Dag @Beheshta,
Wat een interessante vraagstukken! Het lijkt mij handig gezien de inhoud om hierover even te videobellen? Lijkt dit jullie wat?
Laat maar weten dan plannen we een moment in!
Max
Dag @Beheshta,
Wat een interessante vraagstukken! Het lijkt mij handig gezien de inhoud om hierover even te videobellen? Lijkt dit jullie wat?
Laat maar weten dan plannen we een moment in!
Max
Hoi @Freek-Gerritsen,
Het is een interessant onderwerp waar je je mee bezighoud. Hernieuwbare energie bronnen zoals wind en water energie zijn van groot belang, bovendien blijft innovatie op dat gebied meer dan welkom. Echter bij jouw ontwerp is het niet van grote toepassing ben ik bang. Wanneer je op een zeilboot zit is het zeil het gene wat ervoor zorgt dat jij wordt getrokken door de wind. Door deze opvang van wind creëer je snelheid in het water. Wanneer je een turbine in het water zal leggen om hiermee energie op te wekken, zou je snelheid van je boot enorm omlaag gaan. De weerstand van de turbine is dermate groot dat je boot bijna tot stilstand zal komen.
Het lijkt me daarom niet het aller realistisch om dit specifieke geval te onderzoeken. Wat je wel zou kunnen doen is het onderzoeken is dat je juist gebruik maakt van deze kennis. Wat nou als we de weerstand in ons voordeel gebruiken? Bijvoorbeeld als we willen afremmen. Grote containerschepen hebben wel 10 km nodig om tot stilstand te komen, koppel je hier een water turbine aan zal het niet alleen sneller gaan maar kan je ook energie opwekken!
Misschien is dit interessanter voor je om te onderzoeken.
Hoop dat ik je geholpen heb en als je vragen hebt laat maar weten!
Max
Hoi @ghada ,
Voor mij is het gene wat jullie precies willen onderzoeken nog onduidelijk. Ik kan ook niet goed vinden wat jullie opzet is van jullie onderzoek. Deze dingen gecombineerd kan ik nog niet goed een aanvraag doen bij het WaterLab. Jullie hebben aangegeven jullie hoofd en deel vragen verandert te hebben. Wat is hier uitgekomen?
Wat mij interessant lijkt voor jullie is hoe het verschil in ontwerp van verhoogde constructies van invloed is op de weerbaarheid tegen overstromingen. Dit hadden we al eerder besproken en lijkt me nog steeds het leukst voor jullie om te onderzoeken. Hiervoor heb je dus de verschillende huisjes nodig als ontwerp, een half afgesneden regenpijp die een grote stroom water kan vervoeren en een emmer die de hele tijd een constante water stroom toelevert. Met deze drie elementen zou je dus je overstromingsgebied kunnen nabootsen.
Verder kan ik jullie in contact leggen met een bouwkunde student, deze zal echter niks weten over het plaatsen van kolommen op bepaalde plekken omdat dit behoort tot de mechanica. De bouwkunde student zou jullie louter iets kunnen vertellen over de Esthetica van jullie ontwerp.
Ik hoor graag een update van jullie over hoe jullie ervoor staan!
Groetjes,
Max
Hoi @Therese,
Dat is zeker mogelijk! Leuk dat jullie je gaan verdiepen in aardbeving bestendig bouwen. Ik zou jullie ook graag willen door verwijzen naar de workshop die ik geef 2 oktober over aardbeving bestendig bouwen. Hierin wordt alles besproken over hoe aardbevingen ontstaan, bewegen en hoe je je huis er uiteindelijk op kan voorbereiden.
De afmetingen van de trilplaat zijn 15 bij 20 cm. Als jullie een keer willen videobellen voorafgaand jullie bezoek aan de trilplaat kan dat! Jullie kunnen mij dan vragen stellen over jullie ontwerp, of als jullie inhoudelijke vragen hebben kunnen jullie die ook dan stellen. Graag zou ik nog even om jullie emailadres willen vragen, dan neem ik contact met jullie op om een datum te prikken voor jullie bezoek.
