Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. JorisTM
    3. Berichten
    J
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 0
    • Onderwerpen 0
    • Berichten 4
    • Beste 0
    • Controversial 0
    • Groepen 0

    Berichten geplaatst door JorisTM

    • RE: geur en geheugen

      Hi PWS'ers,

      Wat een interessant onderwerp voor jullie PWS hebben jullie gekozen.

      Mijn naam is Joris, ik studeer op dit moment Technical Medicine aan de TU Delft, LUMC en EMC. Vanwege mijn medische achtergrond ben ik gevraagd om even bij te springen. Hierbij is het belangrijk om te noemen dat ik absoluut geen expert ben op het gebied van reuk en geheugen (geen idee of die er wel zijn). Ik baseer mijn antwoorden dan ook voornamelijk op de volgende twee artikelen:

      • Effect geuren op brein: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/#:~:text=The sense of smell plays,by an electroencephalograph (EEG).
      • Geurtraining voor kortetermijngeheugen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7545250/
      • Geur en lange termijngeheugen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30890017/
      1. Als ik bovenstaande bronnen lees. Denk ik dat het voor jullie geschikter is om je te focussen op het kortetermijngeheugen. Dit is ook wat makkelijker te testen (bv met foto's oid inderdaad). Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of/welke geuren helpen om beter woordjes oid te studeren. Laat iemand eerst zonder geur woorden leren. Overhoor hem/haar. Breng hem/haar vervolgens naar een ruimte met een bepaalde geur en geef hem/haar een woordenlijst met woorden van vergelijkbare moeilijkheidsgraad. Overhoor vervolgens weer. Om het onderzoek netjes uit te voeren doe je dit met 10-20 mensen in deze volgorde, met een even grote groep doe je het in de omgekeerde volgorde (eerst geur, dan zonder geur).
      2. Jullie onderwerp is erg breed. Dit maakt het extra belangrijk dat jullie goed kaderen. Ik vind dat jullie dit al erg sterk doen. Ik denk dat het wel goed is om niet te diep op alle losse onderdelen in te gaan.
      3. Op deze site kun je veel artikelen vinden https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/. Je kunt hier zoeken door keywords in te voeren en deze te koppelen met AND of OR. in jullie geval bv (Olfactory OR smell OR scent) AND memory. Dit geeft bijna 6000 resultaten. Aan de zijkant kun je filteren op bv alleen systematic reviews (overzichtsartikelen) of Randomized controlled trials (ene groep doet iets met geur, andere zonder). DIt raad ik in jullie geval aan. Mochten jullie niet in een artikel kunnen, stuur dan even de link. Ik zal ze dan voor jullie proberen te openen.
      4. Je testje gaat nooit lopen zoals je had gewild/gehoopt. Verwacht dus vooral niet dat alles vlekkeloos gaat lopen en accepteer en benoem de gebreken die komen kijken bij de beperkte tijd die je hebt. Ik had bv een testje waarbij we gingen kijken of mensen eetgedrag imiteren. Al snel kwamen we erachter dat mensen niet veel imiteerden... omdat onze M&Ms niet lekker waren. Hier leer je gelukkig van ;).
        INterviews met experts zijn een goeie manier om een beter beeld te krijgen, en daarmee beter punt te halen. Jullie kunnen misschien wat neurologen/neuropsychologen contacten. Wie weet is er iemand die graag mee wil werken!

      Heel veel succes nog met jullie PWS. Hopelijk is mijn hulp nog op tijd. Als er nog vragen zijn, hoor ik het graag.

      Groetjes, Joris

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      J
      JorisTM
    • RE: Radiotherapie op cellen

      @lisamelman Hi Amber, Elle en Shaila, ik heb jullie vragen voorgelegd aan een vriend van mij die de masterrichting doet die gaat over oa straling. Bij deze zijn (uitgebreide) antwoord:

      Beste Amber, Elle en Shaila,
      Wat leuk dat jullie je PWS willen doen over bestraling van kanker! Helaas gaat het opzetten van een practicum waarbij kankercellen, gezonde cellen en straling aan te pas komen erg ingewikkeld worden om meerdere redenen. Hieronder staat even kort wat meer uitleg waarom een practicum simpelweg niet gaat lukken:

      • Werken met straling: Werken met radioactieve straling is gevaarlijk en in Nederland voorbehouden aan een aantal getrainde professionals. Het is dus niet mogelijk om zomaar met radioactieve straling aan de slag te gaan.

