Opslag van zonne-energie
-
Beste studenten,
Wij, Arjen Voordendag en Damian de Jong, zitten in VWO-6 en doen onze PWS over zonne-energie in Nederland. Het betreft een technisch, natuurkundig deel over de zonne-energie en een maatschappelijk deel met betrekking tot maatschappijleer.
Naar aanleiding van de subsidies op de doorvoer van zonnestroom naar het net, willen wij onderzoek doen naar het rendement van verschillende opslagmethoden van zonne-energie in de vorm van een experiment. Zo vonden we bijvoorbeeld het zgn. zonnetoren-idee om energie in de vorm van warmte op te slaan in gesmolten zout, en de opslag in een batterij en/of accu.
Nu hebben we op school zonnepanelen maar zijn verder de mogelijkheden beperkt en daarnaast weten we niet goed hoe we dit experiment goed in het vat kunnen gieten. Vandaar onze vraag in hoeverre jullie ons kunnen helpen met ideeën voor een reëel experiment over het bovengenoemde en eventueel de mogelijkheid om dit op de TU Delft uit te voeren al mocht het niet uitvoerbaar zijn op onze eigen school.
Alvast bedankt voor de hulp!
Met vriendelijke groeten,
Arjen Voordendag en Damian de Jong -
Dat klopt, waar we inderdaad naar toe willen is de opslag van zonne-energie, waarbij het eigenlijk puur gaat om het efficiëntie van de opslagmethodes.
De bedoeling is dat we een onderzoek willen doen naar de opslag van twee opslagmethoden. Een hiervan waar we vrij snel uit, we vonden namelijk de methode energie op te slaan in een vliegwiel ([url]http://www.velkess.com/technology/[/url]) De vraag is echter hoe we zoiets kunnen opzetten, een vliegwiel zoals in de link beschreven kost namelijk erg veel. Is het mogelijk zoiets na te bootsen met behulp van een simpeler vliegwiel?
De tweede opslagmethode om te onderzoeken zijn we nog verder voor aan het zoeken. Zou het mogelijk zijn het idee van energieopslag in zout, zoals hierboven, op een kleine schaal uit te voeren?Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,
Arjen Voordendag en Damian de Jong -
Hoi Arjen en Damian,
Als ik het goed begrijp willen jullie voornamelijk het rendement van verschillende opslagmethodes testen. In principe, als je alleen kijkt naar de opslagmethode, hoeft hier helemaal geen zonne-energie aan te pas te komen. Je wilt dan alleen weten hoeveel energie je er weer nuttig uit kan krijgen, als je er een bepaalde hoeveelheid energie in hebt gestopt. Bij een batterij is dit vrij eenvoudig te meten, maar met de opslagmethode met gesmolten zout is het wat lastiger. Je moet dan op de een of andere manier meten hoeveel energie in de vorm van warmte je in het zout stopt, en hoeveel je er weer uit krijgt als je er stroom van maakt middels een turbine. Hier moet je dus een goed plan van aanpak voor maken.
Als jullie zonnepanelen tot je beschikking hebt kun je natuurlijk ook kijken naar het rendement van het paneel zelf. Maar dit heeft dan niet meer met de opslag van elektriciteit/energie te maken.
Jullie moeten dus even bedenken welke kant je precies op wilt met je onderzoek (wat wordt je hoofdvraag). Als je dat weet kun je een experiment bedenken en een plan van aanpak schrijven.
Ik hoop dat jullie iets aan deze info hebben. Als jullie nog meer vragen hebben, laat het weten!
Groeten,
Matthijs -
Hoi Arjen en Damian,
Je zou het vliegwiel op kleinere schaal kunnen nabootsen. Het voordeel van een vliegwiel is dat het eigenlijk ontzettend simpel is: je hoeft alleen maar een grote massa hard te laten draaien. Natuurlijk zal het dan niet zo goed werken als een geavanceerd wiel zoals in de link, maar je kunt wel wat testjes doen aan het rendement.
Het experiment met zout kan ook, maar zoals ik zei is het moeilijker te meten hoeveel energie je er precies in stopt en weer uit haalt. Natuurlijk kan je dat wel ongeveer bijhouden als je een elektrisch kookplaatje of een gasvlam gebruikt.
Willen jullie ook echt elektriciteit opwekken uit beide opslagmethodes? In dat geval heb je een generator nodig (voor het vliegwiel) en een turbine of iets dergelijks (voor het zout). Hebben jullie dit? Hoe willen jullie dat gaan aanpakken?
Groeten,
Matthijs