Elektriciteit opwekken met beweging
-
Hallo,
Wij zitten in groep 8 en moesten voor de plusgroep een uitvinding bedenken waarmee je op school elektriciteit kunt opwekken die je direct kunt gebruiken om bijvoorbeeld de chromebooks mee op te laden. Wij hebben een apparaat bedacht dat je onder je stoel neer kunt zetten. Onderaan staat een foto van het prototype dat we hebben gebouwd.
De bedoeling is dat je met je benen over een plaat beweegt die inkepingen onder zich heeft om tandwielen te laten draaien. En aan die tandwielen bevindt zich dan een dynamo die elektriciteit opwekt.
Met deze uitvinding hoeven kinderen niet meer stil te zitten aan hun tafel, maar kunnen ze de hele dag met hun benen bewegen én hun eigen elektriciteit opwekken.
Onze vraag is of dit echt zou kunnen werken en of je er veel energie mee zou kunnen opwekken.
Met vriendelijke groet.
Joas, Matthieu en Twan -
Beste @Nienke-1,
Wanneer mensen op een fietstrainer zitten, kunnen ze met enig gemak rond de 50W aan energie genereren.
Jullie ontwerp is niet heel anders en kan werken op basis van hetzelfde principe.
Een chromebook laadt op met ongeveer hetzelfde vermogen (zo rond de 50W) dus dit zou best kunnen!Leuk dat jullie hiermee bezig zijn en als jullie meer vragen hebben, help ik jullie graag.
Tadjiro Velzel
-
Beste Tadjiro Velzel,
Heel hartelijk bedankt voor uw antwoord! Hier hebben we zeker iets aan!
Heeft u misschien ook een idee hoeveel watt je per uur zou kunnen opwekken met onze uitvinding? Dan kunnen we berekenen hoe lang kinderen zouden moeten trappen om een chromebook op te laden.
Met vriendelijke groet,
Joas, Matthieu en Twan
-
Beste @Nienke-1,
Watt wordt per definitie opgewekt per seconde, dus iets als "watt per uur" bestaat niet.
Een Watt is gedefineerd als 1 Joule aan energie per seconde.
Ik denk dat jullie uitvinding tussen de 30 en 50 watt kan opwekken. Dat is dus 30 tot 50 Joule per seconde.Laat graag weten als jullie hulp kunnen gebruiken bij de berekening!
Tadjiro Velzel