Beste Joris,
Een aantal weken geleden heb ik de workshop Sleeptank bijgewoond, waarbij we de rompweerstandscoëfficiënt van een model hebben bepaald en deze ook hebben geschaald naar ware grootte. Mijn PWS nadert nu zijn eindpunt, maar ik heb naar aanleiding van de uitgevoerde proeven en de presentatie die je ons na afloop had gestuurd toch nog twee vragen:
-
Ik snap het gehele algebraïsche deel, en ook dat het dus wiskundig onmogelijk is de weerstand te schalen omdat het Freude- en Reynoldsgetal niet op dezelfde wijze dimensieloos zijn, dus volgens dezelfde verhoudingen. Maar wat is dan precies de onderbouwing van de factoren waarmee we uiteindelijk wel geschaald hebben, namelijk i^3 voor de rompweerstand en i^1/2 voor de bijbehorende snelheden? In andere woorden, waarom moet je met die factoren vermenigvuldigen bij het schalen? Waarom hebben we dat gedaan in het Excel bestand?
-
Waarom wordt het Eulergetal voor de drukberekeningen buiten beschouwing gelaten in de wiskundige redenering in de presentatie die leidt tot het afwijzen van een precieze schaling? Is het zo klein dat het niet significant is? Of te gecompliceerd om mee verder te rekenen?
Graag hoor ik het antwoord op deze vragen zo spoedig mogelijk, of een informatiepagina/boek waar ik de antwoorden kan vinden. Alvast heel hartelijk bedankt!
Groetjes,
Bram.