Loodwit analyse
-
Beste TU Delft,
Voor ons profielwerkstuk moeten wij een experiment uitvoeren dat niet bij ons op het Pax Christi College mogelijk is. Dit experiment staat echter ook niet bij de proefjes die jullie aanbieden. Van Noor Debets kregen wij echter te horen dat andere experiment wel degelijk kunnen worden uitgevoerd en vandaar onderstaand verzoek.
Ons profielwerkstuk gaat over het verfpigment loodwit. Dit (giftige) pigment kan op meerdere manieren worden verkregen. Het kan worden gemaakt op ambachtelijke wijze zoals de vroegere kunstschilders (waaronder Rembrandt) dat deden, maar het wordt ook gewoon in een fabriek gemaakt. In ons profielwerkstuk gaan wij na wat de verschillen zijn tussen het door verschillende methoden verkregen loodwitpoeder, en de daarvan gemaakte verf. Dit onderzoek is eerder al gedaan door DSM. Hiervan hebben wij videomateriaal gezien dat ons helpt met het bepalen van de benodigde meetapparatuur.
Bij de vergelijking tussen de 2 loodwitpigmenten willen wij kijken naar verschil in korrelgrootte, en willen we in de verf kijken naar verschil in spreiding van het pigment . De korrelgrootte en spreiding in de verf hebben namelijk invloed op de structuur van de verf en de smeerbaarheid. Dit werd eerder al geconcludeerd door DSM. Een grove structuur van de verf levert bijvoorbeeld een bepaalde schittering op, op het doek.
Voor deze vergelijking zouden wij graag gebruik maken van een elektronenmicroscoop. Omdat deze de juiste resolutie heeft om naar het poeder en in de verf te kijken (Het DSM gebruikte deze microscoop ook.) en we hiermee direct een beeld krijgen in de vorm van een foto op een computerscherm.
Daarnaast willen wij onderzoeken welke bijproducten/onzuiverheden wellicht zijn ontstaan bij de 'ambachtelijke methode' die wij zelf hebben uitgevoerd. Ook het loodwit dat uit de fabriek komt willen wij uiteraard onderzoeken om te kunnen vergelijken. Hiervoor moeten wij dus de samenstelling van de poeders onderzoeken. Het pigment loodwit is in feite lood(II)carbonaat. Naast dit lood(II)carbonaat kan ik onze opstelling ook:
• lood(II)oxide zijn ontstaan. Dit poeder heeft een geeloranjeachtige kleur die soms zichtbaar was op het pigment.
• Lood(II)hydroxide zijn ontstaan. Deze stof ziet er uit als een wit poeder evenals het echte pigment. Voor het ontstaan van lood(II)hydroxide is: waterdamp, lood en zuurstof nodig. Dit was allemaal aanwezig in of rondom de opstelling van het experiment.
Deze samenstellingen willen wij onderzoeken m.b.v. IR-spectrometrie. Met deze methode lijkt het ons mogelijk om het onderscheid tussen deze stoffen te maken doordat:
• Loodcarbonaat een C=O strekbinding heeft waarover loodoxide en loodhydroxide niet bezitten.
Als dit echter niet mogelijk is, zouden wij willen vragen of het mogelijk is om met massaspectrometrie deze zelfde vergelijking uit te voeren.
Kunt u ons helpen om iemand te vinden, die ons kan helpen met deze analysemethoden?
Met vriendelijke groet,
Chiel Kuypers en Joost Bos
Pax Christi College te Druten
-
Beste Chiel en Joost,
bedankt voor de uitgebreide uitleg. Jullie zijn goed bezig.
Klopt het dat jullie je eigen loodwit hebben gemaakt en hieruit ook jullie eigen verf? Kunnen jullie ook zelf aan het loodwit of de verf daarvan komen voor de analyse methoden? Is er een mogelijkheid dat jullie mij de link kunnen sturen van het DSM filmpje?
Ik zal op zoek gaan naar mogelijkheden voor een elektronenmicrosscoop, IR-spectrometer en massaspectrometer. Dit gaat waarschijnlijk wel even duren. Ik hoop dat ik eind volgende week hier meer duidelijkheid over heb.Mvg,
Sanne -
Beste Sanne,
We hebben in de tussentijd ervoor gezorgd dat de bestanden van de DVD online staan.
Je kunt ze bekijken door op onderstaande link naar Google Drive, te klikken:Tijdens de opnames komen soms de opstellingen van de analysemethoden in beeld. Misschien kan dit u helpen te bepalen of en hoe ons kunt helpen met het experiment.
Mvg,
Chiel Kuypers en Joost Bos -
Beste Sanne,
Sorry voor de late reactie.
Het klopt dat wij ons eigen loodwit-pigment hebben gemaakt, het maken van de verf gaan we zo snel mogelijk doen.
De tweede vraag begrijpen we niet helemaal maar als u bedoeld dat wij ook zelf over het poeder en de verf uit de fabriek moeten beschikken, dan kunnen wij dat.
We kunnen geen link sturen van het DSM filmpje omdat we dit op dvd hebben (het was origineel een videoband) maar we gaan er alles aan doen om dit voor u alsnog online te zetten.
Alvast bedankt voor de moeite.Mvg. Chiel Kuypers & Joost Bos
-
(kon niet in een keer erbij, mocht niet van systeem)
-
Beste Chiel en Joost,
Het is helaas niet mogelijk om de proef uit te voeren op de TU Delft. Dit geldt voor elke proef.
Het is momenteel heel druk bij de onderzoeksgroepen op de faculteit vanwege een overvloed aan scheikunde studenten die proeven uitvoeren voor de opleiding. Daarnaast zijn ze nu ook druk met de aankomende verhuizing van de hele faculteit. Het is nu moeilijk of niet mogelijk proeven te verzorgen voor het PWS.
Daarom moet ik met spijt mededelen dat wij, van het ScholierenLAB, helaas dit jaar geen proeven meer kunnen aanbieden voor scheikunde of biologie.Mijn oprechte excuses hiervoor.
Met vriendelijke groeten,
Sanne -
Beste Chiel en Joost,
ik heb nog geen mail terug gehad over het gebruik van apparatuur van de faculteit. Ik ga deze week nog even langs en dan hoop ik eind van de week een antwoord te hebben.
Groetjes,
Sanne -
Top jongens!
Ik ga er even mee aan de slag.Groetjes,
Sanne -
Beste Sanne,
We snappen dat de universiteit het druk heeft maar alsnog zeer bedankt voor alle moeite.
Mvg. Chiel Kuypers & Joost Bos