PWS aardbevingsbestendig bouwen
-
Hallo,
Wij zijn twee studenten uit havo 5 en voor ons PWS hebben wij gekozen voor aardbevingsbestendig bouwen. Voor ons PWS willen wij twee schaalmodellen maken van huizen, waarvan een wel maatregelen tegen aardbevingen heeft en de andere niet. Wij willen gaan kijken of ons huis de aardbevingsomstandigheden van Nederland kan overleven. Hiervoor zouden wij graag gebruik maken van de aardbevingssimulator die de TU in bezit heeft.
Als hoofdvraag hebben wij: Hoe kunnen we in Nederland op een efficiënte manier woonhuizen aardbevingsproof bouwen in vergelijking met andere landen?
Voor de deelvragen hebben wij:
- Wat is de schaal van Richter en hoe werkt deze?
- Welke oorzaken van aardbevingen zijn er in Nederland en zijn deze gelijk aan aardbevingen in landen als Japan?
- In welke provincies van Nederland zijn er vooral aardbevingen, en waarom?
- Welke methodes kunnen we gebruiken om een woonhuis in Nederland aardbevingsbestendig te bouwen?
- Welk materiaal/welke materialen zijn het beste en duurzaamste om te gebruiken voor de aardbevingsbestendige woonhuizen?
- Welke vormen en constructies zijn het stevigst om te gebruiken bij het bouwen?
Aangezien de deadline nogal snel dichtbij komt, willen wij vragen of het mogelijk is om 5 oktober (of indien dit niet mogelijk is 28 september) in de middag langs te komen om ons model op de simulator te testen.
Wij horen dit graag z.s.m.
M.v.g. Jens en Marvin
-
We hadden al eerder een berichtje gestuurd. Wij zijn nu bezig met ons design. We willen graag weten met welke maten we rekening moeten houden om te kunnen testen op de aardbevingssimulator. Wij willen namelijk het effect van Base Isolation gaan testen.
We horen graag snel nog iets van jullie over de datum en de maten (lengte x breedte x hoogte).M.v.g. Jens en Marvin
-
Dag @Marvin,
Ontzettend interessant onderwerp! Wij beschikken inderdaad over een trilplaat die aardbevingen kan nabootsen in x en y richtingen. Het gedeelte waar je het gebouw opzet is 15 bij 20 centimeter. 5 oktober is het zeker mogelijk om langs te komen! Zouden jullie dan om 14:00 kunnen?
Daarnaast zie ik dat jullie al aardig wat deelvragen hebben opgesteld, erg goed! Met al deze verreikte kennis zijn jullie vast het begrip resonantie tegen gekomen. Wat een cruciaal begrip is wanneer we aardbeving bestendig willen gaan bouwen. Resonantie is namelijk het fenomeen dat optreedt wanneer de externe trilling op een object samen trilt met de eigenfrequentie van het object. Dit resulteert in een versterking van de trilling omdat de amplitude steeds op het juiste moment gestimuleerd wordt. Op het moment dat er gekeken wordt naar aardbevingen kunnen we deze ook als golven evenals trillingen beschouwen. Eigenlijk wil je dus in landen waar je blootgesteld wordt aan aardbevingen er alles aan doen dat de eigenfrequentie niet resoneert met de externe frequentie. Er kan dus gekozen worden voor materialen die een hoge eigen frequentie hebben of kunnen er maatregelen genomen worden dat de externe trillingen gedempt worden zodat ze nooit gelijk worden met de eigenfrequentie van het materiaal. Dit is waarom men Base- Isolation gebruikt.
Laat mij weten als jullie nog vragen hebben!
Verder stuur ik jullie t.z.t een mailtje met meer info over jullie bezoek aan de TU.
Succes en tot 5 oktober!
Max
-
Beste Max,
Super bedankt voor de reactie terug!
Wij willen vragen of het, indien wij ons prototype eerder af krijgen, mogelijk zou zijn om eerder langs te komen voor onze test en zo ja, welke data en hoe laat?
Wij horen dit graag nog even.
M.v.g. Marvin en Jens
-
-
Beste Max
Dat zal helaas niet lukken voor ons aangezien wij dan een heel lang rooster hebben. Zou het mogelijk zijn om donderdag 28 september om 2 uur langs te komen?.
Mijn emailadres is 130971@wolfert.nl.
M.v.g. Marvin
-