Mijn vriend Ivar en ik (6 VWO ECL Haarlem) houden ons PWS over het poollicht. We zijn redelijk ver met het literatuur onderzoek en we willen nu het poollicht ook graag echt gaan namaken. We hebben verschillende ideeën opgedaan over hoe we dit zouden kunnen doen. Het komt er op neer dat we de aarde met zijn magnetisch veld en de zon met geladen deeltjes moeten namaken.
Ons eerste idee is als volgt: We willen de aarde als kleine magnetische bol voorstellen met daartegenover een bol die geladen deeltjes kan afstoten als zon. Wij weten niet precies of zo'n soort bol bestaat of dat we deze misschien op een bepaalde manier zouden kunnen creëren en we hopen dat u ons hier een idee over zou kunnen geven. Verder moeten deze bollen waarschijnlijk in een redelijk vacuüm ruimte gestopt worden met als optimale omstandigheden alleen zuurstof en stikstof in de buurt van de "aarde".
Ons tweede idee is misschien iets minder realistisch maar geeft u misschien een beeld van wat we nodig zouden hebben voor het experiment. Toen wij bezig waren met ons literatuur onderzoek zagen wij in ons natuurkunde boek over magnetische velden iets over een cyclotron. Toen wij gingen zoeken naar universiteiten die een cyclotron hadden schrokken we van de grootte van het instrument en bedachten we ons dat dat misschien niet geschikt zou zijn voor scholieren daarom zijn we verder gaan denken over andere oplossingen. Mochten wij met hulp wel gebruik mogen maken van een cyclotron hebben we daarbij het idee om op die manier geladen deeltjes met een hoge snelheid op een magnetisch veld in een vacuüm ruimte afschieten. Hierna moet het in een kleine ruimte komen waar zuurstof en stikstof in de lucht zit.
Wij horen graag van u of u denkt dat er mogelijkheden zijn om dit experiment met eventuele aanpassingen bij u op de universiteit uit te voeren.
Met vriendelijke groet,
Ivar Krijger & Ronald Hagman
ECL Haarlem