Wij willen, net zoals veel mensen, aan de slag met supergeleiding. Wij hebben een proef bedacht en wouden deze graag uitvoeren alleen biedt onze school de mogelijkheid niet omdat zij problemen hebben met het koelen van een supergeleider daarom vragen wij ons af of er een mogelijkheid is om deze proef uit te voeren op het TU Delft.
De betreffende proef:
Om te kunnen weten of het toepassen van het Meissner effect in een vervoersmiddel mogelijk en rendabel kan zijn, moeten we onszelf de volgende vragen stellen:
- Wat is de draagkracht van het Meissner effect?
- Wat is het verband tussen de sterkte van de magneet en de sterkte van het Meissner effect?
Benodigdheden
- verstelbare elektromagneet
- verschillende permanente magneten (met verschillende sterkten)
- type 2 supergeleider
- vloeibaar stikstof
- kleine gewichten (slecht warmte geleidend)
Uitvoering
Om uit te zoeken wat de draagkracht van het Meissner effect is, brengen we eerst de supergeleider in supergeleidende fase.
We plaatsen de magneet met daarbovenop de supergeleider in een schaaltje. Deze vullen we vervolgens met vloeibaar stikstof. De supergeleider raakt hierdoor in supergeleidende fase en het Meissner effect treedt op.
Vervolgens kunnen we door kleine gewichtjes te plaatsen op de supergeleider de draagkracht van de supergeleider bepalen.
Om uit te zoeken wat het verband is tussen de sterkte van de magneet en de sterkte van het Meissner effect brengen we de supergeleidende supergeleider boven verschillende permanente magneten. Door de draagkracht te bepalen bij verschillende sterktes magneten, kan het verband ertussen in beeld worden gebracht.
Om te proberen of het ook werkt met een elektromagneet brengen we een supergeleidende supergeleider boven een verstelbare elektromagneet. Hierbij gaan wij hetzelfde te werk als bij de permanente magneten.