Forum
    • Categorieën
    • Recent
    • Populair
    • Gebruikers
    • Groepen
    • Zoeken
    • Registeren
    • Login
    1. Home
    2. Herman
    3. Berichten
    H
    • Profiel
    • Volgend 0
    • Volgers 0
    • Onderwerpen 0
    • Berichten 8
    • Beste 0
    • Controversial 0
    • Groepen 0

    Berichten geplaatst door Herman

    • Strips op vleugel vliegtuig

      Hoi,

      Ik doe mijn profielwerkstuk over vliegtuigvleugels. Onlangs heb ik een workshop gevolgd, en metingen uitgevoerd. Deze metingen zijn verricht met een vleugel die een strip aangebracht had, met het volgende patroon: /////\
      Door deze strip ontstond er een lichte turbulente stroming. Dit gaf als gevolg dat, wanneer de invalshoek groter werd gemaakt, de loslating later ontstond dan bij een vleugel zonder deze aangebrachte strip.

      Wat maakt het mogelijk dat deze lichte turbulente stroming er voor zorgt dat de loslating relatief later begint, tijdens het vergroten van de invalshoek?

      Groetjes, Herman

      geplaatst in Raketten
      H
      Herman
    • Bernoulli

      Hoi,

      Ik wil voor mijn profielwerkstuk over vliegtuigvleugels uitleggen wat de wet van Bernoulli inhoudt. In een Bernoulli buis ( met verschillende breedtes) is op elke plek de gasdichtheid even groot. Hoe kan ik dit uitleggen?

      ( Ik heb het inderdaad nu over gas, omdat bij vliegtuigen altijd met gas=lucht gewerkt wordt). Natuurlijk kan het gas ook een vloeistof zijn.

      EDIT: Ik heb het bernoulli onderdeel van mijn PWS toegevoegd aan dit bericht. Bij dit document zit commentaar van mijn leraar.

      Herman

      geplaatst in Raketten
      H
      Herman
    • Windturbines en invalshoek wieken

      Ik ben bezig met een literatuurstudie voor natuurkunde. Ik heb enkele vragen over de rotor:
      Op welke manier heeft de hoek van de wieken effect op de energieopbrengs? En wat is dan de ideale hoek van de wieken?

      Bij voorbaat dank,
      Herman

      geplaatst in Raketten
      H
      Herman
    • RE: Brandstofraket met vaste brandstof

      Hallo,

      Onder begleiding van een TOA heb ik het maken van een brandstof uit Kaliumnitraat en suiker (dextrose) afgelopen maandag in de zuurkast in het lab bij ons op school uitgevoerd. We zijn begonnen met zeer kleine hoeveelheden (1 gram), om de hevigheid te testen. Nadat dit goed lukte hebben we de hoeveelheid langzaam opgevoerd. In de raket stop ik in totaal 20 gram brandstof (65% kno3, 35% fructose) per raketje. Na verhitting van het brandstofmengsel totdat dit een stroopachtige substantie wordt(ik schat tot ongeveer 150 graden) en weer laten afkoelen krijg je hard spul, wat na lichtelijk opwarmen in je hand veranderd in een soort klei, dit is (lastig) te vervormen, waardoor ik er worstjes van maak die in mijn pvc- en aluminumbuisjes passen.

      Over dit proces is er op internet (veel in het Engels) ontzettend veel te vinden, vooral van Amerikaanse hobbyisten die zo hun raketbrandstof maken (lekker veilig thuis op het electrisch fornuis...).

      We zijn ons terdege bewust van de risico's, maar deze zijn ook volgens de TOA niet buiten proporties, zolang je alles voorzichtig doet en niet zomaar een lucifer bij de worstjes brandstof houdt. Sowieso gebeurt het verwarmen in de zuurkast met afzuiging en handschoenen aan.

      Momenteel ben ik bezig met het construeren van de raketjes zelf (body, neuskegel, uitlaat, vleugeltjes) en moet ik nog een lanceerinrichting maken.

      geplaatst in Raketten
      H
      Herman
    • RE: Brandstofraket met vaste brandstof

      Hallo Joost,

      Ik ben van plan om zelf een raketje te bouwen, dus van een iets kleiner formaat als de 'bouwpaketten'.

