hallo Thijs,
We dachten dat we eerder op jouw bericht hadden gereageerd, maar dit is op een of andere manier niet goed gegaan.
Programma van eisen:
Wat moet mijn ontwerp kunnen?
De bedoeling van ons onderwerp is dat het bewegingsenergie omzet in elektrische energie. Dit willen we bereiken door middel van een energiefiets.
Onze eisen:
- Energie om kunnen zetten van bewegings naar elektrische energie
- De kosten moeten zo laag mogelijk blijven
- We willen gebruik maken van een autodynamo (dit heeft veel voordelen)
- De energie moet opgeslagen kunnen worden
- De energie moet ook inzetbaar zijn
- Het ontwerp moet simpel zijn
- De fiets moet praktisch inzetbaar zijn
- Er moet zo min mogelijk energie verloren gaan
Ook hebben wij een nieuw plan geschreven
Aangepast idee:
Na lang zoeken en een aantal mislukte pogingen zijn we op het spoor gekomen van de autodynamo om energie mee op te wekken. We hebben dit eerder overwogen maar kwamen niet op een groot genoeg toerental wat het opwekken van electrische energie beperkte. Maar na enig research en lang beraad zijn we erachter gekomen dat het wel mogelijk is. We doen dit als volgt: om een hoog toerental te verkrijgen moet men een groot wiel met een klein wiel verbinden door middel van een snaar of ketting. Een dynamo van een auto gaat werken bij een toerental van ongeveer 800 toeren. De spanning blijft gelijkt namelijk ongeveer 12 volt, maar naarmate het toerental toeneemt, wordt de stroomsterkte hoger. Dit wil zeggen dat er meer elektrische energie wordt opgewekt. Om dit toerental te kunnen bereiken hebben we het volgende bedacht. We hebben een fiets aangeschaft met 21 versnellingen. Als de pedalen in de hoogste versnelling één maal draaien, dan draait het achterwiel ongeveer vier maal. De ratio tussen voor en achter tandwielen is dus 1:4. Vervolgens gaan wij de dynamo aandrijven door mideel van een snaar welke om de velg zit en om de pouley van de dynamo. De pouley van de dynamo is vele malen kleinder dan het achterwiel, waardoor de dynamo met een toerental van ongeveer 2000RPM gaat draaien. Dit toerental bereiken we al bij 55 trapomwentelingen per minuut. In theorie is het mogelijk.
Om dit plan te realiseren kan Jens via zijn werk aan de benodigde onderdelen komen. Het fabriceren gebeurt bij joep thuis in de garage.
Ook hebben we een filmpje gevonden wat ons idee ook gebruikt, als u op de link hieronder drukt, ziet u het filmpje.
[url]http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_19530&feature=iv&src_vid=O0x5j8_PKZw&v=kVAZIDFMRXY[/url]
Groet, Joep en Jens