      • Beschikbaarheid cellen: Het verkrijgen van zowel kanker als gezonde cellen is niet gemakkelijk, zeker niet van menselijke afkomst. Onderzoek doen naar menselijke cellen brengt veel gedoe met zich mee. Medisch-ethische toetsingscommissies kunnen er maanden over doen om met een besluit te komen of een onderzoek met menselijke cellen wordt toegestaan of afgekeurd. Hierop wachten in jullie VWO 6 jaar is simpelweg niet mogelijk wat betreft de tijdsplanning.
        Wel zou ik jullie graag helpen met het beantwoorden van een aantal van jullie deelvragen. Natuurlijk zullen jullie zelf ook onderzoek moeten doen, want daarvoor is jullie PWS bedoeld, maar ik help graag met het geven wat van zoektermen zodat het wat gemakkelijker wordt:
        Zoektermen:

      • Radation cell survival curves

      • Linear Energy Transfer (LET)

      • External photon beam radiation

      • External proton beam radiaton

      • Brachytherapy

      • Radioembolization
        Deelvragen:
        Deelvraag 1: Hoe ontstaat kanker:

      • Kanker ontstaat als cellen op een ongecontroleerde manier celdeling ondergaan waardoor zij in aantallen toenemen en hierdoor de normale functie van organen kunnen belemmeren. Het lichaam heeft veel beschermingsmechanismen om ongecontroleerde celdeling tegen te gaan. Voordat een cel een kankercel wordt moet er dus ontzettend veel mis zijn gegaan
        Deelvraag 2: Welke stralingen worden er toegepast bij het bestrijden van verschillende vormen van kanker?

      • Wat is straling?
        Ioniserende straling wat gebruikt wordt in Nederland om kanker te bestralen kunnen we onderverdelen in 2 hoofdgroepen. Direct ioniserende straling en indirect ioniserende straling.
        Direct ioniserende straling zijn deeltjes zoals elektronen, protonen en alpha deeltjes. Direct ioniserende straling bestaat uit deeltjes en hebben dus allemaal een massa (in tegenstelling tot indirect ioniserende straling), waardoor zij direct DNA strengen in de celkern kunnen breken en zo kanker (en gezonde) cellen kunnen doden.
        Indirect ioniserende straling bestaat uit fotonstraling en röntgenstraling (ook fotonen, maar niet opgewekt in een atoomkern). Dit type bestraling moet in een cel eerst elektronen losmaken van hun atoom waarop deze elektronen vervolgens schade toebrengen aan het DNA van een cel waarna deze kapot kunnen gaan.
        Deelvraag 3: Wat is de werking van straling op cellen?

      • Zoals eerder genoemd is het sterk afhankelijk van het type straling wat het effect is op cellen en het lichaam. Om te beginnen bij direct ioniserende straling gaan we van het zwaarste deeltje naar het lichtste deeltje:
        o Alpha straling: alpha straling bestaat uit een geladen heliumkern (He) en heeft een lading van 2+. Alpha straling wordt al tegengehouden door een velletje papier en dringt dus niet ver door in het lichaam. Om deze reden wordt alphastraling (nog) niet gebruikt voor kankerbestraling al zijn er wel onderzoeken gaande of dit misschien toch een voordelig effect kan hebben!
        o Protonstraling: protonstraling bestaat uit een proton. Een waterstofatoom zonder gebonden elektron. Protonenstraling is relatief nieuw in Nederland. In Delft en in Groningen staan twee protoncentra waar een speciale groep kankerpatienten geholpen worden zoals kinderen met kanker in het brein. Het grote voordeel van protonstraling is de zogenoemde “bragg-peak”. Dankzij deze bragg-peak kan de energie van deze stralingssoort op een relatief klein gebied in het weefsel afgegeven worden waardoor omliggend weefsel grotendeels gespaard blijft en andere organen relatief minder schade ervaren vergeleken met elektronenstraling of fotonenstraling.
        o Elektronen straling (Bèta straling). Elektronenstraling bestaat zoals de naam al doet suggereren uit elektronen. Deze kunnen dieper in weefsel doordringen dan alpha straling, maar hebben alsnog een maximale dracht (hoe ver elektronen maximaal in weefsel door kunnen dringen) afhankelijk van hun maximale energie. Doorgaans is de dracht van elektronenstraling enkele centimeters. Elektronenstraling wordt vaak ingezet in bij brachytherapie en radioembolisatie.

