PWS Aardbevingsbestendig bouwen in Groningen
-
Beste Lucas en Karel,
Als ik het goed begrijp, staat de TU Delft genoemd in het krantenartikel? De vragen die jullie stellen, zijn die voor verwerking in het werkstuk als zijnde een interview? Of gebruiken jullie deze informatie als achtergrondkennis voor het schrijven van jullie pws. Antwoorden op jullie vragen zijn goed op het internet te vinden - immers, hoe zien aardbevingen eruit? Dat zal een hele deelvraag in jullie werkstuk zijn neem ik aan. Dit is een voorbeeld van de Delftse onderzoeksgroep. En doelen jullie op dit artikel?
Wat betreft een kleine proef - jullie kunnen in het aardbevingslab van het Science Center terecht. Hierbij maakt de vloer schuivende bewegingen waardoor een constructie kan instorten. Het beste werkt dit door het materiaal dat daar ligt te gebruiken, maar ter aanvulling kunnen jullie ook zeker iets van jezelf testen. Hebben jullie dit al gebouwd? En wat is het precies wat jullie willen testen?
Ik verneem het graag.
Groet,
Noor -
Ha jongens,
Jullie aanmelding voor aankomende donderdagmiddag heb ik zojuist ontvangen. Om 14u heb ik een andere aanmelding staan van iemand die met eenzelfde onderwerp bezig is. Schikt jullie 15.00?
Grt.
-
Beste Noor,
De vragen gebruiken we voor de verwerking van een interview zodat we naast de al gevonden achtergrondkennis ook een mening van een expert hebben.
Inmiddels hebben wij ons aangemeld voor de PWS middag van 11 februari. Zelf hebben we nog geen constructies gemaakt, maar we hebben wel verschillende technieken onderzocht die we zouden willen testen in het aardbevingslab.Groeten,
Lucas en Karel -
Beste Noor,
15u is prima voor ons. Bedankt voor de afspraak!
Groeten,
Lucas en Karel -
Ha jongens,
Is het gisteren nog gelukt? Wanneer jullie een interview willen met een van de docenten van de TU, zou ik graag een iets beter opgezet vragenplan van jullie ontvangen. Dit stuur ik dan naar een paar docenten en dan is het afwachten of ze reageren. Een vraag als [i]Hoe zien de aardbevingen er uit waar een rijtjeshuis in Groningen bestendig tegen moet zijn?[/i] Is nogal algemeen en informatie hierover is te vinden op het internet. Probeer met vragen te komen die lastiger te vinden zijn en toch nuttig voor jullie werkstuk.
Ik ontvang ze graag.
Grt.
Noor -
Ha jongens,
Om 15u haal ik jullie op bij de ingang. Mijnbouwstraat 120.
Grt.
-
Ha jongens,
Enkele docenten heb ik gemaild. Ik houd jullie op de hoogte van eventuele reacties. Ondertussen is dit misschien nog een interessante link. Hopelijk is jullie experiment goed geslaagd!
Groet,
Noor -
Hallo,
Gister is alles gelukt en hebben we al onze metingen kunnen uitvoeren met succes. Alvast bedank voor alle hulp daarbij. Hieronder is de mail te vinden die we bovenaan deze topic hebben gebruikt met dan de uitgebreidere vragen.Groeten,
Lucas en KarelBeste meneer/mevrouw,
Bij ons onderzoek voor ons profielwerkstuk over aardbevingsbestendige gebouwen zijn wij een artikel in het NRC Handelsblad tegengekomen over de bestendigheid tegen aardbevingen van een gemiddeld rijtjeshuis in Groningen.
Wij zijn 2 leerlingen uit 5 havo en houden ons profielwerkstuk over de aardbevingsbestendigheid van het gemiddelde rijtjeshuis in Groningen. Na het doorlezen van het artikel hadden wij een aantal vragen(zie onder) ten bevordering van ons onderzoek naar ons eigen ontwerp voor een aardbevingsbestendig rijtjeshuis in Groningen. Zou het misschien mogelijk zijn om hier antwoorden op te kunnen krijgen?Met vriendelijke groeten,
Lucas Hofman en Karel te Marvelde
5 havo van het A. Roland Holst college te HilversumVragen TU Delft betreft aardbevingsbestendige gebouwen
- Tijdens onze proef in het aardbevingslab in het Science Center hebben we uitgelegd gekregen dat de horizontale trillingen het schadelijkst zijn voor de huizen. Welke punten van de huizen in Groningen vormen een zwakke plek door de trillingen?
