PWS Frisdrank
-
Hallo wij zijn Roy en Kevin van het christelijk lyceum Delft en wij houden ons PWS over de ingredienten en de verschillen daartussen bij Fanta en Fanta light.
We willen eigenlijk vooral onderzoeken of de hoeveelheden van b.v. aspartaam en andere stoffen die vermeld staan op het etiket van Fanta en Fanta light kloppen.
We kunnen hiervoor niet alle experimenten uitvoeren op onze school en zouden daarom graag hulp krijgen bij de aanpak of het onderzoek. Wij hebben de volgende deelvragen:• Is Fanta Zero daadwerkelijk beter voor de gezondheid dan Fanta Original?
• Wat denken de consumenten dat beter is voor de gezondheid en wat vinden mensen het lekkerst om te drinken?
• Hoe slecht is Fanta Original nou eigenlijk voor je en wat zijn de meest schadelijke bestandsdelen?
• Hoe kan The Coca Cola company zorgen dat Fanta beter wordt voor de gezondheid en welke aanpassingen aan het recept moeten ze dan maken?Onze hoofdvraag luid:
• Klopt het wat The Coca Cola company zegt over Fanta en de bijbehorende ingrediënten en gezondheidsrisico’s?Het gaat hierbij om de volgende experimenten:
het glucose gehalte te bepalen, zoetstof hoeveelheid, het scheiden van de zoetstof, Koolzuurgehalte en een precieze pH meting.Zou u ons misschien kunnen helpen met hoe wij dit het beste kunnen doen en of het misschien mogelijk is om deze experimenten op de universiteit uit te voeren.
Alvast hartelijk bedankt.
met groeten,
Roy en Kevin -
@R-K001
Hallo Roy en Kevin,Ik kan wel meedenken over hoe jullie dit zouden kunnen onderzoeken. Bij het uitvoeren van de proeven kunnen wij jullie niet helpen, maar daarom kunnen we kijken naar iets voor bij jullie op school.
Om te beginnen wil je aantonen dat een stof in de frisdrank zit. Dit kun je doen met indicatoren. Welke indicator bij welke stof hoort kun je vinden op internet. Google scholar is een goede zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen.
Daarna wil je onderzoeken hoeveel er van deze stof in zit. Dit kun je waarschijnlijk het best doen via titratie. Hierbij gebruik je ook indicatoren. Voor de hoeveelheid koolzuur kun je het beste de pH gebruiken omdat dit gelijk staat aan de concentratie H+, wat weer in verhouding staat met koolzuur in de fles.Probeer even uit te zoeken of je de juiste indicatoren en titratie methode kunt vinden en dan kunnen we vanaf daar verder kijken.
Groetjes,
Sanne