvoeren zou dus niet sneller gaan dan bij jou op school. Ik zou eventueel kunnen navragen bij het materialen lab of je daar een trekproef uit zou kunnen voeren. Ik weet alleen niet of ze daar scholieren toestaan, het gaat namelijk om high tech apparatuur die meestal in gebruik is.
Groetjes,
Midas -
Hallo Midas,
Als je zou kunnen vragen of ik die trekproef kan uitvoeren op de tu zou dat super zijn!
Met vriendelijke groet,
Ilse Klinkhamer -
Hee @ilse_ik ,
Wat een leuk onderwerp! Waar zou je graag hulp bij hebben? Wat voor experimentje zou je willen doen?
Groetjes,
Midas