      • Indirect ioniserende straling:
        o Fotonenstraling. Fotonenstraling is nogal bijzonder in vergelijking met de direct ioniserende straling. Waar direct ioniserende straling een maximale dracht in het lichaam heeft bepaald door de energie van de deeltjes heeft fotonenstraling dit niet. Fotonenstraling heeft alleen een halveringswaarde die afhankelijk is van de dichtheid van het materiaal waar het doorheen moet. Dit betekent ook dat het weefsel rondom de tumor bij fotonenstraling ook altijd schade oploopt bij bestraling. Toch is fotonenstraling de meest populaire bestralingsoptie in Nederland aangezien het overal in het lichaam kan komen en het relatief eenvoudig is om dit op te wekken en te gebruiken.
        Deelvraag 4: Hoe wordt een medisch bestralingsapparaat ontworpen en hoe gaat het in zijn werking?

      • Afhankelijk van het type straling, het beoogde doel van de behandeling en het soort kanker wordt er een zeer divers scala aan medische hulpmiddelen gebruikt om kankercellen te bestralen. Zo heb je uiteraard de bestralingsapparaten waarbij een patiënt van buitenaf bestraald wordt met fotonen of protonen.

      • Daarnaast heb je bestralingsvormen waarbij er bijvoorbeeld zaadjes met radioactief materiaal in de patiënt geplaatst worden genaamd brachytherapie. Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij prostaatkanker of schildklierkanker. Bij deze vorm van bestraling worden er radioactieve zaadjes (peri-)operatief in het orgaan van de patient geplaatst waardoor het tumorweefsel zeer lokaal bestraald wordt, zonder dat omringende organen mee bestraald worden.

      • Ook heb je bijvoorbeeld holmiumbolletjes waar ik het al eerder over had bij de behandeling van levermetastasen die in de bloedbaan worden gespoten en via de bloedbaan vastlopen in het doelorgaan, in dit geval de lever, om zo heel lokaal de kanker aan te kunnen pakken. Dit heet radioembolisatie.

      • Wat betreft medische beeldvorming van kanker heb je veel verschillende modaliteiten. Röntgenfoto’s, CT scans (3D beeldvorming met röntgenstraling), Echografie, PET scans, SPECT scans, MRI scans en natuurlijk de beoordeling van weefsels al dan niet met een microscoop. Dit veld is zo breed dat over een van deze modaliteiten al een compleet PWS geschreven kan worden, dus mochten jullie hier meer info over willen moeten jullie maar even mailen.

      Als ik nog een kleine tip mag geven voor jullie PWS zou ik het onderzoek wat meer toespitsen op 1 deelonderwerp of bijvoorbeeld 1 soort behandeling of stralingstype. De behandeling van kanker met straling is zeer, zeer complex en gevarieerd. Spits je bijvoorbeeld toe op de behandeling van prostaatkanker met protonenstraling wat al een zeer controversieel onderwerp is in Nederland en waar je volgens mij een schitterend PWS over kan schrijven! Hieronder wat sites met extra informatie hierover:
      https://www.hollandptc.nl/
      https://www.lumc.nl/org/radiotherapie/behandeling-radiotherapie/Protonentherapie/
      En een artikel met de discussie van de voors en tegen van protonentherapie voor prostaatcarcinomen:
      https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1078143918304605?casa_token=aCG8C8hwUnsAAAAA:u_jeacPQribv844T7d-e03PBoKCwuQA26_CBYFebHWzI4tKIlqF49PZUGLzwS2bgjkNQa2h614Y
      Wat betreft practica gaat het gewoon erg lastig worden gezien het onderwerp. Ik zou vooral veel medisch specialisten proberen te interviewen om zo toch aan je onderzoeksuren te komen. Dit hoeven niet alleen maar artsen te zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan klinisch technologen, oncologisch verpleegkundigen, klinisch fysici en nog veel meer!
      Succes met jullie PWS en mochten jullie verder nog vragen hebben help ik jullie graag!