Groetjes,
Max
Hoi @douwefluitman,
Interessante vragen! Zouden gezien de inhoud ervan een keertje met jullie hierover willen videobellen!
Lijkt dit jullie wat? Zo ja, wat is een goede dag voor jullie?
Max
Hoi @Wietse-Mollema,
Onwijs interessant dat jullie de herinrichting van de Tweebaksmarkt in leuwaarden als jullie meesterproef hebben gekozen. Als student civiele techniek ben ik hier zeer geïnteresseerd in en draag graag en steentje bij!
Ik heb echter een paar vragen om wat meer informatie te vergaren
Een hele efficiente manier om de doorstroming te verbeteren in het plaatsen van een rotonde, dit zouden jullie dus ook kunnen onderzoeken. Het moet dat wel binnen de eisen vallen van de gemeente. Daarnaast is het voor jullie handig om een verkeersanalyse uit te voeren. Hoe stroomt het verkeer over het kruispunt heen? Hierbij kijk je naar verkeerspatronen en verkeersvolume. Aan de hand hiervan kan je bepalen in welke richting de grootste 'groentijd' nodig is.
Ik hoop jullie hier een beetje ideeen te hebben gegeven!
Als jullie het prettig vinden kunnen we ook een moment inplannen om te videocallen!
Laat maar weten als jullie dit willen.
Groetjes,
Max
Hoi @douwefluitman,
Wat interessant dat jullie dijken als onderwerp hebben gekozen. Waterbeheer is in zijn geheel super interessant en zal in de toekomst alleen maar meer naar gekeken moeten worden, mooi onderwerp dus!
Waren jullie al op hoofd en deelvragen gekomen? Dan krijg ik een beetje een beeld van jullie PWS, op deze manier weet ik beter bij wie ik moet aankloppen voor een eventuele proef op de TU- Delft.
Ik ga kijken wat er mogelijk is voor jullie!
Als jullie nog inhoudelijke vragen, stel ze gerust!
Groetjes,
Max
Hoi @MarjoleinSophie ,
vandaag ben ik langs het MicroLab geweest om na te vragen of er voor jullie een eventuele betonproef mogelijk was. Ik heb goed nieuws want die is zeker mogelijk! Ik heb contact gehad met Maiko van Leeuwen en we hebben besproken wat er mogelijk is voor jullie.
Aan de hand van de vorige videocall hadden jullie aangegeven dat jullie iets met de scheurgrote in zelfhelend beton zouden willen onderzoeken. Ik had dit voorgelegd aan het Microlab en die zeiden dat dit zeker mogelijk was alleen was het wel lastig te onderzoeken(nog steeds wel mogelijk).
Wat jullie kunnen verwachten van het microlab; Zij kunnen jullie samples opsturen met daarin de verschillende componenten om beton te maken. Dit is dus:
Jullie zouden dan verschillende scheuren in het beton kunnen maken en dan de hellingssnelheid kunnen vastleggen. Wat misschien interessanter is, is om te kijken naar hoe het zelf helende beton reageert op verschillende weersomstandigheden. Dus 1 sample in de woonkamer, 1 tje buiten en eentje onderwater. Dan na 1 week kijken waar de scheuren het meest zijn hersteld. Hier kunnen nog meer variaties op gezocht worden maar dat laat ik aan jullie over! Misschien lijkt jullie dit wat?
Als jullie je mail adres geven dan kan Maiko even contact met jullie opnemen over de spullen voor het maken van het zelf-helende beton.
Groetjes,
Max
Hoi @Beheshta,
Wat zouden jullie willen testen op de TU? Dan kan ik kijken of hier mogelijkheid voor is. Wat is jullie vraag over de uitvoering van jullie project?
Groetjes,
Max