Onderzoek Tsunami
-
Beste meneer/ vrouw,
Dit jaar zitten wij in 6 VWO en moeten wij een pofielwerkstuk maken. Bij het vak natuurkunde gaan wij een onderzoek doen over tsunami’s.
Wij gaan onderzoeken wat de invloed is van verschillende factoren op de snelheid, vorm en de hoogte van een tsunami. Hierin hebben wij een proef bedacht om een tsunami in een waterbak na te bootsen. Tijdens deze nabootsing gaan wij de hellingshoek van het aardoppervlak, de concentratie van het water, het materiaal van het raakoppervlak en de kracht van de aardbeving variëren.
Hierbij zouden wij graag om uw hulp willen vragen of u hier mogelijkheden voor ons heeft.
Wij horen graag van u!
Met vriendelijke groet,
Fréderique Bouwmeister en Madelief Annink
Canisius College Nijmegen -
@Fréderique
Hoi Fréderique en Madelief,Gaaf onderwerp voor je profielwerkstuk! Goed dat jullie een proef hebben bedacht. Helaas is het door lopende onderzoeken in het waterlab aan de TU Delft momenteel niet mogelijk om jullie verder te kunnen helpen met een proef. Als er in de nabije toekomst toch een mogelijkheid zich hiervoor aantreedt, zal ik nog contact met jullie ondernemen.
De onderdelen binnen de tsunami die jullie willen variëren zijn wel goed gekozen. Probeer met behulp van natuurkundige wetten de verhoudingen tussen de variabelen te bepalen. Bijvoorbeeld: geeft een 2x zo snelle tsunami ook een 2x zo grote kracht op het oppervlak?
Hopelijk komen jullie hiermee wat verder.Groetjes,
Stijn -
Hoi Stijn,
Bedankt voor je reactie en je hulp! Van onze school is het wel verplicht om een proef te doen als je het van natuurkunde voor het PWS gekozen hebt. Helaas is onze bedachte proef niet mogelijk bij jullie, we zouden alleen niet graag willen wisselen van onderwerp. Heb jij daarom misschien een idee voor een andere proef?
groetjes,
Fréderique en Madelief -
Je zou in een grote bak met water en zand (=kust) zelf de tsunami kunnen simuleren. Door een grote massa te laten vallen in de bak, ontstaat er een golf. Deze golfhoogte blijft constant wanneer de massa en valhoogte van de massa constant blijven. Zo kun je gaan experimenteren met andere variabelen zoals concentratie van water en het materiaal van het raakoppervlak, zoals jullie zelf voorstelden.
Groetjes,
Stijn -
Hoi Stijn,
Bedankt voor dit goede idee! We gaan dit waarschijnlijk uitvoeren. Bedankt voor je hulp en moeite.
Groetjes,
Fréderique -
@Fréderique
Super!
Zou tof zijn als je nog zou willen laten weten of het is gelukt! Geen probleem :)Stijn