Ha Thom,
Sorry voor de wat late reactie. We hebben besloten ons profielwerkstuk een beetje anders aan te pakken en hebben besloten om zelf de elektromagneten te gaan maken. Dit is goed gelukt, we hebben drie magneten met verschillende draad diktes en lengtes gemaakt: één van 40m draad van 0,5mm dik; één van 40m draad van 0,2mm dik; één van 80m draad van 0,2mm dik. We hebben het koperdraad om een ijzeren kern met een dikte van 1,0 cm gewikkeld. De magneten werken goed, maar worden wel erg snel warm.
Om een karretje een eind voort te laten bewegen hebben we meerdere magneten nodig, daarom willen we graag kijken welk van de drie eerder genoemde elektromagneten we er meer van moeten maken. Om te kijken welke het beste is hebben we de magnetische inductie (veldsterkte) berekend (B = mu * (N * I) / llengte ), maar volgens ons houd deze formule geen rekening met het feit dat het koperdraad om een ijzeren kern is gewikkeld. Wij vroegen ons af of er misschien een alternatieve formule is die daar rekening mee houdt.
Door het invullen van de formule van de magnetische inductie, B (Tesla), kwamen we erop uit dat de magneet met een draad dikte van 0,5mm het sterkste is met een spanningsbron met een vermogen van 30W, en dit namen wij ook waar. Bij een groter voltage en stroomsterkte worden de magneten sterker, maar worden ze ook steeds sneller warm, de magneten met een draad dikte van 0,2mm worden minder snel warm (waarschijnlijk door een hogere weerstand). Is het mogelijk om te berekenen hoe warm een elektromagneet zal worden, afhankelijk van de spanning en stroomsterkte? En zo ja, is hier misschien een geschikte formule voor? Wij hebben dit zelf geprobeerd te berekenen door er van uit te gaan dat al het elektrisch vermogen P (in Watt) wordt omgezet in warmte (P = U * I, en P= dE/t) en vervolgens met de formule van de soortelijke warmte ( Q = m * c * dT) te berekenen hoe warm het koperdraad geworden is. Maar wij kwamen erop uit dat de magneet in zeven minuten tijd 150 graden warmer zou zijn geworden terwijl we een temperatuur toename van 20 graden hebben gemeten. Er moet iets zijn dat we misschien over het hoofd gezien hebben.
Ook wilde we graag proberen te berekenen hoe sterk de afstotende/aantrekkende kracht tussen een elektromagneet en een permanente magneet is (in Newton), zodat we kunnen bepalen hoeveel elektromagneten we nodig hebben (afhankelijke van de lengte van het koperdraad). We hebben het geprobeerd te berekenen met een formule die we op wikipedia hebben gevonden: F={{\mu q_{m1}q_{m2}} \over {4\pi r^{2}}}. De eenheid van qm is ampère-meter. Dus voor de elektromagneet hebben we hier de stroomsterkte en de lengte van de draad ingevuld, maar we wisten niet wat we hier moesten invullen voor de permanente magneet. Of moet dit misschien met de formule voor de Lorentzkracht (F = B *I *llengte )? En zo ja, hoe kunnen we dan de afname van de magnetische inductie berekenen, over een bepaalde afstand?
Alvast bedankt,
Met vriendelijke groet Noah en Stijn