Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. SGroothuis
    3. Berichten
    S
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 0
    • Onderwerpen 3
    • Berichten 5
    • Beste 0
    • Controversial 0
    • Groepen 0

    Berichten geplaatst door SGroothuis

    • Snelheid heliumballon

      Beste Juul,

      Voor mijn PWS ben ik een wiskundig model aan het opzetten waarmee ik voor elke gegeven hoogte de snelheid van een heliumballon op die hoogte krijg. Hiervoor gebruik ik de standaard atmosfeer. Doormiddel van het temperatuurverloop in de standaardatmosfeer heb ik de dichtheid van de lucht op elke hoogte weten te achterhalen. Hiermee kan ik de liftkracht berekenen doormiddel van de formule: FL = (V * ρair * g) – (V * ρgas * g). Van deze liftkracht moet je nog de luchtweerstandskracht afhalen om de resulterende kracht te berekenen die naar boven werkt. Hier loop ik alleen tegen een probleem aan, want in de formule voor de luchtweerstandskracht staat een factor v kwadraat. En v (snelheid) is nou juist wat ik wil berekenen door de liftkracht te berekenen en dus weet ik v niet.
      Ik kan de Liftkracht nu wel uitdrukken in v. Vanuit de liftkracht was mijn plan om via F =ma en a = v/t de v te berekenen. Omdat ik F alleen maar uit kan drukken in v werkt dit niet. Ik heb denk ik een manier nodig om a uit te kunnen drukken in v zonder daar de tijd bij te betrekken aangezien ik de factor tijd niet weet. Ik dacht dat de oplossing misschien ligt bij dat a de afgeleide is van v. Weet jij hoe ik dit probleem op zou kunnen lossen?
      Ik zou het heel erg waarderen als je me verder zou kunnen helpen zodat ik voor elke hoogte de snelheid van een heliumballon zou kunnen berekenen. Misschien zou je het aan een van je professoren bij Aerospace Engineering kunnen vragen aangezien ik deze manier van Liftkracht berekenen geleerd heb bij de Online Course Aerospace Engineering op de site Edx. Heel erg bedankt alvast!

      Groetjes Stijn,

      geplaatst in Raketten
      S
      SGroothuis
    • RE: Heliumballon

      Hoi Juul nog even ter aanvulling op mijn vorige berichtje. Ik vraag me namelijk af of de eerstejaars Aerospace Engineering studenten van dit jaar ook dit proefje (het doen van metingen in de atmosfeer met je eigen ballon) moeten doen tijdens hun studie, aangezien het ook in de online Aerospace Engineering course zat. Dan zou het heel tof zijn als ik zou mogen kijken bij het proefje van één van de studenten en de resultaten zou kunnen inzien.

      Groetjes Stijn

      geplaatst in Raketten
      S
      SGroothuis
    • RE: Heliumballon

      Hoi Juul,

      Het staat bij de Introduction to Aerospace Engineering course op de site Edx. De video komt na Lecture 2d, het heet challenge 1: balloon challenge. In het filmpje geeft professor Hoekstra ons de opdracht om met onze eigen ballon en meetapparatuur metingen te doen van de atmosfeer. Ik zou het heel fijn vinden als je me op weg zou kunnen helpen met hoe ik dit aan zou moeten pakken als ik dit zelf ook zou willen doen. Misschien dat ik het experiment zelfs op de TU Delft zou kunnen uitvoeren of dat ik de resultaten van een eerder gedane proef zou kunnen ontvangen om te vergelijken met mijn eventuele resultaten. Ik hoor het graag.

      Groetjes Stijn

      geplaatst in Raketten
      S
      SGroothuis
    • Heliumballon

      Beste Juul

      Ik ben een tijdje geleden bij je langs geweest om inspiratie op te doen voor een mogelijk PWS onderwerp. Toen had ik nog het idee om het effect van de Halo te onderzoeken op het zwaartepunt van een Formule 1 auto. Dit heb ik overlegd met mijn leraar maar dit was niet haalbaar. Inmiddels heb ik een ander leuk onderwerp gevonden, dit onderwerp is ook nog eens in de richting van wat ik wil gaan studeren, namelijk Aerospace Engineering.

      Ik wil gaan onderzoeken wat er met de verticale snelheid van een heliumballon gebeurd als hij hoger in de atmosfeer komt. Ik wil hierbij een snelheid-hoogte functie op gaan stellen. Voor dit onderzoek zal ik dan gebruik moeten gaan maken van bijvoorbeeld de wet van Archimedes. Ik vind het alleen moeilijk om een goed uitvoerbaar praktisch onderzoek (experiment) te bedenken bij dit onderwerp. Een experiment is een belangrijk onderdeel van je PWS en daarom wil ik vragen, aangezien jij Aerospace Engineering studeert, of je een leuk idee hebt of goede tips voor een praktisch onderzoek bij mijn onderwerp? Ik had zelf al een idee maar ik weet niet of dit idee uitvoerbaar is. Via de site Edx ben ik de Online Course van Aerospace Engineering aan het volgen. Aan het eind van Lecture 2 in de balloon challenge daagde Professor Hoekstra ons uit om een apparaatje met heliumballonnen de lucht in te sturen en zo met dit apparaatje je eigen metingen van de atmosfeer te doen. Dit is eigenlijk precies wat ik wil doen maar ik weet niet goed welk apparaatje hij gebruikte en hoe ik de data binnen kan krijgen van het apparaatje aangezien het de lucht in gaat. Misschien dat je me hier bij zou kunnen helpen of het zou kunnen vragen aan Professor Hoekstra hoe hij dit heeft gedaan? Ik zou het super fijn vinden als je me op weg zou kunnen helpen en ik zou een antwoord dan ook heel erg waarderen!! Alvast heel erg bedankt.

      Groetjes Stijn,

      geplaatst in Raketten
      S
      SGroothuis