Ha Noor,
Ons profielwerkstuk draait wel echt om getijdenenergie. onze hoofdvraag is:
Is de groene stroom die men opwekt met de getijstroomcentrale een mogelijke vervanging voor de huidige vormen van groene energie?
onze deelvragen hierbij zijn vrij simpel:
-wat is getijdenenergie?
-wat zijn de kosten (denk aan de bouw en onderhoud van centrale, maar ook aan de gevolgen voor het eco systeem wat veranderd wordt) en wat levert het op?
-op welke plaatsen in Nederland is deze vorm van stroomopwekking mogelijk?
-wat voor getijdenenergie centrale wordt er gebouwd in de oosterschelde? (al beantwoord via interview)
-kunnen wij deze centrale nog verbeteren?
tijdens het beantwoorden van de eerste 2 deelvragen kwamen we er dus achter dat er 2 mogelijke versies zijn van getijdenenergie. deze hebben we uitgelegd in ons vorige bericht. vandaar dat de intresse van ons ging naar welk van deze versies het meeste energie oplevert.
aangezien het door onze profielwerkstuk begeleider verplicht gesteld is dat we een nuttig practicum doen, dus niet iets waarbij we van tevoren het antwoord kunnen berekenen, kwamen we dus met het idee bovenstaande te testen.
echter, als ik je antwoord zo lees zou er in principe een formule te maken moeten zijn.
die formule zou dan zijn:
hoeveelheid potentiële energie hangt af van de stroomsnelheid, hoogteverschil, tijd dat de turbine kan draaien en de hoeveelheid water in het "reservoir"
klopt dit ongeveer?
dit practicum is door ons zelf vrij lastig uit te voeren, aangezien we geen waterdichte mini turbine kunnen maken. dus toevallig nog ideen voor een beter practicum? of is er een vergelijkbaar practicum dat we zouden kunnen bijwonen?
groet.
Steven en Koen