medische beeldvorming
-
Geachte student(e),
Wij zitten op het VWO van het Scheldemond College. Wij zijn geïnteresseerd in Biomedische wetenschappen/Klinische technologie. Vandaar dat wij ons profielwerkstuk over medische beeldvormingstechniek doen. Onze vraag is of jullie inspiratie hebben voor een goede onderzoeksvraag bij dit onderwerp? Wij vroegen ons ook af of er een mogelijkheid is om een dag te meelopen of misschien zelfs een proef uit te voeren, in ieder geval iets praktisch.
Alvast bedankt.
Groetjes,
Noa Janssen en Jamie Milot -
Beste @Jamie,
Wat leuk dat jullie bezig zijn met medische beeldvorming! Ik ben zelf ook zeer geinteresseerd hierin en help jullie graag met jullie vragen rond dit onderwerp.
De meeste medische beeldvormingstechnieken zijn ofwel erg duur met een lange wachtrij of brengen stralingsrisico's met zich mee.
Zo is MRI een dure techniek met lange wachttijden. Rontgen en CT daarentegen hebben een risico tot genetische afwijken ter gevolge van de stralingsdoses.
Als jullie echt hands on willen werken met medische beeldvorming, is echoscopie waarschijnlijk de beste optie. Deze machines staan ook op veel poliklinieken en andere medische voorzieningen, waardoor je hierbij een hoge kans hebt op een plek om ermee te kunnen werken.
Helaas hebben we momenteel op de TU Delft geen mogelijkheid tot een praktische proef m.b.t. medische beeldvorming. Toevallig ben ik hier achter de schermen wel mee bezig, maar dat zal nog even duren ;)Echoscopie wordt natuurlijk voor veel meer gebruikt dan alleen het zwangerschapstraject. Het is ook een chirurgische beeldvormingstechniek, zoals bij echogeleide excisie van mammacarcinoom.
Ook worden veel biopten en puncties echogeleid uitgevoerd.
Misschien is het interessant om in te zoomen op een van de vele medische operaties die echogeleid plaatsvinden en te onderzoeken hoe deze verbeterd kunnen worden.
Klinkt dit als een idee?Ik hoor graag van jullie,
Tadjiro Velzel -
Tadjiro Velzel
Hallo Tjadiro,
Excuses voor de late reactie, we zijn door privéomstandigheden nog niet bezig geweest met ons pws.
We hebben besloten om uw advies te volgen en in te gaan op echografie. Wij gaan echter wel het praktische deel hiervan onderzoeken. Wij willen proberen een simpele versie van een echo zelf te maken en dit verder uit te werken in ons pws. Heeft u enkele tips hoe we dit het best aan kunnen pakken?
Heel erg bedankt voor de informatie!
Groetjes,
Noa Janssen en Jamie Milot -
Beste @Noa-Janssen,
Het bouwen van een werkend echo-apparaat is een hele opgave! Hoever zijn jullie tot nu toe?
Is er een specifiek deel waar jullie vragen over hebben of hulp bij kunnen gebruiken?Tadjiro Velzel