Hoi,
Wij zijn bezig met een profielwerkstuk met als onderwerp de Standbeesten van Theo Jansen.
We zijn nu aan het proberen een 'regenbeest' te maken. Het is de bedoeling dat ons ontwerp loopt op de kracht van water. We gebruiken hiervoor een waterbak om het water op te vangen en een waterrad, die een as aandrijft zodat de poten gaan bewegen.
We willen graag uitrekenen hoe snel ons ontwerp zal kunnen lopen. Om dit uit te kunnen rekenen hebben we eigenlijk de wrijving nodig, denken we. Omdat ons ontwerp uit buizen bestaat, hebben we alleen een lastig frontaal oppervlakte en bovendien zitten we met de weerstandscoëfficient. We hebben ook nog scharnierpunten en daarvan lijkt het ons ook lastig om de wrijving te bepalen.
Daarom willen we graag de wrijving bepalen, in plaats van uitrekenen. We hebben als idee om een motortje oid te gebruiken waarvan we weten hoeveel stroom het gebruikt zonder dat het de as aandrijft, en daarna te meten hoeveel stroom het gebruikt wanneer het wél de as aandrijft. We verwachten dat we dan een verschil zien.
Weet iemand of dit idee kans heeft om te werken? En op wat voor manier we dan dat stroomverschil kunnen gebruiken om de wrijving te bepalen? Of zijn er misschien nog andere manieren om dit aan te pakken?
Groetjes!