PWS dijken
-
Hallo! Mijn vriendin en ik willen een profielwerkstuk wiskunde maken, wij vinden dijken erg interessant. Alleen weten we niet of het mogelijk is om een pws over dijken te maken met zoveel mogelijk wiskunde. Onze leraar wou ook graag een pws met veel proefjes en bijvoorbeeld metingen. Kunt u misschien uw mening geven of dit mogelijk en haalbaar is? Zoja, heeft u een voorbeeld van een proefje?
-
Ha Lisanne,
Dijken zijn zeer interessant en [i]hip[/i], er komt veel wiskunde bij kijken, er wordt nog steeds veel onderzoek naar gedaan en de vraag ''zijn ze veilig genoeg' wordt nog dagelijks gesteld. Hartstikke leuk! Ik weet echter niet goed wat de maatstaf is bij jullie werkstuk. Wanneer is er voldaan aan de wiskunde-eis bijvoorbeeld?
Wat betreft het onderwerp; Je kunt ingaan op de dijk zelf, op de grond. Wanneer is er sprake van een te steil talud bijvoorbeeld. Je kiest bij deze richting al snel voor de grondmechanica. En zou testen kunnen doen met verschillende zandkorrel-grootes en differentatie in steilheid van talud.
Een dijk kan ook falen door piping. Wat houdt dit in? Probeer dit te analyseren. Hierbij is waterstroming door grond van belang. Een kleine meting waarbij je water door verschillende zandsoorten laat stromen, zou hier mogelijk een leuke optie kunnen zijn. Wat ook een idee is, is om contact te leggen met Deltares. Zij hebben een levensgrote testdijk aangelegd die ze laten doorbreken en daarbij verrichten zij allerlei metingen. Mogelijk hebben ze zo'n doorbraak op de planning staan en kunnen jullie n kijkje achter de schermen nemen.
En jullie zouden ook kunnen onderzoeken hoe zelf een dijk te ontwerpen. Denk hierbij aan verschillende gronddruk, waterstanden etc.De keuze is reuze en aan jullie welke keuze te maken. Brainstorm met z'n tween goed en schroom niet om hierbij ook gebruik te maken van het internet. Een klein beetje verdiepen in het onderwerp voordat een hoofdvraag wordt gevormd kan geen kwaad. Deze vraag is misschien wel het belangrijkste van je hele onderzoek.
Voor nu success; bij meer vragen hoor ik dat graag.
Gr,
Noor Debets -
Hallo Noor,
Ten eerste bedankt voor uw reactie. We zijn al wat verder en weten wat we willen doen. We willen een zeedijk maken en dan vooral richten op de talud en andere verhoudingen van de dijk (hoe hoog,breedt, etc.) Dit willen we dan zo wiskundig mogelijk aanpakken. We willen dus eigenlijk een eigen dijk ontwerpen. We vroegen ons af wat u bedoeld met de gronddruk.
Verder zijn we van plan om onze dijk op schaal na te maken en het te testen. Denkt u dat dit mogelijk is?
(onze leraar wilde 1 hoofdstuk die vooral op wiskunde is gericht)Alvast heel erg bedankt.
Groetjes,
Lisanne en Ying -
Hallo dames,
Een dijk bestaat uit verschillende soorten zand, klei. Bij gronddruk doel ik eigenlijk op de grondmechanica die een belangrijk aspect levert voor het ontwerpen van de dijk. Wanneer bezwijkt deze bijvoorbeeld? Hier is een interessante link over grondmechanica. Best pittig hier en daar en veel tekst; probeer hier het nuttige uit te vissen. Ga maar eens aan de slag met het berekenen van waterdrukken in de dijk. Wanneer deze immers te hoog geraken, kan een dijk 'verweken'.
Er is ontzettend veel [informatie](file:///D:/Downloads/L2-Leidraadontwvanrivierdijken_deel2_benrivgeb.pdf) op internet te vinden. Google maar eens rond.
Misschien, om het jullie zelf niet te ingewikkeld te maken, handig om enkele randvoorwaarden op te stellen. Waar moet jullie ontwerp aan voldoen? Denk daarbij aan een Programma van Eisen. Hoe hoog staat het water? En mag de dijk overstromen?Wat willen jullie precies bij het model testen? De stijlheid van een talud bijvoorbeeld? Dat zou je goed kunnen testen met verschillende formaten zandkorrel, erg leuk.
Succes.
Gr,
Noor -
Ha Lisanne en Ying,
Hierbij direct n ondersteuning voor algemene talud-waardes. Zoals ook in de link naar voren komt, wordt er over 'onstabielere gronden' en bijvoorbeeld 'klei' gesproken. Dit geeft verschillende zandkorrelgroottes aan. Dit kunnen jullie zelf testen. Neem diverse soorten zand en probeer een zo steil mogelijke helling te bouwen. Het antwoord zal snel volgen. Welke helling is het steilst?
Wat betreft tijd; de deelvragen zijn prima. Het zal uiteindelijk om de invulling gaan. De vragen kunnen geheel theoretisch beantwoord worden, maar omdat jullie met wiskunde bezig gaan, vraagt het om een uitgebreidere uitwerking. Dit kan veel tijd gaan kosten ja. Misschien kunnen jullie de verweking in eerste instantie achter wegen laten en alleen focussen op [i]wanneer bezwijkt een dijk[/i]. Dit is al een groot te beantwoorden vraag namelijk. Een onderdeel van bezwijken is jullie derde deelvraag; verweken. Wat is jullie hoofdvraag ook alweer? Kunnen jullie dat niet omzetten in 'wanneer bezwijkt een dijk'?
Succes
Gr,
Noor -
Hoi Noor,
Heel erg bedankt voor de informatie! We hebben een vraagje over het model testen. We zijn van plan de steilheid van het talud te berekenen en klinkt leuk om het te testen met verschillende formaten zandkorrels. Maar we snappen niet precies hoe dat moet worden uitgevoerd?
We hebben meer duidelijkheid voor onze deelvragen:
Deelvraag 1: Wat is het programma van eisen van onze dijk?
Deelvraag 2: Wanneer bezwijkt een dijk? (grondmechanica)
Deelvraag 3: Wanneer verweekt een dijk? (waterdrukken berekenen)
Deelvraag 4: Wat is het beste talud? (proefje met zandkorrels?)Denkt u dat dit realistisch is qua tijd? (dat het niet misschien te veel werk word?)
Groetjes,
Lisanne en Ying