Uitstellen van verzuring
-
Beste meneer/mevrouw,
Wij houden ons profielwerkstuk over het uitstellen van verzuring. Dit willen we onderzoeken door klasgenoten de piepjestest te laten rennen. We kijken dus vooral naar de beenspieren. Om tot goede meetresultaten en een conclusie te komen willen we graag gebruik maken van hartslagmeters. Dit om zo een omslagpunt te kunnen bepalen. Helaas hebben we zelf niet veel hartslagmeters ter beschikking of ander testmateriaal voor het meten van verzuring. Is het misschien mogelijk om hartslagmeters te lenen? Mocht u een andere suggestie hebben dan horen we dat ook graag.
Het uitstellen van verzuring koppelen we met een test met sportdrankjes. Bij het experiment kijken we ernaar of de verzuring wordt uitgesteld en of het prestatievermogen wordt verbeterd. Hiervoor gebruiken we twee groepen, een controlegroep en een testgroep. De controlegroep willen we ook een drankje geven (water met een smaakje, dat geen invloed heeft op je lichaam). Zo zal je waarschijnlijk bij die groep een placebo-effect krijgen. Daarnaast verzamelen we veel gegevens van proefpersonen, zoals lengte, gewicht, hoe vaak je sport etc. Dit zijn natuurlijk helaas wel veel variabelen die een rol kunnen spelen bij de uitslag van onze test.
In ons profielwerkstuk gaan we niet heel diep in op de sportdrankjes. Onze hoofdzaak ligt bij verzuring. Wat is het nou eigenlijk, welke processen vinden er plaats en hoe stel je het uit zijn een paar van onze deelvragen.
Hebben jullie nog informatie of adviezen die kunnen bijdragen bij ons profielwerkstuk?
We horen graag van u. Iedere tip is welkom!Met vriendelijke groet,
Suzanne Drop en Mylene Bijman
Stanislascollege Pijnacker, VWO 5 -
@Mylene-Bijman
Hallo Suzanne en Mylene,Jullie zijn al goed op weg! Ik zou wel even naar al jullie deelvragen kunnen kijken en dan kan ik daar ook wat feedback op geven.
Jullie praktische onderzoek ziet er goed uit. Wij kunnen helaas niet helpen met hartslagmeters of testmateriaal voor het meten van verzuring, hiervoor heb je volgens mij bloedonderzoek nodig. Wellicht dat jullie eerder bij een universiteit als Leiden, Wageningen of de VU Amsterdam kunnen rondvragen. Zij zijn meer gespecialiseerd in het menselijk lichaam en gezondheid dan de TU Delft.
Voor de proef met de spordrankjes heb ik als tip om voor de placebo-groep te kijken of je ze iets suikervrij met een smaakje kan geven, stevia limonade. Misschien kan namelijk alleen al suiker invloed hebben op het onderzoek. Het kan ook handig zijn om te vragen aan de groep om een eet/drink schema aan te houden een paar uurtjes voor de test, want dan heb je minder variabelen.Groetjes,
Sanne