Wind- & zonne-energie opslaan.
-
Beste mensen,
Wij zitten in 6 gym op het Chr. Gymnasium Sorghvliet, wij moeten dus een profielwerktuk/scriptie schrijven. Wij hebben gekozen om onze te houden over het opslaan van de extra wind- en zonne-energie, bijvoorbeeld de energie die wordt opgewekt in de nacht en dus verloren gaat omdat niemand het gebruikt. Dit willen wij doen door een model van een bedacht apparaat te maken.
Dit apparaat bezit een motor die de extra niet gebruikte energie gebruikt om een zware massa op te tillen waardoor de massa hoogte energie krijgt, die later (als het nodig is) weer kan worden gebruikt om energie op te wekken. Als je namelijk de massa (die ook aan een touw hangt omgewikkeld om de draaias van bijvoorbeeld een dynamo) weer naar beneden laat zakken zal dit voor een draaiende draaias in de dynamo zorgen en dus zo ook voor energie "on demand". Als dit model eenmaal gelukt is willen wij natuurlijk proeven doen met rendement etc. .
We hopen dat dit niet een te onrealistisch model is en vragen daarom jullie feedback en hulp. Ook blijven we zoeken naar een apparaat wat zowel kan fungeren als motor voor het optillen van de massa en als dynamo als je de massa weer laat zakken, weten jullie daar misschien wat op?
Alvast bedankt,
Roan & Jurriaan -
Beste Roan en Jurriaan,
Degene die jou vraag gaat beantwoorden is momenteel op vakantie. Zo gauw hij terug is krijg je antwoord.
Groetjes,
Sanne -
Hoi Roan en Jurriaan,
Jullie snijden een heel actueel en interessant onderwerp aan. Allereerst wil ik vermelden dat jullie ontwerp zeker niet te gecompliceerd is. Echter zijn er veel verschillende mogelijkheden om energie op te slaan die hoogstwaarschijnlijk efficiënter zijn. Dit is echter wat jullie gaan uitvinden en daarom zou ik jullie willen adviseren 2 manieren van energie opslaan te ontwerpen en tegen elkaar te testen.
Om terug te komen op jullie zoektocht naar een motor/dynamo werkt het zoeken naar een antwoord beter als je de termen: motor/generator gebruikt. Dan kom je namelijk uit op bijvoorbeeld een synchrone draaigstroommotor.
Voor een ander inzicht in energie opslaan kun je natuurlijk kijken naar batterijen maar een andere innovatieve manier is het nieuwe initiatief van Electrabel voor de kust van Belgie. Dit zou je in een model kunnen reproduceren en dan vergelijken met jullie eerdere methode.
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
Groetjes,
Joris Kersten