Aardbevingstafel
-
Ha Simon en Jeroen,
Het is belangrijk om, wat betreft aardbevingen en het instorten van gebouwen ten gevolge hiervan, een onderscheid te maken in (i) liquefaction, waardoor de woning in zijn geheel de grond in zakt en (ii) een daadwerkelijke breuk in de constructie die tot instorten leidt.
Focussen we op (ii) de instorting door breuk dan kan dit onder andere ontstaan zijn door hevig trillen; resonantie van het gebouw. Resonantie ontstaat doordat de eigenfrequentie van het gebouw overeenkomt met de frequentie van de aardbeving. Google hier maar eens op.
De stijfheid van de constructie kan van invloed zijn. Een minder stijve constructie kan meebewegen zonder instorten, terwijl een stijve constructie bros breekt en direct zijn sterkte verliest. Wanneer krachten niet goed worden herleidt, kan dit tot instorten leiden. Bedenk dat de constructie voornamelijk is gedimensioneerd op verticale normaalkrachten, wanneer er horizontale versnellingen ontstaan, is een gebouw hier niet altijd bestand tegen.
Let wel; jullie focussen nu op de hoogfrequente P- en S golftrillingen, terwijl deze over het algemeen minder effect hebben op hoogbouw dan de laagfrequente trillingen zoals Rayleigh- en Love golven.
Daarbij is het misschien leuk om naar de BouwNormen te kijken. In Nederland zijn deze veel minder gefocused op aardbevingen zoals in Japan bijvoorbeeld wel sprake van is. Dit is nu langzamerhand aan het veranderen door de bevingen in Groningen.Succes.
Grt.
Noor -
Hoi Noor,
Ons experiment is kijken hoelang een constructie het volhoudt op de verschillende standen van de aardbevingsvloer. Onze hoofdvraag is geworden: Welke technieken kunnen we verwerken in een constructie van een gebouw om zo de krachten bij natuurrampen te kunnen weerstaan?
Maar om te bepalen welke techniek er theoretisch het beste voor zou staan moeten we achterhalen hoe een aardbeving kracht uitoefent op een gebouw. We weten dat met de Schaal van Richter de energie van een aardbeving is te berekenen en dat er bepaalde soorten golven zijn. P-golven, S-golven etc., maar hoe laten deze golven een gebouw instorten?
Groetjes,
Simon en Jeroen -
Ha Simon en Jeroen,
Jullie spreken over een experiment? Welk experiment gaat het worden? En wat is jullie hoofdvraag uiteindelijk? Lees eens rond hier op het forum. Er zijn jullie al velen voorgegaan met een pws over constructies en/of aardbevingen.
Nu heb ik te weinig informatie en kan ik jullie niet voldoende helpen.Grt.
Noor -
Hoi Noor,
We komen direct om 10 uur. We wilden graag drie constructies testen. De afbeeldingen daarvan zullen we naar je mailen. De standaard constructie is een gebouw van 4 verdiepingen hoog. De drie technieken die we wilden proberen te testen zijn windverbanden, tuned mass damper en base isolation. Windverbanden zijn niet moeilijk te maken, en voor een tuned mass damper hebben we het idee om een gewicht in de bovenste verdieping te hangen, en die aan de vloer van die verdieping vast te maken, zodat als het gebouw beweegt, het contragewicht ook beweegt. Het contragewicht wordt dan tegengehouden doordat het vast zit. Deze techniek baseren we op dit mechanisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestemde_massademper.
De base isolation techniek gaat dus echter problemen veroorzaken. Heb jij een idee hoe we deze techniek wel in de constructie kunnen verwerken, aangezien het drukveren idee niet gaat werken?
We konden geen e-mailadres vinden bij je profiel. Waar moeten we de schematische afbeeldingen van de constructies heen sturen?
Simon en Jeroen
-
Goedemorgen Jeroen en Simon,
Ik zal direct naar het science centre mailen. Wanneer jullie zeggen dat je voor het scholierenlab komt, kun je zo door het museum naar het aardbevingslab lopen (hoe laat zijn jullie van plan te komen, dan kan ik dit doorgeven). Let wel; het is op de woensdagmiddagen kans op meer drukte, misschien kunnen jullie je trip in de ochtend plannen? Ik ben helaas op woensdag niet in Delft, dus kan ik jullie niet direct begeleiden.
Om eerst te reageren op jullie laatste vraag; het is niet mogelijk iets op de vloer te plakken. Er liggen diverse funderingsopties, ik zou willen voor stellen deze te gebruiken. Bedenk je immers dat een gebouw in principe ook niet aan de grond geplakt zit.
Hoe hebben jullie de proefopstelling nu opgesteld? Probeer een duo aan constructies te maken, waarbij steeds een onderdeel net anders is. Op deze manier kun je de constructies beter vergelijken. Maar eens zeer vaste verbindingen, leg wel/niet een zandzak bovenin of werk alleen met de staalkabeltjes.
Ik hoor wel of het is gelukt, succes.
Grt.
Noor -
Hoi Noor,
We waren daarnet bezig met het bedenken van onze test constructies. Is het mogelijk om base isolation toe te passen in je constructie? Als de materialen er niet voor aanwezig zijn, dan willen we zelf wat veren meenemen. Mogen we die onder één van de vloeren plakken? En dat we ze dan daarna weer losmaken?
-
Hallo jongens,
Is het gisteren gelukt met jullie proef?
-
Daarnaast heb je ons misschien niet helemaal begrepen. We willen de veren tussen het funderingstuk en het eerste gedeelte van het gebouw plakken. Dus niet direct op de vloer, maar ertussenin.
-
Oke, goed te horen. Succes!
-
Hoi Noor,
Het ging op zich prima. We hebben behoorlijk wat constructies getest. Om de base isolation toch te kunnen testen, gaan we zelf misschien nog een simulator maken met een speakerconus.