(Groene) Stroom opwekken uit oceaanstromingen [PWS]
-
Wij (Hans, Tristan en Trevor) zijn Havo-examenkandidaten. Dit jaar moeten wij een profiel werkstuk (PWS) schrijven gerelateerd aan ons gekozen schoolprofiel. Alle drie hebben wij een Natuur&Gezondheid of een Natuur&Techniek profiel.
Ons profielwerkstuk gaat, zoals de titel zegt, over groene stroom opwekken uit oceaanstromingen.
Nu luidt onze hoofdvraag als volgt: Hoe reëel is het grote hoeveelheden groene stroom uit de oceaanstroming op te wekken?Deze hoofdvraag moeten wij met behulp van deelvragen gaan beantwoorden.
Onze deelvragen luiden:- Hoe kun je stroom uit water op wekken (soorten manieren) en hoe gaat dit in zijn werk?
- Hoe moet je de opgewekte stroom opslaan en transporteren?
- Hoe krijgt men het plan economisch haalbaar?
- Wat is de meest geschikte locatie om groene stroom uit de oceaanstroming op te wekken?
Nu zijn wij op zoek naar geschikte informatie en onze vraag is er mensen zijn die ons eventueel bereidt zijn te willen helpen met het beantwoorden van onze hoofd- en/of (één van de) deelvragen.
Elk stukje informatie zou ons zeer erg op weg helpen en zullen wij zeer dankbaar zijn!-Hans, Tristan & Trevor
RSG Slingerbos, Harderwijk. -
Ha jongens,
Jullie onderwerp is tof! Maar pas op dat jullie het jezelf niet te moeilijk maken, want het onderwerp is taai en groot. Het is lastig op jullie hoofdvraag een goed antwoord te vinden, immers, wat is reeel? Probeer hierbij jullie onderwerp iets meer af te bakenen. "Hoe reeel" is hierbij net wat te vaag. Reeel voor Amerika is anders reeel te noemen dan voor Nederland bijvoorbeeld. Jullie zouden je meer kunnen toespitsen op het energiegebruik in Nederland. Of de kosten die Nederland heeft voor groene energie, zou het hiervan betaald kunnen worden? Probeer hier iets specifieker in te zijn en daarmee ook je onderzoeksgebied af te bakenen.
Daarnaast is jullie eerste deelvraag te uitgebreid voor jullie hoodvraag. Stel je wilt de vraag serieus uitzoeken, dan zullen jullie naast de golfenergie ook de getijdenenergie, de temperatuurverschillen in de oceaan en het verschil in zoete en zoute stormingen kunnen onderzoeken. Te breed. In jullie hoofdvraag stellen jullie namelijk al met hooguit de stroming te willen werken.
Belangrijk is dat jullie eerst snappen hoe golven 'werken', op wat voor manier er energie uit gehaald kan worden. Deze link is uitgebreid en redelijk te snappen met jullie kennis.Golfenergie is eigenlijk waar jullie je op willen focussen, je zou het een geconcentreerde vorm van windenergie kunnen noemen. Wiki geeft een korte nuttige beschrijving. Je zou al vrij snel een van deze drie methodes verder kunnen onderzoeken, waardoor je het onderwerp nog verder afbakent. Er bestaan al enkele proefinstallaties waar jullie veel informatie vandaan zouden kunnen halen; De Powerbuoy van Ocean Power Technologies is een voorbeeld van het gebruik een vlotter die op en neer gaat in de golven (methode 1 van wikipedia). Een andere bekende installatie is de Archimedes Wave Swing dat als een soort van onderwater fietspomp werkt.
De vierde deelvraag zal snel uit een eerder vraag volgen. Die is goed. Economisch haalbaar. Stel eerst voor jezelf op wat je daaronder verstaat. Een klein introtje met die kernvraag. Bouw dat vervolgens uit.Natuurlijk kunnen jullie de TU direct contacten, maar de hoogleraren zijn enorm druk en niet altijd bereid/met voldoende tijd, om jullie vragen te beantwoorden. Dus voor meer meer vragen ben ik altijd bereikbaar!
Ik wens jullie succes jongens.
gr,
Noor -
Beste heren,
Jullie ideetje voor het practicum is zeker leuk en goed bedacht omdat de basis van energie opwekken in water, veelal draait om het gebruik van een turbine. Dit zet de energie van een stromend medium om in een draaiende beweging die vervolgens gebruikt kan worden om energie op te wekken. De vraag is echter of het gaat lukken om stroom op te wekken vanuit het rad en de dynamo (overigens een prima manier om stroom op te wekken). Als jullie de bak met water willen gaan bewegen, op wat voor manier jullie dat ook wilden doen, dan is het lastig een constante stroming op te wekken die meetbaar is. De stroming moet immers sterk genoeg zijn om een rad te laten draaien en de stroming die jullie daarbij opwekken is te klotsend, zonder een eenduidige richting en niet voldoende sterk. Wat jullie wel zouden kunnen proberen te doen is een rad aan laten drijven onder invloed van hoogteverschil. Maak twee bakken water en laat de ene leegstromen in de ander. Hierdoor draait het rad en door middel van de berekening van de energiehoogtes is het rendement te bepalen. Hiervoor is vloeistofmechanica nodig. Aan de hand van de wet van Bernoulli zouden jullie de energiehoogte van een stromende vloeistof kunnen berekenen. De impulsbalans is ook van belang, hier zouden jullie je eventjes in moeten verdiepen.
Bij vragen hoor ik t graag. Voor nu eventjes succes!
Gr,
Noor -
Hallo,
Bedankt voor alle uitleg en de links! We zijn op dit moment druk bezig met alle deelvragen in orde te maken en af te krijgen voor dit weekend. Vervolgens zullen we nog de hoofdvraag (die we nog zullen aanpassen) beantwoorden. Dus nogmaals bedankt, want het zal ons zeker een stuk verder op weg helpen!!
Nu hebben wij nog een vraag: voor het PWS moeten we ook een experiment uitvoeren. Deze gaan wij volgende week uitvoeren. Het plan is om een bak te vullen met water en vervolgens de bak met water te bewegen waardoor ook het water ook in beweging zal komen. We willen een vervolgens een soort rad in het water brengen (zoiets als het welbekende waterrad, maar dan natuurlijk veel kleiner, zolang het maar in het water kan bewegen). Het stroom wat je hieruit kan opwekken willen we doorvoeren naar een lampje die in het stroomcircuit is aangesloten.
Hebben jullie misschien nog tips bij het uitvoeren van dit plan? Is er misschien een betere manier om het water in beweging te brengen of stroom op te wekken/ vervoeren? (dynamo)? Of misschien een soortgelijke, maar wel een andere proef?
Hopelijk is het een beetje duidelijk, want we zouden wat informatie/ hulp zeer erg op prijs stellen! Alvast bedankt voor de moeite!!- Trevor, Tristan, Hans