Hallo,
Wij zijn Calvin Huang, Matthijs Vlasblom en Corné de Broekert van Het Goese Lyceum in Goes. Wij zitten alle drie in het zesde jaar van het VWO. We hebben er voor ons PWS voor gekozen om de problemen op een monumentaal schip op te lossen. Het schip betreft een beurtvaarder. De beurtvaarder is door vrijwilligers opgekocht en door hen gerestaureerd. De beurtvaarder is daarom nu ook in handen van de vrijwilligers. Er is dan ook niet veel geld om uit te geven aan nieuwe innovaties voor het schip
Ons doel is om een oplossing voor de problemen op de beurtvaarder te vinden zonder dat er (te)veel aan de beurtvaarder wordt veranderd. Als er wel veel wordt veranderd aan de beurtvaarder bestaat de kans dat hij zijn monumentale waarde verliest. Dit zou het laatste zijn wat de vrijwilligers willen aangezien dat sponsoren kan kosten.
Het eerste probleem is de luchtventilatie. In het ruim van het schip is er weinig frisse lucht aanwezig. De frisse lucht komt door de twee deuren en twee kleine raampjes naar binnen. In de zomer is de lucht in het ruim echter heel muf. De lucht in het ruim is dus moeilijk te controleren zeker als het heel warm is. Onze vraag is dus of iemand meer weet hoe de luchtcirculatie is geregeld in huidige monumentale schepen en/of misschien wel een idee heeft hoe we het probleem kunnen oplossen.
Het tweede probleem is de uitzicht. Vanuit het ruim is er niks te zien van bijvoorbeeld de zeehondjes die in de Westerschelde zwemmen. Dit komt doordat er geen ramen op ooghoogte of lager aanwezig zijn. Een gat in de romp boren lijkt simpel maar doordat de romp juist intact is gebleven is dat een van de redenen waarom de beurtvaarder een monumentaal schip is. We zaten zelf te denken aan iets met spiegels maar dit lijkt ons een lastig idee maar misschien dat iemand een beter en makkelijker idee heeft?
Alvast bedankt voor het meedenken en helpen!
Met vriendelijke groet,
Calvin Huang, Matthijs Vlasblom en Corné de Broekert
VWO-Technasium leerlingen van Het Goese Lyceum