      Groet,
      Killian (killian.zijlstra@gmail.com)

      geplaatst in Het menselijk lichaam
      J
      JorisTM
    • RE: Stress in de hersenen

      @naomi-bio23 Hi allemaal, een mogelijk interessant artikel voor jullie theoretische deel is de volgende: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181832/. Ik raad jullie ook aan om zelf te gaan zoeken op deze site. Hier staan enorm veel artikelen op namelijk! Je kunt zoeken door keywords te gebruiken en te koppelen met AND of OR. In jullie geval bijvoorbeeld "Stress" AND "Brain Activity" AND "Mental" AND "EEG" oid.

      Ik weet niet of het op de TU mogelijk is om de stress in de hersenen daadwerkelijk te meten, ik zal hier nog even achteraan gaan. Mogelijk kunnen jullie zelf contact opnemen met de klinische neurofysiologie van ziekenhuizen bij jullie in de buurt. Mensen op die afdeling zijn experts op het gebied van neurologische signalen.

      Een alternatief is mogelijk dat jullie uitzoeken welke gebieden er aangedaan zijn bij stress, waar deze gebieden normaal voor worden gebruikt en vervolgens testjes doen met proefpersonen die niet in stress zijn vs proefpersonen die wel in stress zijn. Kunnen mensen met stress bijvoorbeeld slechter logisch nadenken? Of slechter emoties herkennen? Dit zou naar mijn idee een makkelijke manier zijn om jullie stress onderzoek minder invasief en ingewikkeld te maken.

      Als jullie meer hulp willen bij het maken van een opzet, of zelf ideeën willen laten checken, dan denk ik graag mee!

      Veel succes nog!

      Groetjes, Joris

      geplaatst in Scheikunde & Biologie
      J
      JorisTM
    • RE: Stress in de hersenen

      @naomi-bio23 Hi Senna, Manuel, Laura en Naomi,

      Leuk dat jullie aan de slag gaan met stress in de hersenen, zeker in deze tijd is dat echt een interessant onderwerp. Mijn naam is Joris, ik studeer technical medicine dus kan jullie hopelijk iets verder op weg helpen met jullie PWS.

      Voor een korte uitleg over wat wordt gemeten dmv EEGs zouden jullie de volgende video kunnen kijken: https://www.youtube.com/watch?v=i2St7BeRz6A&ab_channel=EEGucation
      Voor een overzicht over de manier waarop EEGs worden gebruikt, raad ik de volgende video aan: https://www.youtube.com/watch?v=XMizSSOejg0&ab_channel=JeremyMoeller

      Ik heb voor jullie gezocht op het internet naar artikelen over EEG bij stress. Ik had hier zelf nog niet van gehoord namelijk. Het volgende artikel vat een hoop literatuur samen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347831/
      Let op: de materie uit het laatste artikel is best pittig. Ik vraag me daarom af of dit voor jullie de juiste weg is om op te gaan. Willen jullie met jullie PWS vooral theoretisch aan de slag of ook praktische testjes doen? Als jullie praktisch aan de slag willen, kunnen jullie mogelijk beter iets anders verzinnen. Uiteraard kunnen jullie in jullie verslag dan wel benoemen hoe jullie de mate van stress zouden bepalen met bv EEG.

      Mocht er iets onduidelijk zijn, of mochten jullie andere vragen hebben, dan ben ik beschikbaar om jullie te helpen.

      Hopelijk hebben jullie iets aan deze reactie.

      Groetjes,
      Joris

      geplaatst in Scheikunde & Biologie
      J
      JorisTM