      Ik heb vrijdag overleg gehad met de TOA. Er zijn grofweg 2 mogelijkheden voor de brandstof:

      • Kaliumnitraat (buskruit), nadeel hiervan is dat het homogeniseren zeer lang duurt
      • Kaliumchloraat, nadeel hiervan is het ontploffingsgevaar, verder wel veel makkelijker te homogeniseren.

      Hij wilde eigenlijk niet met Kaliumchloraat werken, behalve als iemand een goed voorschrift had hiervoor. Zou ik daar jullie voor kunnen inschakelen? (dat is eigenlijk wel meer scheikunde)

      Groeten,
      Herman

      geplaatst in Raketten
      H
      Herman
    • Brandstofraket met vaste brandstof

      Hallo,

      Voor mijn profielwerkstuk ben ik bezig met het maken van een raket die op vaste brandstof de lucht in moet gaan vliegen.

      De raket zal gaan bestaan uit een PVC-buisje met een diameter van zo'n 16 mm en een lengte van een cm of 8.

      Ik loop tegen 3 problemen aan:

      • Welk brandstofmengsel kan ik het beste gebruiken (hoe kan ik de juiste verbrandingssnelheid bepalen en welke verbrandingssnelheid is optimaal).
      • Hoe kan ik de bereikte hoogte van de gelanceerde raket meten (video?, maar hoe?)
      • Hoe kan ik het rendement bepalen? (hoe kan ik de motorkracht berekenen?)

      Ik heb als begleiding hulp van een TOA (vooral voor de gevaren bij het ontwikkelen van de brandstof).

      Uiteindelijke bedoeling is om een aantal raketjes te lanceren (aansteken van de brandstof d.m.v. lont, raket tijdens eerste meter(s) langs een pin omhoog te laten bewegen voor een enigsinds rechte baan) en natuurlijk om te proberen een zo groot mogelijke hoogte te bereiken.

      Alvast bedankt!

      Groeten,
      Herman

      geplaatst in Raketten
      H
      Herman
    • Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Help!

      Dag allemaal ,

      Ik ben dit jaar begonnen met ons PWS. Ik heb zelf al ongeveer een onderwerp gevonden dat zich bevindt in de Natuurkunde. We dachten iets aan vliegtuigen omdat we zelf graag piloten willen worden. Als hoofdvraag hebben we: Hoe kan het dat een vliegtuig in de lucht kan blijven?

      We weten niet echt hoe we verder op dit onderwerp in kunnen gaan omdat de hoofdvraag zo globaal lijkt. We hebben al geprobeerd om deelvragen te verzinnen die erbij passen, namelijk:

      -Hoe kwam iemand op het idee om nou daadwerkelijk een vliegtuig te bouwen?
      -Wat voor wetten/krachten komen bij het vliegen kijken?
      -Wat is het verschil en de overeenkomst tussen vliegen met een vliegtuig en het vliegen van een vogel.
      -Is er een verschil tussen het vliegen in een warm lucht of een koud lucht? (met twijfels over deze deelvraag)

      Dit was iets dat we heel snel bedacht hadden, want we hebben gewoon echt geen idee wat we als deelvraag konden gebruiken en hoe we ons PWS moeten aanpakken. Daarnaast is het ook zo dat we niet veel mensen kennen die veel kennis hebben op dit gebied. Graag vragen we jullie om hulp. Hebben jullie zelf nog ideeen waar we het best in kunnen verdiepen om zo een hoog cijfer te kunnen behalen .

      Ons doel is om uiteindelijk een best wel ingewikkeld(niet al te moeilijk voor ons) concept over het vliegen maar tegelijkertijd ook een begrijpbaar en niet al te manier om het uit te kunnen leggen. Het is ook zo dat we er minimaal 160 uur aan dit project moeten besteden. Dus moeten we het ook kunnen volhouden aan dit onderwerp.

      Ons vraag is dus of we hierbij begeleiding van jullie kunnen krijgen, met het aanpakken van ons PWS, de onderwerpen, en allerlei concepten rondom het onderwerp. Graag bedanken we jullie voor het tijd nemen van het lezen en voor de hulp!

      met vriendelijke groeten,
      Herman

      geplaatst in Raketten
      H
      Herman
    • Weerstandscoefficient bepalen

      hallo ik moet voor mijn pws de Cw van een model auto bepalen en hem vervolgens gaan verbeteren. Nu weet ik niet hoe wij dit kunnen uitrekenen zou iemand mij hier mee kunnen helpen?

      geplaatst in Raketten
      H
      Herman