PWS-De mechanische zonnebloem
-
Hi,
Voor mijn profielwerkstuk wil ik kijken of de manier waarop zonnebloemen draaien te gebruiken is om zonnepanelen te draaien. Ik heb wat literatuur onderzoek gedaan naar het draaien van zonnebloemen en het blijkt dat de plantencellen aan de schaduwkant strekken en de plantencellen aan de zonnige kant niet. Hierdoor vouwt de bloem als het ware naar de zon toe.
Mijn idee was om vier licht sensoren te gebruiken waarbij geldt als de linker lichtweerstand meer licht vangt, het apparaatje naar links draait tot de lichtweerstanden ongeveer evenveel licht op vangen. Hierdoor zou de zonnecel met de zon mee draaien.
De planten cellen wil ik ‘vervangen’ voor pneumatische cilinders. Mijn idee is om vier pneumatische cilinders in een vierkant te zetten. Door de pompjes wel of niet uit te laten strekken zou het zonnepaneel kunnen draaien. (Sorry voor de onduidelijkheid ik weet niet zo goed hoe ik dit moet uit leggen).
Mijn probleem is dat ik eigenlijk niet zo goed weet hoe ik deze twee ideeën met elkaar kan combineren. En mijn andere probleem is dat de pompjes alleen maar vol of leeg kunnen, hierdoor is het niet echt mogelijk om het paneel te laten draaien. Mijn vader had al het idee om twee pompjes op elkaar te zetten, hierdoor heb je toch drie niveaus en zou het zonnepaneel kunnen draaien. Het probleem is dat ik op dit moment maar vier pompjes heb. Misschien hebben jullie hier nog een andere oplossing voor, of weten jullie hoe ik aan andere materialen kunnen komen?
Alvast bedankt.Groetjes, Esther
-
Hi,
bedankt dat ik mag langskomen. tot morgen dan.
Groetjes Esther -
Beste Esther,
Via het forum heb ik je een email gestuurd in de hoop dat die snel leest. Je kan woensdag langskomen op de TU om over je PWS te praten. Ik zal dan aanwezig zijn om je te helpen. Ik hoor graag van je.
Groeten Thijs
-
Esther,
Ik zat nog even na te denken over hoe je toch jouw zonnebloem ook daadwerkelijk op zonlicht zou kunnen laten werken. Zonlicht is parallel als je de lichtsensors op 1 lijn bevestigd en dus allebei dezelfde hoek tov het licht hebben, dan vangen deze natuurlijk altijd even veel licht op. Als je de senoren onder een hoek tov elkaar bevestigd vangen ze altijd een andere hoeveelheid licht behalve wanneer het platform in de richting van het licht is gedraaid. Als je een tekeningetje maakt dan wordt 't waarschijnlijk duidelijker. Overigens werkt dit alleen als het licht duidelijk uit een bepaalde richting komt (zon of lampje, dus niet in een kamer oid) en hangt 't ook af van hoe gevoelig je sensoren zijn voordat 't werkt, maar misschien kun je er wat mee!
Succes en groeten,
Thijs