Neem eens een kijkje bij dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=I_gxJIWkEZI Dit gaat over het gebruik van helium of een ander gas voor liftkracht.
Succes,
Willem Vissers
Neem eens een kijkje bij dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=I_gxJIWkEZI Dit gaat over het gebruik van helium of een ander gas voor liftkracht.
Succes,
Willem Vissers
Hoi Juul,
We zitten een beetje vast met ons profielwerkstuk.
We zijn nu op zoek naar de ideale vorm van de rotorbladen van onze helikopter op spierkracht. Deze rotorbladen gaan natuurlijk niet met supersonische snelheden draaien dus moeten we een airfoil hebben die kijkt naar een laag Reynoldsgetal. Echter kunnen wij over de verschillen tussen verschillende airfoils niet zoveel informatie vinden. Alleen wat plaatjes over dat we bij een laag Reynoldsgetal waarschijnlijk een airfoil nodig hebben zoals die linksboven op het plaatje te zien is. Kunt u hier ons misschien bij helpen?
Alvast bedankt voor uw tijd!
Max Beniers en Willem Vissers
Beste Juul,
Hartelijk dank voor het aangeven van het probleem dat de heli dan zal gaan spinnen! Hier hadden wij namelijk nog helemaal niet aan gedacht. Echter laten wij dit inderdaad ter versimpeling weg omdat we stiekem al weten dat we toch niet van de grond af komen, maar we zetten het probleem zeker in ons pws.
We hebben het ook nog even met onze begeleider gehad over het berekenen van de liftkracht van een rotorblad. Hij vertelde ons dat het allemaal niet zo nauwkeurig hoeft.
Hij zij namelijk dat je de snelheid op een bepaald punt van het blad kunt krijgen door 2πr te delen door T. En dat we dus ook gewoon het rotorblad in verschillende kleinere delen konden gaan opdelen en dan de liftkracht per deel uit te rekenen om die vervolgens bij elkaar op te tellen.
Wat vindt u van deze methode?
De enige vraag die ons hierna nog rust is welke vleugeloppervlakte we in de liftformule moeten gebruiken. Moeten we dan de oppervlakte van het bovenaanzicht gebruiken? of moeten we de bolling van de vleugel hierin meenemen?
Bedankt voor uw hulp!
Max en Willem
Hallo Juul,
Bedankt voor uw reactie!
Echter snappen wij niet dat de formule van de liftkracht in een fixed wing niet gewoon omgeschreven kan worden tot de formule van de liftkracht van helikopter bladen, aangezien het snelst draaiende punt op het rotorblad in een bepaalde relatie staat met het aantal rpm.
Wij kunnen alleen heel erg weinig vinden over formules binnen een helikopter... Heeft u hier wat meer informatie over?
De staartrotor laten we bij dit project achter wegen. Aangezien we alleen onderzoek gaan doen in het opstijgen.
Bij voorbaat dank!
Max en Willem
Hoi Juul,
Sorry voor de late reactie. We zijn bezig met de volgende vragen:
Hoofdvraag:
Hoe zouden mensen op spierkracht verticaal op kunnen stijgen?
De deelonderwerpen zijn:
Hoe kunnen mensen vliegen met behulp van een helikopter ontwerp en spierkracht?
Hoeveel spierkracht kan een mens uitoefenen?
Hoe zou je krachten kunnen vergroten zonder hulp van externe krachten?
Wat is het ideale materiaal om op te stijgen in een helikopter op spierkracht?
Wat is de ideale hoek die de bladen kunnen hebben?
Wat is de ideale vorm en wat is de ideale lengte van een blad?
(Hoe snel zou je je armen moeten bewegen om van de grond te komen?)
We waren van plan om dus eerst te gaan kijken hoeveel kracht een mens kan uitoefenen en hoe deze kracht optimaal mogelijk gebruikt kan worden. We hebben al wat software gevonden waarmee we een model van de rotorbladen kunnen maken en bepaalde analyses kunnen uitvoeren. Zo hoeven we niet alles te testen omdat dat niet gemakkelijk is met dit onderwerp. Hierna willen we een model op schaal maken van het ideale ontwerp. Hier wordt een motortje in gezet die op schaal evenveel kracht leert als een persoon.
Onze vraag aan u is nu ten eerste of u nog tips heeft. Ook willen wij vragen of er ooit iets gelijksoortigs op uw school is onderzocht. Als dit namelijk zo is willen wij mogelijk een keer langskomen om eventueel met leraren of studenten te praten die hier onderzoek naar hebben gedaan.
Wij willen u hartelijk bedanken dat u tijd wil maken om ons op weg te helpen.
Met vriendelijke groet,
Max Beniers en Willem Vissers.
Beste TU Delft,
Wij zijn Max Beniers en Willem Vissers van het Dr.-Knippenbergcollege in Helmond. We zitten nu in Havo 5 wat betekent dat het tijd is voor het profielwerkstuk. We zijn erg geïnteresseerd in vliegen en hebben daarom als onderwerp: "Hoe zou een mens kunnen vliegen op spierkracht?" Wij vragen ons nu af of daar misschien op jullie school al ooit onderzoek naar is gedaan zodat wij daar wat informatie uit kunnen halen. Dit zou ons heel erg helpen!
Alvast bedankt,
Max Beniers en Willem Vissers