Pws verslaving
-
Beste meneer of mevrouw,
Wij zijn drie leerlingen van het Bonaventuracollege in Leiden uit 5 VWO. Wij zijn dit jaar begonnen met ons profielwerkstuk.
Wij zijn alle drie zeer geïnteresseerd in scheikunde en dit is dan ook het vak voor ons profielwerkstuk.
Ons onderwerp is de verslavende werking van medicijnen. Wij hebben al een opzet gemaakt waarin we volgens een aantal vragen hebben opgesteld:
Deelvragen:
- Welke type stoffen zijn verslavend en welke medicijnen bevatten deze stoffen?
- Is de verslavende stof (altijd) essentieel in een medicijn?
- Heeft de hoeveelheid verslavende stof invloed op verslaving/ geen verslaving?
- Hoe raak je verslaafd en wat zijn de gevolgen van een medicijnverslaving? (lichamelijk/ geestelijk)
Hoofdvraagstelling:
Hoe ontstaat een verslaving aan medicijnen?
Voor ons profielwerkstuk zouden wij graag ook praktisch onderzoek doen naar verslavende stoffen in medicijnen. Wij zouden graag onderzoeken welke stoffen bepaalde medicijnen bevatten die verslavend zijn en de hoeveelheid van die stoffen. Hierdoor hopen wij er achter te komen waarom bepaalde medicijnen een verslavende werking hebben.
Wij zijn opzoek naar een laboratorium die ons hier misschien bij kan helpen.
Onze vraag aan u is dan ook of u ons misschien zou kunnen helpen bij ons onderzoek?
Met vriendelijke groet,
Nina Loos
-
Beste Nina,
Jullie opzet voor het PWS ziet er goed uit. Een suggestie voor een eerste deelvraag: Wat is verslaving? Het is belangrijk om dat te defineren en criteria te zetten voor een verslaving of verslavend middel. Niet elk verslaving is namelijk hetzelfde, maar als het aan een paar punten voldoet kun je het rekenen als verslavend.
De rest van jullie deelvragen en de hoofdvraag zijn goed bedacht.Ik denk echter niet dat jullie idee voor een praktisch deel toegevoegde waarde heeft. Bij elk medicijn moet in de bijsluiter staan welke stoffen erin zitten. Daarnaast moet van de werkende stof de exacte hoeveelheid worden vermeld. Het zou dus een overbodig onderzoek zijn. Tenzij de verslavende stof niet de werkende stof is (jullie deelvraag 2), dan staat de hoeveelheid niet vermeldt. Daar kun je dan de hoeveelheid van testen.
Jullie kunnen je het best houden aan literatuur onderzoek. Eigen onderzoek is natuurlijk leuk, maar medicijnen kun je niet zomaar gaan testen.Ik hoop dat jullie hiermee vooruit kunnen.
Mvg,
Sanne