- In Milaan worden nu op grote schaal testen gedaan met de huizen uit Groningen. Op het internet hebben wij gevonden dat hieruit indrukwekkende resultaten zijn gekomen. Wij zouden graag willen weten wat voor resultaten deze testen opleverden?
- Om huizen aarbevingsbestendig te maken zijn er speciale technieken zoals een trilling-dempende fundering of nieuwe toepassingen zoals “de donut”. Wij vroegen ons af wat voor technieken tot nu toe in aanmerking komen voor de huizen in Groningen.
- Omdat wij nu zelf ook bezig zijn met een aardbevingsbestendig huis te ontwerpen voor Groningen moeten wij dus ook kiezen voor welke materialen wij willen gebruiken voor dit huis. Kunt u ons vertellen welke materialen er zullen worden gebruikt voor het verstevigen van de huizen in Groningen. Zullen dit conventionele materialen worden zoals beton en staal of gaat er gebruikt worden gemaakt van wat meer uitzonderlijke materialen?
-
Beste Noor,
Hartstikke bedankt voor het regelen van het interview en alle hulp bij ons PWS! We hebben inmiddels alles er in verwerkt.
Groeten,
Lucas en Karel -
Ha jongens,
Hierbij al een snelle reactie van prof. ir. F. Bijlaard die veel over structural engineering mbt aardbevingen weet. Ziehier zijn antwoorden;
-
Tijdens onze proef in het aardbevingslab in het Science Center hebben we uitgelegd gekregen dat de horizontale trillingen het schadelijkst zijn voor de huizen. Horizontale trillingen lijken het schadelijkst te zijn voor de huizen. Welke punten van de huizen in Groningen vormen een zwakke plek door de trillingen?
FB: Het gebrek aan verbindingen tussen vloeren en muren is een zwak punt. Dat is vooral bij “doorzonwoningen” een zwak punt. Verder worden alle woningtypen geïnventariseerd omdat in feite bijna alle woningen verschillend zijn en er dus per woningtype gekeken moet worden wat de zwakke punten zijn en wat er aan gedaan moet worden.
-
In Milaan worden nu op grote schaal testen gedaan met de huizen uit Groningen. Op het internet hebben wij gevonden dat hieruit indrukwekkende resultaten zijn gekomen. Wij zouden graag willen weten wat voor resultaten deze testen opleverden?
FB: Niet in Milaan maar in Pavia. Daar wordt niet op grote schaal in aantal maar een typisch Nederlandse woning op werkelijke afmeting beproefd op een schudtafel. Voor die proeven en resultaten verwijs ik je naar Prof. Dr. ir. Jan Rots van onze faculteit.
-
Om huizen aardbevingsbestendig te maken zijn er speciale technieken zoals een trilling-dempende fundering of nieuwe toepassingen zoals “de donut”. Wij vroegen ons af wat voor technieken tot nu toe in aanmerking komen voor de huizen in Groningen.
FB: Dat zijn er vele waarvoor ik je ook verwijs naar Prof. Jan Rots. Hij is gespecialiseerd in metselwerkconstructies.
-
Omdat wij nu zelf ook bezig zijn met een aardbevingsbestendig huis te ontwerpen voor Groningen moeten wij dus ook kiezen voor welke materialen wij willen gebruiken voor dit huis. Kunt u ons vertellen welke materialen er zullen worden gebruikt voor het verstevigen van de huizen in Groningen. Zullen dit conventionele materialen worden zoals beton en staal of gaat er gebruikt worden gemaakt van wat meer uitzonderlijke materialen?
FB: Willen jullie een nieuwbouwhuis ontwerpen dat aardbevingsbestendig is of willen jullie een bestaand huis aardbevingsbestendig maken. Dat is nogal een groot verschil.
De meeste woningen zijn van beton en of van metselwerk. Bestaande huizen verstevigen kan zeker met staal, maar ook met andere bouwmaterialen. Wat bedoel je met uitzonderlijke materialen? Bv vezel versterkte kunststof? In principe kan dat wel maar je moet ook een afweging van de kosten maken. Wat het moet kunnen is wel duidelijk en dan moet je dat bereiken tegen de laagste kosten.Zoals jullie zien, verwijst hij veel naar ir. Rots. Ik heb contact met hem gezocht, maar hij is te druk om op jullie vragen te reageren. Gelieve dit niet zelf nog eens te proberen. Hopelijk kunnen jullie met deze kleine bovenstaande punten al een eind verder komen.
Succes.
Noor
-