Hallo Caspar,
Heel erg bedankt dat je voor mij contact opneemt.
Voor Jona:
Het is belangrijk bij dit onderwerp dat je eerst zorgt dat je de basis snapt voor dat je op zoek gaat naar literatuur die echt geschikt is om in je verslag op te nemen.
Er zijn een heleboel websites waar je deze basis kan vinden. Ik raad af dit op wikipedia te doen, omdat er daar vaak al vanuit gegaan wordt dat je veel voorkennis hebt van ingewikkelde wiskunde en natuurkunde, boven het niveau van de middelbare school.
Wat je wel kan gebruiken:
Ik weet niet in hoeverre je je al hebt verdiept in het onderwerp, maar als allereerste zou je kunnen kijken op natuurkunde[punt]nl/artikelen/view.do?supportId=692020. Dit is erg versimpeld en uiteindelijk niet erg nuttig meer, maar het geeft je een eerste idee van de basis. Vervolgens zijn er mensen die geprobeert hebben een 'simpele' uitleg te geven, voor zover dat mogelijk is. Voorbeelden daarvan kun je hier en hier vinden.
Deze twee links kun je eventueel wel als bron gebruiken.
Ik heb gemerkt dat videos vaak prettig zijn om mee te beginnen, omdat je je er dan iets meer bij kan voorstellen. Als je videos gaat kijken denk ik dat "How Does a Quantum Computer Work?" van Veritasium een goed punt is om te beginnen. Als je tijdens het lezen van literatuur of het kijken van videos iets tegenkomt wat je niet begrijpt, of waar je meer over wil weten kun je gewoon specifiek naar dat onderwerp zoeken. Nogmaals, dit is enkel om te zorgen dat je het zelf begrijpt, nog niet als literatuur geschikt voor het verslag.
Je kunt daarvoor kijken in wetenschapstijdschriften, dat is vaak uitgelegd op een niveau dat een leerling van 5/6 vwo sowieso kan begrijpen. Zo stond er in de Nederlandse NewScientist van november 2013 een artikel van 16 pagina's over kwantumcomputers. Echt wetenschappelijke boeken zijn vaak erg lastig te volgen. Het boek dat ik het prettigst vind om te lezen is "Quantum Computing: A Short Course from Theory to experiment" door Joachim Stolze en Dieter Suter. Dit staat helemaal op internet als pdf, dus dat kun je gewoon op google vinden.
Het is trouwens ook afhankelijk van je vakken hoe moeilijk dit en andere literatuur te begrijpen is. Voor sommige onderdelen moet je eigenlijk wiskunde-D hebben, omdat dingen als complexe getallen, matrices, enz. voorkomen op een hoger niveau dan in 5/6 vwo. Dat is heel moeilijk als je die dingen van te voren nog nooit hebt gehad. Voor het begrijpen van kwantum logische schakelingen, kwantumcryptografie, enz. is het handig om informatica te hebben, maar als je dat niet hebt is het goed te doen om zelf eerst op te zoeken hoe normale logische schakelingen en cryptografie werken.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt,
Rik