wat te doen met grondsoorten om permeabiliteit te berekenen?
-
ik ben van groep 2 van het CLD. Wij hebben momenteel gevonden dat in amsterdam op een diepte van ongeveer 2 km vooral de Limburg groep te vinden is, vooral de Hunze subgroep, Dinkel subgroep en Caumer subgroep.
Wij moeten uiteindelijk weten wat de permeabiliteit van deze grond soorten is, maar ik weet niet hoe ik nu verder moet met de beschrijving van deze grondsoorten. Wij hebben materialen gekregen voor een experiment met koffie om de permeabiliteit van deze fijn en grof gemalen koffie, maar hoe kan ik bepalen welke verhoudingen van fijn en grof gemalen koffie ongeveer gelijk staat aan deze grondsoort
-
PS: als ik een bericht post krijg ik een error melding over een niet bestand veld 'remove' en dan wist hij je hele invoer, maar blijkbaar heeft hij mijn eerste bericht wel gepost
-
Hallo Niels,
Ik zie dat je drie keer hetzelfde bericht hebt geplaatst, dus ik zal op deze verder reageren en de andere twee verwijderen om verwarring te voorkomen.
Goed dat jullie al onderzoek hebben gedaan naar de ondergrond van Amsterdam. Fijn gemalen koffie zal de grondsoorten met lage permeabiliteit (zoals compacte sedimenten) vertegenwoordigen, terwijl grof gemalen koffie geschikt is voor grondsoorten met een hoge permeabiliteit. Met een filter kunnen jullie een opstelling maken om de doorstroming van water door koffie te meten. Meet hoeveel tijd het kost voor het water om door de koffie te stromen. Met onderstaande formule kan de k-waarde worden bepaald.
k= (Q⋅μ⋅L) / (A⋅ΔP)
Q = de volumestroom L/s (deel volume water dat erdoor stroomt door de gemeten tijd)
𝜇 = de dynamische viscositeit van het water (=0.001 Pa*s)
𝐿 = de lengte van het koffielaagje (=dikte koffielaag in de filter waar water doorheen stroomt)
𝐴 = het doorsnedeoppervlak ( = pi * r^2, met r de straal van de koffielaag)
ΔP = de drukval door de koffie (Pa), ΔP=ρ(dichtheid water)⋅g(9.81)⋅h(hoogte van water tot aan bovenkant koffie)
Om de permeabiliteit en k-waardes van onder andere de limburg groep, en de Hunze, Dinkel en Caumer subgroepen kunnen onderstaande bronnen helpen:- ThermoGIS: Geeft informatie over de thermische eigenschappen en, indirect, over de permeabiliteit van verschillende geologische lagen.
- Nlog: dit is het platvorm van olie - en gasdata en geeft veel geologische informatie
-DINOloket, ik zie dat jullie hier al informatie over de subgroepen hebben gevonden, dus kijk hier ook nog goed op voor meer informatie.
Verder kan veel informatie over de permeabiliteit van grondsoorten uit wetenschappelijke artikelen worden gehaald. Ga opzoek naar studies die geschrikt zijn op de Limburg Groep. Op Google Scholar kan je goed zoeken hiernaar. Ik begrijp dat het moeilijk is om bronnen te zoeken, maar probeer er eerst zelf naar te kijken, en aarzel daarna niet met vragen stellen als jullie vastlopen.
Als het goed is kunnen jullie nu weer even op weg, zo niet hoor ik graag waar jullie vastlopen. Succes!
Met vriendelijke groeten,
Liz Loosen -
@lizloosen welke eenheden zijn 𝐿 (cm, m of iets anders), 𝐴 (cm2, m2 of iets anders), h (cm, m of iets anders). Ik heb de berekeningen gedaan met
Q (m3/s)
A (m2)
𝜇 = 1 Ns/m2
L (m)
P (N/m2)
Maar ik kom uit op getallen met 7 nullen achter de komma, dus ik heb een vermoeden dat ik iets verkeerd heb gedaan. Ik heb deze berekeningen staan in deze spreadsheet. Het is mij niet gelukt om er uit te komen waar ik mis ben gegaan met mijn berekeningen/eenheden. -
De eenheden die je beschrijft kloppen, dus dan gaat het misschien ergens anders mis. Controleer of je h in m hebt gebruikt in de formule voor de drukval. De
𝑘-waarde is verder afhankelijk van Q en P. Als Q extreem klein is (bijvoorbeeld bij een zeer lage doorstroomsnelheid), krijg je een heel kleine k-waarde, en als ΔP een hoge drukval is, krijg je een kleinere k-waarde. Dat jullie k-waarde zo klein is hoeft dan ook niet fout te zijn. In de werkelijkheid hebben fijne materialen, zoals zand en koffie, vaak een k-waarde in de orde van 10^-7 m^2 - 10^-12 m^2. Ik zie dat jij resultaten hebt tussen de 310^-8 en 510^-8 m^2. Dit lijkt dus realistisch voor fijn filterkoffie.
Wat je verder nog zou kunnen controleren is jullie hoogte L. Deze is 0.145 m, wat vrij groot is. Als deze wordt verlaagd, verhoogd ook jullie k-waarde.Ik hoor graag of jullie eruit zijn gekomen,
Groeten,
Liz loosen