@brianwitmer
Ik heb even gekeken naar het project van de TU Delft dat zich hiermee bezig houdt.

Het eerste wat ze aangeven is dat ze oud glas recyclen, dus de "grondstoffen" van het glas zijn vrijwel hetzelfde kun je zeggen. Een belangrijk punt bij glas is dat de eigenschappen op microniveau afhangen van de manier waarop het glas wordt gemaakt. Om meer specifieker te zijn hoe snel het glas wordt afgekoeld.
Glas is namelijk een amorf materiaal. Dit betekent dat het in 'vaste fase' niet helemaal kristalijn is. Een deel van de structuur is semi kristalijn en een deel is nog in vloeibare (viskeuze) vorm. Dat heeft te maken met hoe het materiaal zich heeft kunnen rangschikken tijdens het afkoelen. Hier (zie laatste afbeelding) zie je een goed voorbeeld van glas. Glas in vloeibare vorm is erg viskeus en beweegt dus erg traag. Omdat het zich niet snel beweegt heeft het veel tijd nodig heeft om zich te kunnen rangschikken voor de kristallijne structuur. Hoe sneller je glas afkoelt hoe minder tijd het heeft om zich goed te rankschikken in kristal structuur. De microstructuur is daarom ook afhankelijk van het proces.

Ik hoop dat jullie mijn uitleg een beetje begrijpen. RE3 glas kan dus identiek zijn aan normaal glas zolang je het maar op dezelfde snelheid afkoelt.
Daarnaast een belangrijke eigenschap van het glas dat het in een speciale vorm wordt gegoten, waarbij het materiaal gebruik minimaal is en de sterkte juist maximaal.

In conclusie zou ik eigenlijk zeggen dat RE3 glas niet een ander type/materiaal glas is dan gewoon glas, maar het is een heel proces waarbij je ervoor kunt zorgen dat je het maximale haalt uit minimaal gebruik van het materiaal. Het eigenlijk een optimalisatie van het gebruik van glas.

Ik hoop dat jullie hiermee vooruit komen. Als er nog iets anders is wat ik voor jullie kan doen dan hoor ik het graag.

Groetjes,
Sanne