Hoi Noor,
Het ging op zich prima. We hebben behoorlijk wat constructies getest. Om de base isolation toch te kunnen testen, gaan we zelf misschien nog een simulator maken met een speakerconus.
Hoi Noor,
Het ging op zich prima. We hebben behoorlijk wat constructies getest. Om de base isolation toch te kunnen testen, gaan we zelf misschien nog een simulator maken met een speakerconus.
Daarnaast heb je ons misschien niet helemaal begrepen. We willen de veren tussen het funderingstuk en het eerste gedeelte van het gebouw plakken. Dus niet direct op de vloer, maar ertussenin.
Hoi Noor,
We komen direct om 10 uur. We wilden graag drie constructies testen. De afbeeldingen daarvan zullen we naar je mailen. De standaard constructie is een gebouw van 4 verdiepingen hoog. De drie technieken die we wilden proberen te testen zijn windverbanden, tuned mass damper en base isolation. Windverbanden zijn niet moeilijk te maken, en voor een tuned mass damper hebben we het idee om een gewicht in de bovenste verdieping te hangen, en die aan de vloer van die verdieping vast te maken, zodat als het gebouw beweegt, het contragewicht ook beweegt. Het contragewicht wordt dan tegengehouden doordat het vast zit. Deze techniek baseren we op dit mechanisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestemde_massademper.
De base isolation techniek gaat dus echter problemen veroorzaken. Heb jij een idee hoe we deze techniek wel in de constructie kunnen verwerken, aangezien het drukveren idee niet gaat werken?
We konden geen e-mailadres vinden bij je profiel. Waar moeten we de schematische afbeeldingen van de constructies heen sturen?
Simon en Jeroen
Hoi Noor,
We waren daarnet bezig met het bedenken van onze test constructies. Is het mogelijk om base isolation toe te passen in je constructie? Als de materialen er niet voor aanwezig zijn, dan willen we zelf wat veren meenemen. Mogen we die onder één van de vloeren plakken? En dat we ze dan daarna weer losmaken?
Hoi Noor,
Aanstaande woensdag komen wij langs in het Science Centre. Daarnet lazen we echter dat er ook een "PWS Middag" is op donderdag. Die van ons onderwerp is echter al geweest, vorige week :(.
Is het nou zo dat we er gewoon naar binnen kunnen lopen of moeten we een afspraak maken?
Daarnaast zullen we even onze voortgang melden die we in de tussentijd hebben gemaakt.
Wat weten we nog niet?
Als je ons zou kunnen helpen, heel erg bedankt!!!
Groet,
Jeroen en Simon
Hoi Noor,
Ons experiment is kijken hoelang een constructie het volhoudt op de verschillende standen van de aardbevingsvloer. Onze hoofdvraag is geworden: Welke technieken kunnen we verwerken in een constructie van een gebouw om zo de krachten bij natuurrampen te kunnen weerstaan?
Maar om te bepalen welke techniek er theoretisch het beste voor zou staan moeten we achterhalen hoe een aardbeving kracht uitoefent op een gebouw. We weten dat met de Schaal van Richter de energie van een aardbeving is te berekenen en dat er bepaalde soorten golven zijn. P-golven, S-golven etc., maar hoe laten deze golven een gebouw instorten?
Groetjes,
Simon en Jeroen
Hoi Noor,
We moeten ons experiment natuurlijk onderbouwen met theorie. We hebben alleen geen idee waar we moeten beginnen. Weet jij misschien welke wetten we zouden kunnen gebruiken?
Simon en Jeroen
Hoi Noor,
Wij waren een week niet in staat om te antwoorden. Bedankt voor je reactie. Het is ons nu duidelijk dat onze hoofdvraag te breed is. We denken dat we dan gaan focussen op het veranderen van de constructie, aangezien materialen ons in het diepgaande opzicht minder interesseren. Bedankt voor de hulp!
Groet,
Simon en Jeroen
Hoi Noor,
Onze hoofdvraag moet: "Hoe moeten de constructie van en het materiaalgebruik in een gebouw aangepast worden, zodat deze onder zware invloed van natuurkrachten (aardbeving, tsunami, orkaan) kunnen gedijen?" worden. Ons originele plan was om te bestuderen hoe materialen zich gedragen onder invloed van een kracht en daaruit af te leiden welk materiaal het meeste kans heeft om de ramp te kunnen weerstaan. Uit dit materiaal zou de constructie worden gemaakt, die het geschiktst is om de ramp te weerstaan. Uit deze link:
maken wij op dat ook materiaalkeuze ook een rol speelt. Bij een bepaalde kracht zal een materiaal breken. Als de constructie instort, ligt dat eraan dat de constructie niet goed ontworpen is. Als een deel van de constructie breekt, kunnen we aantonen dat een materiaal niet sterk genoeg is. Misschien is het mogelijk dat we de krachten waarbij het materiaal brak kunnen berekenen en zo een aanbeveling kunnen doen over de materiaalkeuze.
We denken nu wel dat we de hoofdvraag moeten gaan aanpassen omdat hij te breed is. Het zou enorm veel werk worden om hem te kunnen beantwoorden. Als we de sterkte van een materiaal niet kunnen testen dan kunnen we het materiaalgedeelte van de hoofdvraag niet beantwoorden.
Je zei dat de plaat op verschillende frequenties kan bewegen. De sterkte van een aardbeving wordt echter gemeten met de amplitude (of niet?). Is de sterkte van de beving dan in te stellen op de plaat?
Dank je voor het helpen,
Jeroen en Simon
Geachte meneer/mevrouw,
Voor ons profielwerkstuk doen wij onderzoek naar het bouwen van constructies die bestendig zijn tegen de krachten van natuurrampen. Eén van deze rampen is een aardbeving. Wij hebben vernomen dat het Science Centre beschikt over een zogeheten 'aardbevingstafel'. Er is misschien een mogelijkheid voor ons om deze aardbevingssimulator voor ons profielwerkstuk te gebruiken. Zou u ons de volgende informatie kunnen geven? Is de aardbevingstafel geschikt om materialen te laten breken, net zoals bij echte aardbevingen; we zijn niet op zoek naar de plek waar we een balk vast moeten maken, zodat het gebouw niet uit elkaar valt, maar we willen weten of een materiaal breekt tijdens de aardbeving en of dit te voorkomen is door een verbeterde constructie. Alvast bedankt voor de reactie (als die er komt).
Met vriendelijke groet,
Simon Agterhuis en Jeroen Bos
(6vwo leerlingen Minkema College)